Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posvajanje djece

Dugine obitelji o izmjenama Obiteljskog zakona: 'Nastavlja se diskriminacija LGBTIQ osoba'

Zagreb: Konferencija za medije predsjednika udruge Dugine obitelji Daniela Martinovi?a
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
16.10.2023.
u 12:33

Strahovi o tome kako će djeci biti teško jer o njima brinu dva muškarca rasplinuli su se kao balon od sapunice - izjavio je Ivo Šegota, udomitelj i član udruge Dugine obitelji

- Vlada RH nije uključila životne partnere - istospolne parove u zakonski okvir koji regulira posvojenje djece, čime se nastavlja diskriminacija kako djece koja su izdvojena iz svojih bioloških obitelji, tako i LGBTIQ osoba u Hrvatskoj koje su u životnom partnerstvu, a žele postati posvojitelji - poručili su iz Udruge Dugine obitelji upozoravajući tako na nedostatak inkluzivnosti u izmjena Obiteljskog zakona Republike Hrvatske. Kako ističu cijela Hrvatska svjedokom je potrebe za stvaranjem boljeg sustava za posvojenje i pružanje skrbi djeci koja su izdvojena iz svojih bioloških obitelji, poput nedavnog slučaja male nezbrinute djevojčice s autizmom za koju se u sustavu nije mogao naći smještaj u preko 30 ustanova, no Vlada čini sve da se sustav zapravo unazadi.

- Imamo paradoksalnu situaciju u kojoj sve češće i češće čitamo o slučajevima nedostatka kapaciteta u domovima i ustanovama za djecu s jedne strane, te s druge strane brojne istospolne parove u stabilnim vezama koji su spremni pružiti toj djeci ljubav, sigurnost i skrb. No, umjesto da se zakoni prilagode suvremenim potrebama, Vlada RH nastavlja s diskriminacijom istospolnih parova i otežava im postupke udomiteljstva ili posvojenja - poručio je Daniel Martinović, predsjednik Udruge Dugine obitelji. Kako napominju, propust u zakonodavstvu ne samo da diskriminira LGBTIQ osobe i parove, već dovodi u pitanje dobrobit djece koja mogu izgubiti priliku za životom u obitelji koja bi im pružila stabilnost i ljubav koju zaslužuju.

VEZANI ČLANCI:

- Mladen i ja smo skupa već deset godina, odavno smo izrazili našu želju da postanemo posvojitelji, a Visoki upravni sud je potvrdio da država treba omogućiti istospolnim parovima pristup procesu posvojenja. Naša je obitelj trenutno udomiteljska, a naša želja je, kada se steknu uvjeti za posvojenje, da posvojimo djecu koja s nama žive i rastu već tri godine. Naša obitelj s dva školarca je po svemu vrlo tipična, užurbane obveze oko škole, zadaća, lektire, sportskih treninga, puno igre i zajedničkog druženja, sve obitelji se mogu prepoznati u ovoj slici. Ono što je najvažnije, naša obitelj ne nailazi na nikakve probleme u maloj sredini u kojoj živimo. Strahovi o tome kako će djeci biti teško jer o njima brinu dva muškarca rasplinuli su se kao balon od sapunice - izjavio je Ivo Šegota, udomitelj i član udruge Dugine obitelji.

- Trenutne izmjene Obiteljskog zakona prilika je da se naša obitelj zakonski prepozna i bezrezervno poruči da su sve obitelji pred očima zakona jednako vrijedne. A vidimo da po ne znam koji put Vlada ne uključuje životne partnere u svoja zakonska rješenja. Zar očekuju da nakon dvije dugotrajne sudske trakavice u kojima smo pobijedili, ponovno moramo ganjati pravdu za djecu sudskim putem? I nismo jedini, jer je dosta istospolnih partnera u sličnoj situaciji, htjeli bi posvojiti dijete, a nailaze na prepreke. Dok se svi kunu u najbolji interes djeteta, mi djecu podižemo na noge i vodimo ih kroz život, a država našu obitelj zakonski i dalje prešućuje -dodaje Šegota. Iz udruge Dugine obitelji pozivaju Vladu RH da odmah prepozna potrebu za izmjenama Obiteljskog zakona koje će osigurati jednaku pravnu sigurnost i prava na posvojenje za sve parove, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju.

VIDEO Smrad i čađa šire se Bjelovarom: Izbio požar u BIM-u, ozlijeđene dvije osobe

Komentara 2

Avatar Pacijent doktora Bože
Pacijent doktora Bože
18:33 16.10.2023.

Klasična manipulacija. Da ste kojim slučajem direktor banke i tražite noćnog čuvara, bi li zaposlili nekog tko bi htio raditi besplatno? To što nedostaje udomiteljskih obitelji nije razlog da se smanje kriteriji za udomljavanje, nego zato što se udomiteljstvo premalo plaća. To je težak i odgovoran posao.

GO
goran2hr
16:13 16.10.2023.

Na to pitanje, kvalitetan odgovor mogao bi dati samo narodni referendum.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije