Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARGARETA MAĐERIĆ NA VEČERNJI TV-U

Državna tajnica otkrila kakvu je ulogu imala hrvatska diplomacija u slučaju Zambija i što dalje slijedi

Zagreb: Margareta Mađerić
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
1/4
02.06.2023.
u 15:38

Četvero djece su punopravni hrvatski državljani, a vjerujem da će se oni na najbolji i brzi način integrirati u hrvatsko društvo u svojoj obitelji i okruženje u kojem žive. Mi kao sustav socijalne skrbi smo im apsolutno na raspolaganju, kao što smo bili i u ovih šest mjeseci, kaže Mađerić

Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike gostovala je u studiju Večernjeg lista gdje je govorila o slučaju Zambija, odnosno osmero Hrvata koji se nakon šest mjeseci agonije napokon sa svojom djecom vraćaju u Hrvatsku. 

- Očekuje se da najbržim letovima koji će biti dostupni dođu u Hrvatsku. Teško je predvidjeti hoće li to biti tijekom današnjeg dana, sutrašnjeg, ali ono što je najvažnije, mi ih očekujemo - rekla je Mađerić. Otkrila je i koju je ulogu imala u slučaju hrvatska diplomacija.  

 

- Hrvatska diplomacija i sama hrvatska Vlada imala je važnu ulogu od samog početka, od samog saznanja da je četvero hrvatskih parova zadržano u Ndoli. Od samog tog trenutka temeljem zaštite njihovih ustavnih prava putem konzularnih i diplomatskih predstavništva gledalo se prvenstveno da se oni zaštite kao punopravni građani Republike Hrvatske i državljani Europske unije, da se s njima humano i čovječno postupa poštujući i zambijsko pravosuđe. Bio je to dugačak proces u kojem su komunicirala nadležna tijela. Ministar Marin Piletić je koordinirao cijeli taj proces, izuzetno važnu ulogu imalo je Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo pravosuđa i uprave, ali i Vlada u cjelini. 

VEZANI ČLANCI: 

Što kada dođu u Hrvatsku? Je li slučaj za Hrvate riješen? 

- Sigurno da je. Četvero djece su punopravni hrvatski državljani, a vjerujem da će se oni na najbolji i brzi način integrirati u hrvatsko društvo u svojoj obitelji i okruženje u kojem žive. Mi kao sustav socijalne skrbi smo im apsolutno na raspolaganju, kao što smo bili i u ovih šest mjeseci, pružajući im svu stručnu, psihosocijalnu i pravnu pomoć u okviru našeg sustava i ukoliko će oni imati kao roditelji ikakve potrebe prema djeci ili postupanja kroz sve naknade i općenito sve usluge koje pružamo putem sustava socijalne skrbi, mi im stojimo na raspolaganju - rekla je Mađerić. Otkrila je i kako će im sustav pomoći pri učenju hrvatskog jezika. 

- No, djeca najbrže uče i vjerujem da će oni uz svoje nove obitelji vrlo brzo naučiti hrvatski jezik - kaže. Govorila je i o dopunama 
 Zakona o međunarodnom privatnom pravu. 

- Sudovi će morati u trenutku kada dobiju na priznanje stranu sudsku odluku prije toga kontaktirati naše Ministarstvo i provjeriti jesu li potencijalni posvojitelji u registru posvojitelja. Druga bitna izmjena, a vezano uz sustav socijalne skrbi jest ta da kada će i ukoliko će sud priznati stranu sudsku odluku tu obavijest o priznanju strane sudske odluke poslati Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, obitelj socijalne politike i Zavodu za socijalni rad, a temeljem te odluke će Zavod za socijalni rad, područni uredi, ovisno o tome gdje žive djeca i posvojitelji, sljedećih šest mjeseci temeljem Obiteljskog zakona pratiti tu obitelj. Također, bit će im na raspolaganju za svu stručnu i psihološku pomoć.

FOTOGALERIJA Agonija Hrvata u Zambiji trajala je šest mjeseci

Zagreb: Margareta Mađerić
1/15

VEZANI ČLANCI: 

Mađerić je otkrila kako je prošle godine u Hrvatskoj posvojeno 196 djece, a godinu prije toga posvojeno je njih 152. Trenutačno je za posvojenje spremno 192 djece, ali više od 70 su djeca starija od 10 godina koja su teže posvojiva. 

- S druge strane potencijalni posvojitelji daju i neke svoje želje i kriterije što bi željeli u trenutku kada bi došlo do zasnivanja posvojenja. I onda oni ističu žele li dijete koje je pripadnik nacionalne manjine, žele li posvojiti više djece, braće i sestara, djecu s teškoćama u razvoju, djecu s oštećenjem zdravlja i sigurno da se na taj način onda smanjuju neke mogućnosti - kaže Mađerić. 

VIDEO Hrvati u Zambiji su oslobođeni svih optužbi

Komentara 37

Avatar dr. Evil
dr. Evil
16:15 02.06.2023.

Zanimljivo, ako pronađeš ljubav svog života i ako se oženiš/udaš za stranca on se debelo mora pomučiti sa hrvatskom administracijom ako želi postati hrvatski državljanin. S druge strane ako želiš posvojiti Marsovca ovjeri papire na sudu u Ludbregu i Marsovac je hrvatski državljanin. Prestrašno

FR
FranzMayer
16:25 02.06.2023.

Gospođo Mađerić, Ovaj slučaj je pokazao sav jad , bijedu, čemer, nepotizam i korupciju hrvatskih institucija. Ministarstva vanjskih, unutarnjih poslova, pravosuđe i socijalna skrb = sramotno. Objavite sve podatke ili ih predočite saborskom odboru pa ćemo vam vjerovati u protivnom samo nam ne govorite istinu.

SL
SlavaAP
15:53 02.06.2023.

Da li je otkrila koliko je ova avantura kostala hrvatske porezne obveznike?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije