Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan bez smrtno stradalih

Hrvatska među 12 zemalja bez poginulih u prometu; u EU svaki dan život izgubi 70 osoba

Foto: Roadpol.eu
1/6
24.10.2023.
u 11:18

I u onim državama koje nisu uspjele proći bez smrtno stradalih njihov broj toga dana bio je manji od prosječnog dnevnog broja poginulih u prometu. Ukupno su toga dana zabilježena 34 smrtna slučaja diljem europskog kontinenta, što je pad od 17 posto u odnosu na prošlogodišnju kampanju

Hrvatska je među 12 europskih zemalja koje su na dan uzet kao kontrolni zabiležile nula poginulih u prometu, odnosno 20. rujna na našim cestama nije bilo smrtno stradalih. Projekt je to kojeg provodi Europsko udruženje cestovne policije, s ciljem promicanja sigurnijeg prometa, konkretno s idejom da bar taj jedan dan ne bude poginulih na cestama, a ove se godine u akciju uključilo 29 zemalja, od 32 države-članice udruženja. Da pojačane akcije u tom smjeru imaju smisla, pokazuje i podatak da je i u onim državama koje nisu uspjele proći bez smrtno stradalih njihov broj toga dana bio manji od prosječnog dnevnog broja poginulih u prometu. Ukupno su toga dana zabilježena 34 smrtna slučaja diljem europskog kontinenta, što je pad od 17 posto u odnosu na prošlogodišnju kampanju. Taj broj predstavlja opći pad od 41 posto u odnosu na prosječnih 70 poginulih na cestama, koji se svakodnevno događaju na cestama Europske unije. Tijekom tjedna u kojem je fokus bio na nula poginulih organizirana su brojna javna događanja s ciljem privlačenja pozornosti javnosti na temu sigurnosti na cestama i sigurne mobilnosti, uključujući inicijative vladinih i civilnih organizacija, obrazovnih ustanova i privatnih tvrtki. Novouvedeni hashtag #zeromeanslife korišten je više od 150 puta za promociju događaja održanih pod zastavom Roadpol Safety Days na svim društvenim mrežama.

VEZANI ČLANCI:

Vijest o 12 najuspješnijih zemalja objavilo je Europsko udruženje cestovne policije, nakon što je sabralo podatke iz svih zemalja sudionica. Najbolju dvanaestorku tako čine: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Finska, Latvija, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Norveška i Slovenija. U odnosu na godinu ranije, zabilježena je jedna više zemlja bez poginulih na dan uzet kao referentni.  Nažalost, mi smo u ovu skupinu upali srećom, jer inače se ne možemo pohvaliti da smo među europskim zemljama s najmanje poginulih u prometu. Broj poginulih nam pada, ali i dalje na našim cestama gine više ljudi nego što je to predviđeno  Nacionalnim planom sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije