Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marinko Jurasić

Petrov nije potpisao da je nemoguća bilo kakva koalicija

petrov
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.12.2015.
u 12:44

I obećanje da se zastupnici Mosta neće “jednostrano” prikloniti nijednoj koaliciji ili stranci nije isključivo, već uvjetovano dodatkom koji se ispušta: “bez jasnih reformskih uvjeta i rokova koje može postaviti samo Nacionalno vijeće Mosta.

Tek što su se dogovorili o mandataru s Domoljubnom koalicijom, Most se u svom posljednjem očitovanju pomno biranim riječima ne samo ogradio od, kako ga nazivaju, “našeg trenutačnog partnera u sporazumu” već mu bez povoda prijeti kako će dići ruke od svega pokuša li ih “usisati”. I to obrušavanje na partnera netom nakon dogovora govori o traumi kroz koju još prolaze pristajući na jednopartnerski odnos, ali i o dojmu koji na njih ostavljaju upaljeni lampaši i slične kritike onih koji su vjerovali Boži Petrovu i njegovoj ovjerenoj izjavi.

Stoga se Most sada upinje, inzistiranjem na terminološkim razlikama, ukazati da nisu ni u kakvoj koaliciji te da će buduća vlada biti “reformska”, utemeljena na sporazumu kojim će se definirati reforme, rokovi i evaluacija provedenog. Ali, koliko god se trudili te spone koje ih vežu prikazati labavima – uzgred, bile bi još labavije u velikoj koaliciji – ne mogu osporiti da je to opet koalicija. U Mostu očito drže da poricanjem koalicije mogu sačuvati poštenje svoga lidera koji je potpisao ostavku i saborski mandat dao na raspolaganje ako Most “koalira s nekom strankom koja je upravljala Hrvatskom u proteklih desetak godina”, kao i da se zastupnici Mosta neće prikloniti nikome pomažući mu formirati vladu. Ali većina kritičara i nezadovoljnih konačnim izborom Mosta (ne)svjesno ispušta da Petrov nije potpisao nemogućnost sklapanja bilo kakve koalicije, već “jednostrane” koalicije pa su nas stoga i toliko, do posljednjeg daha “davili” velikom tripartitnom koalicijom. I obećanje da se zastupnici Mosta neće “jednostrano” prikloniti nijednoj koaliciji ili stranci nije isključivo, već uvjetovano dodatkom koji se ispušta: “bez jasnih reformskih uvjeta i rokova koje može postaviti samo Nacionalno vijeće Mosta”.

>> Petrov bi trebao biti potpredsjednik Vlade, a Karamarko zamjenik premijera

Znači, pod citiranim uvjetom Most se može prikloniti svakoj koaliciji ili stranci! Činjenica jest da lampaša nije bilo niti je poštenje Mosta propitivano u smislu ovjerene izjave dok je posve izgledno bilo da će Mostu partner biti Hrvatska raste.

Komentara 4

AN
Anasta
13:07 27.12.2015.

Ugovor izmedju dvije strane se mora urediti na neki nacin. Moraju postojati pravila ponasanja i zato mi je cudno zasto se stalno opravdavaju iz Mosta jer ovo nije koalicija.

DU
Deleted user
08:35 28.12.2015.

Bilo bi bolje da je uz prilično "lepršavo" tumačenje autor ponudio i originalni tekst izjave kako bi čitatelji mogli bolje ocijeniti jačinu njegovih argumenata. Naime, već površnim uvidom u dokument uočavamo da se dodatak “bez jasnih reformskih uvjeta i rokova koje može postaviti samo Nacionalno vijeće Mosta” odnosi na zastupnike pojedinačno ("zastupnici MOSTA neće pojedinačno ulaziti u razgovore niti se jednostrano prikloniti..."). Sljedeći odjeljak (pasus) izjave također se odnosi na zastupnike pojedinačno ("U slučaju da neki od zastupnika napusti platformu MOSTA i pojedinačno se prikloni..."). Tek onaj na kraju se odnosi na MOST kao cjelinu ("S druge strane, ako se MOST NEZAVISNIH LISTA jednostrano pridruži nekoj koaliciji..."). Čitajući s razumijevanjem napisano u izjavi zaključiti je da su razgovori pojedinačnih zastupnika MOSTA bili dozvoljeni uz uvjet da su bili uključeni "reformski uvjeti i rokovi koje je odredilo Nacionalno vijeće MOSTA"), zbog čega čudi da su ekspresno izbacili Prgometa, ali da je problematično "jednostrano pridruživanje MOSTA", odnosno da ako do njega dođe, da će Petrov dati ostavku i vratiti mandat MOST-u. Iako se u javnosti vodi polemika oko tumačenja pojmova "koalicija" i "suradnja", o kojima u izjavi uopće nije riječ, ne spominje se ono što zaista piše - "jednostrano pridruži". Jednostrano pridruživanje nije moguće tumačiti višeznačno već samo kao ovo što se dogodilo, MOST se pridružio Domoljubnoj koaliciji i omogućio joj sastavljanje saborske većine, pa ostaje Petrova stalno podsjećati na obvezu koju je kao pojedinac izjavom preuzeo - svaki put kad počne lamentirati o koalicijama, savezima, suradnjam i raznim drugim čime opravdava odustajanje od potpisanog. MOST se pridružio i neka njegov čelnik sad pokaže koliko je vjerodostojan i koliko mu se kao političaru i čovjeku može vjerovati. Inače se nitko nikada neće moći pouzdati u obećanja MOST-ovaca (primjerice, može li Karamarko biti siguran da ga MOST već na prvoj "krivini" neće napustiti?).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije