Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 202
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stroža kontrola

EP predlaže novo pravilo za vozače: Povećat će sigurnost, no neće se svima svidjeti...

Šibenik: Akcija Dan bez poginulih u prometu
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/2
11.02.2024.
u 13:24

Nacrt pravila prihvaćen je s 372 glasa za i 220 glasova protiv te 43 suzdržana, no na tome će sve stati do lipnja ove godine kada će na zakonu nastaviti raditi novi parlament, nakon izbora

Uskoro bi na snagu mogla stupiti nova pravila za vozače koja bi vrijedila za cijelu Europsku uniju. Naime, zastupnici Europskog parlamenta složni su u tome da bi oduzimanje vozačke dozvole u jednoj zemlji EU trebalo biti primjenjivo na sve zemlje članice.

Sada je pravilo da zabrana vožnje uglavnom vrijedi samo u zemlji u kojoj je prekršaj počinjen. U bilo kojoj drugoj zemlji, pa čak i onoj koja je izdala vozačku dozvolu, nema nikakvih posljedica. Prema ideji Europskog parlamenta, odluka o oduzimanju dozvole prosljeđivala bi se državi EU koja je izdala vozačku dozvolu. Tako bi se osiguralo da se relevantna sankcija primjenjuje u svim državama članica, navodi Europski parlament na svojim stranicama.

Osim toga, zastupnici bi na popis težih prometnih prekršaja dodali i vožnju bez važeće vozačke dozvole, čime bi se taj čin izjednačio s vožnjom u alkoholiziranom stanju i izazivanjem prometne nesreće sa smrtnim ishodom. Smatraju i da bi trebalo smanjiti najveću dozvoljenu brzinu u naseljima, te oduzimati ili suspendirati vozačku dozvolu vozačima koji na takvim cestama voze više od 30 km/h iznad ograničenja.

Prema prijedlogu zastupnika, europske zemlje imale bi rok od 10 radnih dana da obavijeste jedna drugu o diskvalifikaciji vozača, te još 15 radnih dana da odluče hoće li se ona primjenjivati u cijeloj uniji. Vozač koji je počinio prekršaj trebao bi biti informiran o konačnoj odluci unutar sedam radnih dana od njenog donošenja.

Nacrt pravila prihvaćen je s 372 glasa za i 220 glasova protiv te 43 suzdržana, no na tome će sve stati do lipnja ove godine kada će na zakonu nastaviti raditi novi parlament, nakon izbora.

VIDEO Kod Nove Gradiške bježali od policije vozilom u kojem je otkriveno nekoliko migranata

Komentara 1

VV
Vražji Vrag
19:12 11.02.2024.

Daj onda iste plaće u svim članicama, iste visine kazni, a prije svega, daj dobre ceste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije