Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Kako ostati jak kad u život uđe dijagnoza poput karcinoma?

Budi TU
Foto: Promo
1/3
22.10.2023.
u 07:00

Svi kažu samo budi jak, no iza toga često je praznina. Kako ostati jak usred liječenja uz osjećaj neizvjesnosti i straha za goli život.

U listopadu se već godinama tradicionalno i vrlo glasno progovara o prevenciji i borbi protiv raka dojke, kao i svih drugih malignih oboljenja, a napokon se sve više razgovara i o važnosti podrške mentalnom zdravlju oboljelih, kao i njihovim obiteljima, prijateljima i bližnjima. Sve njih, kad se suoče s dijagnozom malignog oboljenja, vrlo često najprije obuzme osjećaj zamrzavanja, blokira ih strah i neizvjesnost, kao i osjećaj izgubljenosti. Što reći, što učiniti, kako pomoći, a pri tom ne ugušiti bolesnika svojom brigom i pažnjom?

O svemu tome razgovarali smo sa Sanjom Šutej, članicom predsjedništva udruge Europa Donna Hrvatska koja je preboljela rak dojke, a danas pomaže drugim pacijenticama da lakše prebrode ove teške trenutke. Sanja sudjeluje i u kampanji Budi TU. kojom se promiče važnost mentalnog zdravlja kod oboljelih i njihovih bližnjih te donosi savjete psihologa i psihoterapeuta.

„Teško je to saznati, a još je teže suočit se s time. Jednostavno sam sjela sama sa sobom i onda je pala odluka: moja je borba za život. Kod specijaliste i fizioterapeuta vidjela sam da više neću moći raditi posao koji sam do tad radila, jer je jednim dijelom bio i fizički, a imala sam želju ostati. Nisam se htjela osjećati bolesno, htjela sam biti korisna i želja sam nastaviti s normalnim životom. To mi je bilo jako važno pa sam razgovarala sa svojom ravnateljicom koja je stvorila uvjete da me prebace na novo radno mjesto. U najtežim trenucima dođe uvijek jedna osoba koja ti okrene perspektivu i život na pozitivan način.“ – rekla je Sanja Šutej u videu kojega u cijelosti možete pogledati na stranici Budi TU.

Kako zadržati optimizam i hrabrost?

Kao što je Sanja rekla, najvažnije je imati podršku ljudi koji će biti tu kad je najteže, a da bi to mogli, treba biti otvoren u komunikaciji sa svojom okolinom i ne sramiti se tražiti pomoć. Nekome će najveća podrška biti prisutnost najbližih uz serije na kauču, nekome razgovor s članicama udruga koje su sve to već prošle, nekome poslodavac ili kolega, nekome psiholog, a nekome prijateljica koja će počistiti kuću, obaviti nabavku i ostale kućanske poslove jednom ili dva puta tjedno. Nismo svi isti pa nema pravog recepta za podršku. Ipak, svi se slažu u jednom: nisu potrebne mudre riječi nego samo prisutnost i obećanje da smo tu. Podrška je prijeko potrebna i bližnjima oboljelih koji i sami strahuju te imaju nove obaveze i uloge, a za njih psiholozi imaju isti savjet: naučite se opustiti i tražite pomoć svojih prijatelja koji nisu u prvom krugu oko oboljelog, stvorite svoj vlastiti krug podrške. Za više konkretnih savjeta psihologa i psihoterapeuta posjetite stranicu Budi TU. Uz savjete stručnjaka ovdje možete pronaći i videozapise žena koje su ovu borbu već prošle, kao i osoba koje su im u tom procesu bile najveća podrška.

Projekt „Budi TU.“ dio je Cedevita platforme „Budi DOBRO. Budi CE.“ koja kroz sadržaj stručnjaka uči kako se na optimističan načini nositi s nizom životnih izazova.

Cedevita okus Pink Grejp u simboličnom ružičastom pakiranju
Foto: Promo

Povodom Budi Tu. Budi Ce. kampanje, tradicionalno nastavljamo s plasiranjem limitiranog izdanja Cedevita okus Pink Grejp u simboličnom ružičastom pakiranju od 200 grama. Također, doniramo sredstva udrugama koje brinu o mentalnom i fizičkom zdravlju oboljelih od raka dojke u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji. Podržite i vi rad Udruge Europa Donna Hrvatska kupnjom limitiranog izdanja Cedevita okusa Pink Grejp 200g kojeg možete pronaći u određenim Spar, Interspar te dm-drogerie markt poslovnicama. – izjavila je Tihana Moškatelo, Brand Manager, Cedevita; Atlantic Grupa.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije