Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPG ZLATA VRIJEDAN

Donedavno su živjeli na 13. katu: Kupili zemlju, dali otkaze i napravili farmu

opg ranch4me
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/11
23.08.2023.
u 09:33

Sir, vrhnje, janjetina, jaja... s analizom Agronomskog fakulteta

S asfaltirane ceste koja vodi prema Vodicama kod raspela skrenite lijevo, na makadam. Navigacija će vam reći da ste stigli, ali nemojte joj vjerovati. Produžite i pazite da na mjestu gdje se put razdvaja na dva puteljka ostanete na desnoj strani. Još se malo drndajte i, kad pred sobom ugledate suhozid, pa s jedne strane masline i pod njima krave, sijeno, kokošinjac i zidani objekt, a s druge cvijeće i kuću, a ispred ograđeni donji dio dvorišta s drvenom štalom i ogradom na kojoj su nacrtani cvjetići, stigli ste. Adresa je Put Gaćeleza, odredište Ranch4me. Analiza zagrebačkog Agronomskog fakulteta pokazala je da je kravlje mlijeko s ovog ranča s obzirom na somatske stanice i patogene čak 10 puta bolje od onog ekstrakvalitete. Da je ulje, bilo bi ekstradjevičansko.

Dostava od vrata do vrata

– Beeertaaa, Gerdaaa, Desooo... – zazivao je mladić svoje krave.

Sunce je uprlo isijavajući iz kamenjara, on je, u čizmama, prao izmuzište i ispred njega. To je vlasnik ranča, 25-godišnji Antonio Mehić. Svi ga zovu Ante.

17.08.2023.,Vodice - Izbor za najbolji opg-zlata vrijedan,opg ranch4me,obitelji Mehic na kojem se proizvdi mljeko i mljecni proizvodi.Ivana,Slaven,Ante i Ivan Mehic. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Na izmuzište se nastavlja prostorija opremljena štednjakom, velikim loncima, kalupima za sir... U plavom odijelu medicinske sestre koje joj je ostalo “iz prošlog života” žena za štednjakom zakuhava tek pomuzeno mlijeko. To je Antina mama Ivana Šimac-Mehić. Prije nego što se okrenula stočarstvu i proizvodnji i preradi mlijeka, učeći iz knjiga i s interneta sve jer o ovome ništa nije znala, osamnaest je godina radila u struci, kao medicinska sestra.

17.08.2023.,Vodice - Izbor za najbolji opg-zlata vrijedan,opg ranch4me,obitelji Mehic na kojem se proizvdi mljeko i mljecni proizvodi.Ivana,Slaven,Ante i Ivan Mehic. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

S kantom vode u ruci preko dvorišta u donji dio muškarac nosi vodu ovcama. Njegovo je ime Slaven i Antin je tata. Inače je pomorac, no nakon godina na svjetskim morima sad se na koji mjesec usidrio doma. Još koja godina i ta će mu sigurna luka biti jedina. Na ogradi Slavena čeka magarac Laki, da vidi je li mu što donio. Psi su se izvalili po dvorištu loveći svatko svoj komadić hlada. Iz kuće se čuje zujanje usisavača. Najmlađi Mehić, 18-godišnji Ivan, koristi priliku da pospremi kad ne radi nijedan drugi uređaj. Da je istodobno uključena i perilica, izbio bi osigurač.

17.08.2023.,Vodice - Izbor za najbolji opg-zlata vrijedan,opg ranch4me,obitelji Mehic na kojem se proizvdi mljeko i mljecni proizvodi.Ivana,Slaven,Ante i Ivan Mehic. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Mehići nemaju struju na gospodarstvu i poljoprivredna proizvodnja na ovoj farmi ovisi o Sunčevoj energiji koja puni solarne panele, a za zlu ne trebalo, tu je i agregat. Dovođenje struje do Mehića elektromeštrima je neisplativo pa će oni ovih dana postaviti još solarnih panela. Vodom se snabdijevaju iz susjedove bušotine, onu za piće kupuju. Na njihovoj zemlji voda je na 120 metara dubine.

Koliko će koštati bušenje, bolje je ne znati. Bez struje iz mreže i vode iz vodovoda, bez obradivih površina za uzgoj hrane za životinje, koju svu kupuju, u vodičkom zaleđu, bez prvih susjeda, ova četveročlana obitelj podigla je svoju bajku iz koje na tržište osim mlijeka plasiraju jogurte, obične i s okusima, svježi sir, vrhnje, razne vrste kuhanih sireva, a posljednji koji su lansirali jest sir s pršutom. Uzgajaju i janjetinu, jaja i piliće. U njihovu je velikom i lijepom uređenom ranču uvijek i netko od brojnih prijatelja, na svojevrsnoj terapiji za dušu. Predvečer Ante s nekim sjeda u automobil i odlaze put Vodica i Šibenika, u dostavu, od vrata do vrata. Sljedeći mjesec ispred trgovačkog centra Dalmare imat će svoje prodajno mjesto.

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Živjeli su na 13. katu...

Još prije četiri-pet godina život Mehićevih odvijao se na 13. katu, u Šibeniku. Najprije su kupili zemlju, postavili bungalov, dolazili i odlazili, Ivana je dala otkaz, stigle su životinje, na početku pandemije stigli su i oni. Prošlog ljeta veliki požar koji je bjesnio vodičkim zaleđem došao im je do štale. Ipak, strah nije bio razlog za odustajanje. Uostalom, stan na Šubićevcu više nemaju, “utopio” se u ranču.

Holstein, smeđe govedo, jersey, simentalka – pasmine su muznih krava s ovog gospodarstva. Registrirani su za proizvodnju i preradu mlijeka i proizvode svježi sir, vrhnje, kuhane sireve raznih okusa te jogurte, obične i s dodatkom voća, meda, žitarica... Uz krave uzgajaju i ovce pa prodaju janjetinu, drže i kokoši te proizvode i jaja i piliće. Prodaju na kućnom pragu i putem dostave, no uskoro će imati svoje prodajno mjesto ispred trgovačkog centra.

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar Stradun
Stradun
11:03 23.08.2023.

Zgodan posjed/ dobro. Samo neka tvrdo rade i uspjeh neće izostati.

ST
stranger
10:51 23.08.2023.

Svaka cast na hrabrosti i upornosti. Cestitam. .....@Marko i @Stradun, jal je opaka bolest u Hrvata. Bas tuzni komentari.

Avatar Stradun
Stradun
10:42 23.08.2023.

Vodom se opskrbljuju iz susjedove bušotine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije