Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PALA SKUPINA "KULTURNIH" LOPOVA

Iz knjižnica diljem Europe ukrali najmanje 170 starih i vrijednih knjiga. Šteta je 2,5 milijuna eura

Foto: Europol
1/3
25.04.2024.
u 12:28

Zahvaljujući Europolu i razmjeni informacija, identificirani su osumnjičenici, a u Europolu kažu i da je čak spriječena jedna planirana krađa prije no što se dogodila.

Njih je devet, porijeklom su Gruzijci i specijalizirali su se za krađu - rijetkih, starih, vrijednih knjiga. Tako bi se u najkraćim crtama mogla opisati posljednja akcija Europola i Eurojusta koja je rezultirala uhićenjem devetorice Gruzijaca u Gruziji, Latviji, Francuskoj, Litvi i Estoniji. Sumnjiče se da su iz knjižnica i antikviteta diljem Europe ukrali najmanje 170 vrijednih starih knjiga, čime su, kako navodi Europol pričinili dvije vrste šteta. Ona financijska iznosi najmanje 2,5 milijuna eura. A ona društvena šteta nastala krađom  knjiga koje se smatraju i kulturnim blagom je, prema Europolu - nemjerljiva. Tim više, što su neke od tih knjiga, povijesnih artefakata prodani  preko aukcijskih kuća u St. Petersburgu i Moskvi, pa su s obzirom na trenutačnu situaciju u Rusiji i rat u Ukrajini, te knjige nepovratne. 

U samoj akciji uhićenja sudjelovalo je više od 100 policajaca, koji su pretražili 27 lokacija u Gruziji i Latviji. U tim pretragama nađeno je i 150 knjiga čije se porijeklo utvrđuje, a jedna knjiga koja je ranije ukradena u Francuskoj mogla bi biti i vraćena vlasnicima. Istragom je utvrđeno da je tijekom 2022. i 2023. kriminalna skupina uspjela ukrasti rijetke knjige iz nacionalnih i povijesnih knjižnica u Češkoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Latviji, Litvi, Poljskoj i Švicarskoj. Specijalizirali su se za krađu rijetkih  knjiga uglavnom ruskih pisaca, s tim da su ciljali na prva izdanja knjiga koje su napisali Aleksandar Puškin ili Nikolaj Gogolj. Osmislili su i dosta sofisticiran način krađe.

Osobno su posjećivali knjižnice koje su u svome fundusu imali rijetke knjige. Zatim bi knjižničare  tražili da osobno provjere stare i vrijedne knjige. Predstavljali su se kao osobe koje takve knjige zanimaju iz akademskih razloga. Kada bi im knjižničari donijeli takvu knjigu, osumnjičenici bi ih pažljivo izmjerili i fotografirali prije no što bi ih vratili. Nakon nekoliko dana, tjedna ili čak i mjeseci osumnjičenici bi se vratili u knjižnicu. Ponovo bi tražili da vide istu knjigu, koju bi zatim zamijenili krivotvorinom, koja je bila izuzetno visoke kvalitete. Osim toga, kada im valjda nije bilo moguće napraviti krivotvorinu, provalili bi u knjižnicu te bi je ukrali. Prethodno, prije provale dobro  bi proučili knjižnicu, raspored polica, mjesta gdje se čuvaju vrijedne knjige, sustav zaštite...

Foto: Europol

Da se nešto čudno događa sa starim i vrijednim knjigama, postalo je jasno nakon što je Francuska o tome obavijestila Europol. Tada je oformljen međunarodni istražni tim, a zajedničkom istragom i razmjenom informacija otkriveno je da je više  vrijednih i starih knjiga ukradeno diljem Europe. Zahvaljujući Europolu i razmjeni informacija, identificirani su osumnjičenici, a u Europolu kažu i da je čak spriječena jedna planirana krađa prije no što se dogodila.

VEZANI ČLANCI: 

FOTO Trenuci za povijest: Šest Rafalea krenulo iz Francuske prema Hrvatskoj

1/16
Ključne riječi

Komentara 1

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
13:08 25.04.2024.

Bezinteligentni google prevoditelj. Umjesto antikviteta treba staviti antikvarijata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije