Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čelnica GLAS-a nakon pet godina ponavlja svoj zahtjev

Anka Mrak Taritaš opet traži reviziju Vatikanskih ugovora

Zagreb: Anka Mrak Taritaš o reviziji Vatikanskih ugovora
Patrik Macek/PIXSELL
27.04.2023.
u 13:06

- Hrvatska je u kontinuiranoj krizi u kakvoj nismo bili nikad od završetka rata 1995.. I to već treću godinu zaredom, a kontinuirano se smanjuje i broj katolika, s posebno značajnim padom između 2011. i 2021. Stoga smatram da je vrijeme da se pitanje revizije ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske ponovno pokrene, što ću i učiniti u Saboru - reče Anka Mrak Taritaš.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš na današnjoj je konferenciji za medije u Saboru najavila kako će nakon pet godina opet od Vlade tražiti pokretanje revizije Vatikanskih ugovora jer su se bitno promijenile okolnosti u odnosu na vrijeme kada su ti ugovori sklopljeni.

- GLAS je 2018. prvi put u saborsku proceduru uputio zaključak kojim smo tražili da Sabor obveže Vladu na pokretanje postupka revizije takozvanih Vatikanskih ugovora. No Vlada nas je odbila uz obrazloženje da za to nema nikakve potrebe. Danas su okolnosti bitno drugačije nego 2018. i osim ekonomskih promjena, značajne promjene vidjeli smo i na posljednjem popisu stanovništva koji je pokazao da je broj katolika pao na 78% u odnosu na prijašnji popis kada ih je bilo 86% - pojasnila je Anka Mrak Taritaš svoj ponovni zahtjev prema Vladi. 

Pritom je dodala kako se prema podacima Vlade i ministarstava za Crkvu, na temelju četiri ugovora sa Svetom Stolicom, 2018. izdvajalo milijardu kuna, dok je u posljednje tri godine iz proračuna po obavezama iz ugovora isplaćeno otprilike 500 milijuna kuna. 

- U taj iznos nisu uračunata sredstva koja izdvajaju jedinice lokalne, područne i regionalne samouprave koje su ugovorima također dobile obvezu sudjelovanja u troškovima Crkve, a za što nisu javno dostupni zbirni podaci. Nisu uračunata ni sredstva koja, na temelju posebnog ugovora, izdvaja HRT za proizvodnju religijskog programa. Kada se pokuša dobiti stvarna slika i informacija o svim iznosima koji se uplaćuju Crkvi reakcija je uvijek kao da nekome čupaš nokte - ustvrdila jje Mrak Taritaš i nastavila kako su, osim što su ogromno financijsko opterećenje, mnoge odredbe tih ugovora protuustavne jer krše načela jednakosti pred zakonom, slobode vjeroispovijesti i odvojenosti crkve od države.

- A sve odredbe koje proizvode neustavne ili protuustavne učinke same su za sebe dovoljan razlog pokretanja postupka pregovora o izmjenama Ugovora - reče još čelnica GLAS-a ističući kako u ugovorima jasno stoji odredba prema kojoj "u slučaju da jedna od visokih ugovornih strana bude smatrala da su se bitno promijenile prilike u kojima je sklopljen ovaj Ugovor, tako da ga treba mijenjati, započet će odgovarajuće promjene". Dodala je zatim kako su se prilike itekako bitno promijenile

- Hrvatska je u kontinuiranoj krizi u kakvoj nismo bili nikad od završetka rata 1995.. I to već treću godinu zaredom, a kontinuirano se smanjuje i broj katolika, s posebno značajnim padom između 2011. i 2021. Stoga smatram da je vrijeme da se pitanje revizije ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske ponovno pokrene, što ću i učiniti u Saboru - reče na kraju Anka Mrak Taritaš. 

VIDEO: Roboti osvajaju svijet: Švicarsko tehnološko čudo može na sve terene, a 'radi' kao zaštitar

Komentara 3

DU
Deleted user
14:08 27.04.2023.

Mrak Taritaš su čini mi se negdje na 0,2 % podrške birača po anketama. To govori skoro pa sve o njenoj relevantnosti.

BL
Bloom
13:49 30.11.2023.

Trebalo bi malo prekontrolirati katolicke vrtice u zagrebu. Subvencioniraju se iz gradskih proracuna plus od strane vjerskih organa. A uvjeti rada kao u doba bana Hedervarija. Krse sve moguce pravilnike od izgradnje do prava radnika.

ML
Mladjan
03:38 05.09.2023.

Bolje napravit reviziju obnove u Gunji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije