Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRI PITANJA

Ivan Rimac: 'Može se dogoditi da na EU izborima prođu neki čudni ljudi'

Zagreb: Ivan Rimac, profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/7
28.04.2024.
u 15:21

Prof. dr. sc. Ivan Rimac s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za Večernji list odgovara na tri pitanja

1. Hoće li i koliko najnoviji potres i raskol u Mostu, nakon što su ga napustili Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić, oslabiti tu stranku?

Most ima neku čvrstu jezgru koju čine njegovi veterani i osnivači, poput Bože Petrove i Nikole Grmoje. I oni su sami sebi prilično dosljedni. No imamo u Mostu i neke nove članove, kao što su Marin Miletić i Zvonimir Troskot, kao i one koji su s Mostom surađivali u cijelom prošlom mandatu ili sad u predizbornoj koaliciji, tu mislim na Raspudiće, koji su već izašli, i Hrvatske suvereniste koji će možda izaći s Mostove liste.

Vodeći se logikom obećanja i neobećanja, oni koji nisu u stranci nemaju stranačku disciplinu i ne moraju podržavati stranačke stavove. Ali prava šteta za Most bit će ako neki od tih Suverenista ili Raspudići krenu u pregovore s HDZ-om, dok Most s HDZ-om ni na koji način ne bi pregovarao. Onda se glasači mogu zapitati – zašto ste nam takve kandidate uopće i ponudili na svojoj listi kada se oni ne slažu ni s vama? To bi onda bio pravi problem za mostovce, da opravdaju zašto su na listi imali te ljude. Most je odmah nakon izbora slavio jer je dobio više mandata nego u prošlom sazivu, ali odlaskom Raspudića ispada da imaju dva mandata manje. Ako pak i Suverenisti odu, Most bi izgubio dosta pozicija u Saboru pa razloga za ono početno slavlje više nema.

2. A kakva je sudbina Socijaldemokrata (SD) nakon izbora, hoće li oni kao stranka opstati ili će postati posve nerelevantni i propasti?

To je, nažalost, sudbina većine disidentskih ogranaka koji su se odvajali bilo od SDP-a, bilo od HDZ-a. Većina tih disidentskih pokreta imala je neki kritički stav prema vodećim strankama od kojih su se odcijepili, ali su onda rijetko nalazili nove programske ideje kojima bi se nametnuli glasačima. U kontekstu SD-a možemo se zapitati – a što je s Laburistima, ORaH-om, nekima od disidentskih dijelova HDZ-a, što je koalicijskim partnerima tih velikih stranaka koji su promijenili svoju ideološku perspektivu kao HNS, HSLS? Njima je predviđena sudbina da jednostavno nestanu s političke scene i iz Sabora.

POVEZANI ČLANCI:

3. Koliko će sve ovo što se događa nakon naših parlamentarnih izbora utjecati na skorašnje EU izbore?

Blizina tih izbora utjecat će na manji tematski interes. Političari će biti zainteresirani za te izbore i za pozicije, a glasači neće obraćati pažnju na kampanju. Potraju li još pregovori o sastavljanju vlasti i Vlade, to će potpuno prekriti te izbore i glasače ti izbori uopće neće zanimati. I izabrani zastupnici u EU parlament proći će s minimalnim brojem glasova. Može se očekivati manja izlaznost i to da prođu neki čudni ljudi jer će im zbog manje izlaznosti biti dovoljno nekoliko tisuća glasova birača da postanu zastupnici u EU parlamentu. 

GALERIJA Ni Milanović nije odolio: Pogledajte kako je zavirio u Rafale

Zagreb: Ivan Rimac, profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu
1/19

Komentara 3

CR
crocro
06:34 30.04.2024.

Ovaj gospodin koji "realno i argumentirano" komentira političke teme i događaje, je najveći lječivar koji se iznjedrio u Hrvatskoj. Radnička fronta je nedovoljno lijevo da bi je on prihvatio. Ali komentiranja u medijima se itekako prihvatio. i to vrlo "objektivno" i "realno". Nema se tu što dodati ili prigovoriti. Samo se treba držati njegovih komentara i njegovih prosudbi.

SP
Spezzi
09:16 29.04.2024.

nema otklona od totalitarnog refleksa, ne smije se dogoditi demokracija, nego, po njemu, treba kontrolirati tko ima pravo i za koga glasati.

Avatar grbadeva
grbadeva
06:43 29.04.2024.

Ovakvi su mi najbolji. Može da bidne, ali ne mora. Čestitam majstore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije