Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
popularna destinacija

Gotovo cijela slovenska vlada ljetuje na našoj obali: Ovo su mjesta koja obožavaju

Ljubljana: Robert Golob, predsjednik Uprave tvrtke GEN-I
Foto: Boris Scitar/Vecernji list
1/2
29.07.2022.
u 10:07

Prijašnjih godina slovenski političari Hrvatsku nisu puno spominjali za odmor, no ove godine slovenska vlada to otvoreno govori, a osim njih tu su i mađarski, slovački političari...

Da slovenski premijer Robert Golob odluči sazvati izvanrednu i hitnu sjednicu vlade te da želi uživo vidjeti svoje ministre, najlakše bi mu bilo organizirati sastanak u Hrvatskoj. Preciznije, na hrvatskoj obali. Proteklih su godina strani političari jako pazili da lokaciju za ljetni odmor odaberu u svojoj domovini jer odabir ljetovališta svakog političara nosi i političku poruku, kako o odnosima dviju država tako i onu usmjerenu vlastitim građanima. Često se to doživljava kao test predanosti radu, domoljublja i ekonomske odgovornosti, od toga koliko se novca potroši, do toga da, ako se troši, novac ostaje u domovini.

Čekanje na granici

Dok prijašnjih godina u susjednoj Sloveniji Hrvatsku ministri nisu puno spominjali, iako mnogi političari ne samo da ljetuju već ovdje imaju i nekretnine, ove je godine gotovo cijela slovenska vlada u Hrvatskoj, i to otvoreno govori.

Led je probio sam premijer Golob, koji je još u lipnju objavio fotografije s kraćeg odmora na Brijunima, dodatno raščupane kose od soli i vjetra te neobrijan, napisavši kako "more čini čuda", a uz fotografiju zalaska sunca dopisao "Čarobno". Golob se u mladosti bavio veslanjem kajaka na divljim vodama, taj sport i danas povremeno prakticira, a na moru voli plivanje i veslanje na SUP-u, kazali su iz njegova ureda. Za usporedbu, bivši premijer Janez Janša nikada nije, barem ne javno, napustio slovenske planine tijekom odmora.

Ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon također će na Jadranu roniti i trčati. Da voli aktivan odmor, potvrdili su iz njezina ministarstva. I prije je ljetovala u Hrvatskoj pa itekako iz prve ruke zna o gužvama na granicama. Nije stoga čudno što je nedavno rekla kako "stiže i ljetna sezona i duga čekanja na granici s Hrvatskom. Svaka mjera koja bi olakšala ljudima putovanja mogla bi imati koristi i zato Slovenija sigurno neće biti među državama koje će blokirati Hrvatsku za ulazak u Schengen". I njezina stranačka kolegica, ministrica pravosuđa Dominika Švarc Pipan ljetovanje s obitelji provodi na hrvatskoj obali.

Bivši premijer, a sada ministar obrane Marjan Šarec već deset godina odlazi u isto mjesto u Istri, a odmor provodi uz knjigu.

Ministar gospodarstva Matjaž Han tradicionalno ljetuje na Pagu, gdje ljetuje cijeli život. Taj iskusni političar prije desetak godina govorio je kako mu je omiljeno odredište kamp Straško kod Novalje, no u međuvremenu je, očito, kupio i nekretninu. Sa suprugom ima manju obiteljsku kuću pa će, kako su poručili iz njegova ministarstva, odmor provesti u društvu prijatelja i starih znanaca. Ovogodišnji će odmor biti kraći nego inače pa nema posebnih planova osim dobrog društva, dobre hrane i očito visokih temperatura.

Ministar infrastrukture Bojan Kumer planira uzeti godišnji odmor samo za vikend i tjedan dana u kolovozu.

– Razmišljam samo o jednodnevnim izletima, planinarenju i tjednom odmoru u apartmanu u hrvatskoj Istri. Izleti i planinarenje dobri su za stjecanje kondicije i sve vrste opuštanja. Hrvatska Istra pogodna je zbog blizine. Odmor će biti posvećen obitelji i hobijima. Svjestan sam potrebe za psihofizičkom regeneracijom – opisao je Kumer.

I ministar za odnose sa Slovencima u susjednim zemljama i svijetu Matej Arčon najveći dio odmora provest će u Hrvatskoj, a koji produženi vikend u slovenskim planinama. Ministar rada, obitelji i socijalnih pitanja Luka Mesec kaže da će ljeto provesti radno, pripremajući se za jesen. No potkraj kolovoza sudjelovat će na konferenciji na Visu pa će boravak na tom hrvatskom otoku s nekoliko slobodnih dana pretvoriti u mali odmor.

Slovenski predsjednik Borut Pahor nije govorio o svojim planovima, no teško je zamisliti da ne provede barem koji dan u Hrvatskoj, u Sv. Ivanu kod Umaga, gdje roditelji njegove partnerice Tanje Pečar imaju vikendicu. Do sada je odmor u Hrvatskoj propustio samo jednom, i to 2009. godine zbog napetih odnosa.

– Tada su odnosi bili jako zapetljani i počeli smo ih raščišćavati potkraj srpnja s premijerkom Jadrankom Kosor. Toga srpnja nisam kročio preko granice jer su odnosi bili posebno napeti – kazao je Pahor. Kako nam je ispričao, voli ne samo plivati nego i po najvećim vrućinama trčati Bujštinom.

Medeni mjesec

Neće samo slovenski ministri i političari na odmor u Hrvatsku. Češki premijer Petr Fiala provodi odmor na Jadranu, baš kao i prijašnjih godina. Hrvatska je tradicionalno odredište za ljetni odmor, barem onaj kraći, i za mađarskog premijera Viktora Orbána, koji ovdje dolazi otkako je u Istri sa suprugom proveo medeni mjesec. Austrijskim i slovačkim političarima Hrvatska je također omiljeno mjesto za odmor – primjerice, austrijska ministrica pravosuđa Alma Zadic ide u Dalmaciju, a stalni je hrvatski gost i slovački ministar gospodarstva Samuel Vlčan. 

Komentara 7

BH
Bunjevac=Hrvat
11:59 29.07.2022.

Ovo je dobra vijest jer ovdje nije rijec o umjetnom bratstvu i jedinstvu nego o prirodnoj geopolitickoj i sudbinskoj upucenosti jednih na druge.

VI
ViktorJ
12:17 29.07.2022.

Kako je to moguce da mi ne tucemo i ne ubijamo slovence na nasoj obali kako to pricaju srbi? Zanimljivo...

TO
tolitol
12:12 29.07.2022.

Mađarski, slovački, češki, poljski, austrijski, njemački političari itd. ljetuju već minimalno 20 godina na hrvatskoj obali. Slovenci još iz vremena bivše SFRJ. Ove godine nema doista ničega novog. Valjda je sezona kistelih krastavaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije