Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Netanyahu traži alternativu

Sporazum o taocima pred propašću, koče ga ekstremisti s jedne i druge strane

Women inspect as a house damaged in an Israeli strike lies in ruin, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, in Rafah
Foto: HATEM KHALED/REUTERS
1/3
04.05.2024.
u 17:45

Pretpostavlja se da Hamas neće jasno odbiti prijedlog zbog pritiska. Dogovor trenutačno pokušavaju postići egipatski posrednici

Mirovni i sporazum o razmjeni talaca i zarobljenika koče najekstremnije struje u izraelskoj vladi i Hamasu. Turska je potpuno prekinula trgovinske odnose s Izraelom, a to je velik udarac za Izrael jer od 6,8 milijardi dolara razmjene u 2023. čak 76% (4,6 milijardi) otpada na izraelski uvoz. Izrael, ogorčen na Erdoğana, optužuju ga da "krši sporazume", dok Turska odgovara da Izrael krši međunarodno pravo blokiranjem humanitarne pomoći Gazi.

Turska je u četvrtak obustavila sav izvoz i uvoz s Izraelom, priopćilo je tursko ministarstvo trgovine, navodeći kao razlog "pogoršanje humanitarne tragedije" na palestinskim teritorijima.

Hamas želi izmjene

"Izvozne i uvozne transakcije povezane s Izraelom obustavljene su, a to se odnosi na sve vrste proizvoda", priopćilo je tursko ministarstvo trgovine, prenosi Hina.

"Turska će strogo i odlučno provoditi ove nove mjere sve dok izraelska vlada ne omogući nesmetan i dostatan protok humanitarne pomoći u Gazu", dodaje se u priopćenju. Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan prekršio sporazume između Izraela i Turske blokirajući izraelski uvoz i izvoz u lukama. Dodao je da želi "stvoriti alternative trgovini s Turskom, fokusirajući se na lokalnu proizvodnju i uvoz iz drugih zemalja".

POVEZANI ČLANCI:

Tursko ministarstvo trgovine nije preciziralo utječe li odluka Ankare na izvoz azerbajdžanske nafte u Izrael preko turske luke Ceyhan. Čelnik palestinske islamističke organizacije Hamas u Pojasu Gaze Yehya al-Sinwar i dalje ima tri zahtjeva u pregovaračkoj ponudi za dogovor o taocima, izvijestili su mediji. Sinwar i dalje traži zajamčeni kraj rata, rekao je izvor blizak čelniku Hamasa za izraelsku televizijsku postaju Channel 12. Izrael je to do sada odbacivao. Sinwar navodno želi pismeno preuzetu obvezu "bezuvjetnog prekida borbi".

Prema izraelskoj televiziji, al-Sinwar također zahtijeva da Izrael ne sprječava povratak na Zapadnu obalu palestinskih zatvorenika koji bi trebali biti pušteni u zamjenu za taoce otete iz Izraela. Prema najnovijem nacrtu sporazuma, Izrael želi poslati one koji služe doživotnu kaznu u Pojas Gaze ili u inozemstvo.

Nadalje, čelnik Hamasa želi pojedinosti o materijalima koje Izrael neće dopustiti da budu isporučeni u Gazu radi obnove. Prema izvješću, u Izraelu se pretpostavlja da Hamas neće dati jasno negativan odgovor na prijedlog zbog međunarodnog pritiska. Dogovor trenutačno pokušavaju postići egipatski posrednici, uz podršku SAD-a.

Visoki dužnosnik UN-ova Programa za razvoj u četvrtak je rekao da su izraelski napadi u Pojasu Gaze izazvali najveće razaranje od Drugog svjetskog rata. Reuters piše da bi prema novoj procjeni agencije UN-a obnova Pojasa Gaze mogla potrajati najmanje do 2040. godine, ali mogla bi se razvlačiti i desetljećima. Palestinski podaci pokazuju da je do sredine travnja u Gazi oštećeno 370.000 stambenih jedinica, od kojih je 79.000 potpuno uništeno.

Nagrađeni palestinski novinari

Inače, izraelski dužnosnici sve su više zabrinuti da glavni kazneni sud UN-a planira tražiti naloge za uhićenje najviših vojnih i političkih čelnika te zemlje zbog sumnje na počinjenje ratnih zločina, piše BBC. Izvješća sugeriraju da bi premijer Benjamin Netanyahu mogao biti među njima. Međunarodni kazneni sud (ICC) istražuje djelovanje Izraela na okupiranim područjima u posljednje tri godine, a odnedavno i djelovanje Hamasa.

>> FOTO Evakuacija iz Pojasa Gaze na graničnom prijelazu Rafah

Women inspect as a house damaged in an Israeli strike lies in ruin, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, in Rafah
1/15

ICC ima ovlasti optužiti i suditi pojedincima za najteže zločine prema međunarodnom pravu. Sud je dosad već izdao naloge za uhićenje nekoliko čelnika, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina, libijskog Moamera Gadafija i ugandskog ratnog zapovjednika Josepha Konyja.

Netanyahu je mogućnost da se visoki izraelski dužnosnici stave na popis nazvao "skandalom povijesnih razmjera", optužujući ICC da pokušava sputavati Izrael u obrani. U isto su vrijeme palestinski novinari koji izvještavaju o ratu u Gazi dobili nagradu kojom se slavi sloboda tiska, objavio je UNESCO. Svjetska nagrada za slobodu medija UNESCO/Guillermo Cano za 2024. godinu palestinskim je novinarima dodijeljena u Čileu.

"U ovim vremenima tame i beznađa želimo podijeliti snažnu poruku solidarnosti i priznanja onim palestinskim novinarima koji prate ovu krizu u tako dramatičnim okolnostima", rekao je predsjednik žirija Mauricio Weibel.

Prema Odboru za zaštitu novinara (CPJ) sa sjedištem u New Yorku najmanje je 97 novinara i medijskih djelatnika među više od 35.000 ubijenih od početka rata 7. listopada, što je najviše u povijesti nekog rata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije