Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRAH PRED NATJECANJE

Izvanredno stanje u Švedskoj zbog Eurosonga: Prazne se zatvori, pomaže im policija iz Norveške i Danske

Kopenhagen: Finale 59. natjecanja za pjesmu Eurovizije
Foto: Jorg Carstensen/DPA
1/3
05.05.2024.
u 07:54

Eurosong u Švedskoj zasjenjen ratom u Gazi. Posebno se ističe sudjelovanje Izraela u gotovo 70 godina starom natjecanju, koje ove godine okuplja 37 zemalja, a završava finalom 11. svibnja.

Šljokice i štras ili propalestinske demonstracije i parole? Natjecanje za pjesmu Eurovizije koje počinje u utorak u švedskom gradu Malmou, ove je godine zasjenjeno ratom u Gazi. Posebno se ističe sudjelovanje Izraela u gotovo 70 godina starom natjecanju, koje ove godine okuplja 37 zemalja, a završava finalom 11. svibnja.

Stanovnik Malmoa Anders Pushel je za AFP rekao da će sudjelovati u prosvjedu 9. svibnja kada će se Izrael natjecati u polufinalu. "Tijekom rata koji traje, sudjelovanje Izraela bi trebalo biti zabranjeno na isti način kao što su zabranili Rusiju", kazao je Puschel.

Ruske televizije su 2022. isključene iz Europske radiodifuzne unije (EBU), koja organizira natjecanje, nakon invazije Moskve na Ukrajinu. "Poruka je bila da ne volimo ljude koji se ne pridržavaju demokratskih standarda", rekla je antropologinja i specijalistica za Euroviziju Lisanne Wilken.

Nekoliko peticija je pokrenuto od početka godine kojima se tražilo izbacivanje Izraela iz natjecanja. Eden Golan, pjevačici koja predstavlja Izrael, upućene su i izravne prijetnje, što je EBU brzo osudio. "Premda snažno podržavamo slobodu govora i pravo na izražavanje mišljenja u demokratskom društvu, snažno se protivimo bilo kojem obliku internetskog zlostavljanja, govora mržnje ili uznemiravanja usmjerenog prema našim umjetnicima ili bilo kojim pojedincima povezanim s natjecanjem", rekli su organizatori.

VEZANI ČLANCI:

Unutar dvorane Malmo Arena, organizatori su zabranili sve zastave osim država koje sudjeluju i zastave duginih boja, što je staro pravilo, prema EBU-u. "Siguran sam da će netko uspjeti unijeti palestinsku zastavu i mahati njome, no hoće li se vidjeti na televiziji, manje je sigurno", rekao je Puschel.

Očekuje se da će tisuće ljudi doći na propalestinske skupove tijekom tjedna u gradu ukrašenom višebojnim zastavama. "Nikada nisam mislila da ćemo postati takav politički događaj na svjetskoj pozornici", rekla je Karin Karlsson, koju je grad Malmo zadužio za koordinaciju glazbenog natjecanja.

S više od 360.000 stanovnika i 186 nacionalnosti, "cijeli svijet živi u Malmou i svi sukobi su okupljeni u veoma malom području, što stvara nesuglasje", rekao je za AFP Andreas Onnerfors, profesor povijesti ideja i specijalist za Euroviziju. Većina švedskih stanovnika palestinskog porijekla također živi u lučkom gradu, trećem najvećem u zemlji, koji očekuje otprilike 100.000 posjetitelja.

Sigurnost predstavlja veliku brigu, a naročito nakon što je Švedska prošle godine podigla uzbunu zbog opasnosti od terorizma na drugu najvišu razinu, nakon niza prosvjeda u kojima se palio i oštećivao Kuran. Povećao se broj sigurnosnih provjera, a naročito pri ulasku na razna mjesta, kamo će uglavnom biti zabranjeno unositi torbe. Povećana je i prisutnost policije, pri čemu je pojačanje stiglo iz Norveške i Danske, a policajci će tijekom tjedna biti naoružaniji nego inače.

VEZANI ČLANCI:

"Sve se čini sigurnim", rekla je Ebba Adielsson, izvršna producentica događaja za švedsku javnu televiziju SVT, koja organizira događaj zajedno s EBU-om. "Policija je veoma, veoma aktivna i odvojila je mnogo resursa" kako bi zaštitila događaj, dodala je Adielsson.

Prosvjedi će biti strogo kontrolirani, a kao mjera opreza, ispražnjene su zatvorske ćelije te su zatvorenici poslani drugamo u Švedskoj kako bi se napravilo mjesta u slučaju porasta broja uhićenja. "Eurovizija, možete je vidjeti po gradu i mnogo se o njoj govori. Nažalost, fokus je završio na drugim stvarima umjesto na glazbenom natjecanju i radosti", požalio se obožavatelj sastava ABBA Anders Persson.

Ove se godine obilježava 50. godišnjica pobjede švedske pop skupine na natjecanju s pjesmom "Waterloo", koja je ABBA-i otvorila put prema svjetskoj slavi. Nekoliko švedskih umjetnika koji su trebali sudjelovati u popratnim svečanostima se povuklo, što upućuje na kontroverze povezane s natjecanjem.

Svečanosti će se i dalje održati, no na nešto mirniji način. "Malmo je grad tuluma, najtužnija stvar je što će možda sudjelovati manji broj stanovnika Malmoa", kazala je Karlsson. EBU je usvojio slogan "United by Music" (Ujedinjeni glazbom), posuđen od natjecanja 2023. godine, koje je organizirano u Ujedinjenom Kraljevstvu jer ratom pogođena Ukrajina, pobjednica natjecanja 2022., nije mogla biti domaćin.

VEZANI ČLANCI:

"Liverpool je prošle godine bio ogromna zabava, to je bila proslava bačena u Putinovo lice", rekla je Wilken, smjerajući na ruskog predsjednika koji je započeo invaziju na Ukrajinu 2022. "Ove godine je Švedskoj teže postaviti se", nastavila je, pojasnivši da je događaj "obilježen" situacijom u Gazi. 

Drugi stanovnik Malmoa, Yair Elsner, također organizira skup 9. svibnja, no kako bi slavio izraelsko sudjelovanje. "Bit ćemo tamo sa švedskim zastavama i izraelskim zastavama", rekao je za AFP, dodavši da namjeravaju pokazati "nešto pozitivno". Elsner, član male židovske zajednice u Malmou, kazao je da nije primijetio nikakve promjene stavova prema sebi otkako je počeo rat, no priznao je da postoji sveprisutan osjećaj "nesigurnosti".

FOTO Hrvatski gradovi zaplesali na ritam pjesme 'Rim Tim Tagi Dim' i pokazali ljubav Baby Lasagni

Kopenhagen: Finale 59. natjecanja za pjesmu Eurovizije
1/66

Komentara 6

IZ
izrazlica
08:45 05.05.2024.

duge cijevi na ulicama , jooj kak je to super . zakaj mi to još nemamo

IG
IgorY
14:32 05.05.2024.

Eurosong je postao takva bedastoće i festival kreveljenja da ga čim prije treba ukinuti. Ako zbog te bedastoće izlazi vojska na ulice onda jee Švedska fakat u banani. Zbog Eurosonga vojska na ulicama pa može li blesavije?

Avatar Naravno
Naravno
11:14 05.05.2024.

Izrael, Australija, Gruzija ( Džordžija). Azerbajdžan je u EU ? A Turska nije ?? Zemljopis mi nije jača strana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije