Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJEDI U NJEMAČKOJ

Brutalan napad tinejdžera u Njemačkoj: Pretukli političara koji je lijepio plakate, završio je na operaciji

Member of the European Parliament Matthias Ecke walks in Dresden
Foto: MATTHIAS RIETSCHEL/REUTERS
1/3
06.05.2024.
u 14:51

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faezer najavila je u subotu oštru akciju i zaštitne mjere nakon napada na Ekea istaknuvši da klimu nasilja potiče "neprijateljska retorika" koja dolazi s krajnje desnice.  Lideri širom Njemačke i EU-a osudili su napad

Njemačka policija objavila je u ponedjeljak da je pokrenula istragu protiv četvorice tinejdžera osumnjičenih da su pretukli njemačkog člana Europskog parlamenta i aktivistu Zelene stranke u gradu Dresdenu, na istoku zemlje. Prvi se napadač, 17-godišnjak, prethodno u nedjelju predao policiji nakon napada u kojem je u petak navečer, tijekom predizborne kampanje, pretučen Matthias Ecke, koji predstavlja Socijaldemokrate (SPD) u Europskom parlamentu. 

Četvorica mladića imaju 17 i 18 godina. Tijekom pretresa kuća izuzeti su dokazi koji su sada predmet analize. Proći će neko vrijeme do okončanja istrage, stoji u priopćenju policije i  državnog odvjetništva. Pozadina kaznenog djela još je nejasna.

Skupina od četiri napadača brutalno je pretukla Eckea dok je lijepio predizborne plakate. I dalje je u bolnici gdje je u nedjelju operiran.  Svjedoci su rekli da se napadači nosili tamnu odjeću te se činilo da su dio krajnje desne, ekstremističke scene. Ecke je glavni kandidat SPD-a u pokrajini Saskoj za lipanjske europske izbore. U Europskom parlamentu je od 2022. 

VEZANI ČLANCI

Prethodno su nešto prije napada na Eckea četvorica napadača napala i 28-godišnjeg aktivistu Zelene stranke dok je lijepio plakate u istom dijelu Dresdena, priopćila je policija. Napadi su pokrenuli raspravu o eskalaciji nasilja tijekom izbornih kampanja. Nekoliko tisuća ljudi prosvjedovalo je u nedjelju u Dresdenu i Berlinu kako bi osudilo napade i obranilo njemačke demokratske vrijednosti.

Ministri unutarnjih poslova iz 16 njemačkih pokrajina održat će u utorak izvanredni sastanak na kojem će razgovarati o načinima za suzbijanje niza napada na političare, najavio je u ponedjeljak glasnogovornik saveznog ministarstva unutarnjih poslova.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faezer najavila je u subotu oštru akciju i zaštitne mjere nakon napada na Ekea istaknuvši da klimu nasilja potiče "neprijateljska retorika" koja dolazi s krajnje desnice.  Lideri širom Njemačke i EU-a osudili su napad.

VIDEO Ovo ledi krv u žilama: Tornado uništio zgradu u Nebraski, kamera u automobilu snimila trenutak

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Moodleen
Moodleen
16:50 06.05.2024.

Milanoviću kreni lijepiti plakate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije