Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTITA Počinje proizvodnja 3,5 milijuna doza cjepiva, lista čekanja sve dulja

Hrvatska neće kupiti mađarsko cjepivo

hrv-cjep-txt.jpg
import
Autori: Diana Glavina, Sandra Veljković
22.10.2005.
u 19:37

Cjepivo protiv pričje gripe djeluje i štiti od smrtonosnog virusa H5N1 koji je dosad usmrtio više od 60 ljudi, izjavili su mađarski znanstvenici koji su razvili cjepivo. Mađarski povjerenik za zdravstvo Mihaly Kokenky rekao je u intervjuu mađarskoj televiziji da je cjepivo dosad testirano na 100 dobrovoljaca, među kojima su bili i on te mađarski ministar zdravstva Jenu Racz.
– Sa stopostotnom sigurnošću možemo reći da je cjepivo nakon unošenja u organizam potaknulo stvaranje antitijela protiv virusnog soja H5N1 – rekao je Kokeny. U slučaju mutiranja virusa postojeće je cjepivo moguće promijeniti i prilagoditi za najviše osam tjedana – dodao je.

Nema dokaza
Cjepivo je proizvela lokalna farmaceutska tvrtka Omnivest, u vlasništvu ciparske tvrtke Sumpter Pharmaceuticals. Prema najavama, tjedno je moguće proizvesti pola milijuna doza. Odmah će početi proizvodnja tri i pol milijuna doza, koliko je dovoljno za hitno cijepljenje mađarskog stanovništva, a zatim će cjepivo prodavati drugim zemljama. Za kupnju su već zainteresirani SAD, Indonezija, Filipini, Rusija, Ukrajina, Mongolija, Velika Britanija i Sirija. – Hrvatska zasad još ne razmišlja ni o narudžbi niti o kupnji mađarskog cjepiva – rekao nam je dr. Željko Baklaić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Kriznog stožera u prevenciji ptičje gripe. – Razlog je –  kaže – što još nemamo stručnih izvještaja o učinkovitosi toga cjepiva. No, prema riječima dr. Baklaića, sljedeći tjedan u Hrvatsku bi trebao stići prvi dio od 400.000 doza naručenih antivirusnih lijekova.

Jedna doza 4,70 USD
Mađarski su virolozi u Nacionalnom epidemiološkom centru počeli raditi na cjepivu u travnju ove godine, kad je Svjetska zdravstvena organizacija ponudila laboratorijima diljem svijeta uzorke virusa ptičje gripe kako bi razvili cjepivo. Mađarska vlada tom je projektu dodijelila 0,88 posto BDP-a. Proizvodnja jedne doze stoji oko 1100 forinti (4,70 dolara), a sufinanciraju je vlada i privatni ulagači. Iz godine u godinu strah od pandemije ptičje gripe sve je veći. Velika epidemija svijet je posljednji put pogodila 1968., dakle prije 36 godina, a na temelju iskustva u praćenju gripe, stručnjaci znaju da se pandemije javljaju u razmacima od deset do četrdeset godina.


Od pandemije gripe moglo bi umrijeti 150 milijuna ljudi

Svijet se panično boji pandemije gripe, od koje bi, procjenjuje se, moglo umrijeti i 150 milijuna ljudi. Ptičja gripa bolest je peradi uzrokovana životinjskim, ptičjim virusom koji se antigenski razlikuje od ljudskog virusa gripe. Poznata je već stotinu godina kao bolest koja se katkad prenosi na ljude koji su u bliskom i dugotrajnom konatktu sa zaraženom peradi. Posljednjih godina, i to svaki put u jugoistočnoj Aziji, događa se prijenos životinjskog virusa na čovjeka. Time je preskočena barijera vrste. Virus je s jedne prešao na drugu vrstu, a ljudi oboljeli od ptičje gripe imaju težak oblik bolesti čija je smrtnost 50 posto.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije