Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razočarani strankama

Kandidat pokreta protiv političkih stranaka osvojio Parmu

Izbori
22.05.2012.
u 11:43

Pokret „Pet zvjezdica“ nastao je inicijativom komičara i satiričara Beppea Grilla kao prosvjed protiv tradicionalnih stranaka

RIM – Pokret Pet zvjezdica nastao je inicijativom komičara i satiričara Beppea Grilla kao prosvjed protiv tradicionalnih stranaka. Sada je dobio svoga prvog gradonačelnika u jednom većem talijanskom gradu. Novi gradonačelnik Parme Federico Pizzarotti, koga je podupirao pokret Pet zvjezdica, u drugom je krugu glasovanja (održanom u nedjelju i ponedjeljak) odnio pobjedu nad kandidatom lijevog centra Vincenzom Bernazzolijem.

Pizzarotti (39), najmlađi gradonačelnik u povijesti Parme, dobio je 60,22% glasova, a Vincenzo Bernazzoli samo 40,1% glasova. U prvom krugu vodio je predstavnik lijevog centra i to čak s 20 bodova razlike, ali se u 15 dana sve preokrenulo i Pizzarotti, koji je bio prije tri mjeseca gotovo nepoznati građanin, postao je prvim čovjekom Parme.

Pizzarotti je elektroničar i trenutačno radi kao voditelj projekta informatičke tehnologije pri jednoj banci. Kaže kako će u upravljanju Parmom slušati sve prijedloge, a prije svega smanjiti troškove gradske birokracije. Komičar Beppe Grillo, čiji je blog jedan od najposjećenijih i to ne samo u Italiji, objavio je preko YouTubea kako će poslije “pada Staljingrada pasti i Berlin”.

Zapravo je Grillo najavljivao kako je za pokret Pet zvjezdica osvajanje Parme poput oslobađanja Staljingrada, a sada najavljuje oslobađanje Berlina, odnosno Rima. Sljedeće godine, osim što će se birati novi parlament, birat će se i novi rimski gradonačelnik i Grillo drži da bi neki njegov kandidat mogao osvojiti talijanski glavni grad.

Pokret Pet zvjezdica (ime je nastalo jer je Grillo kazao kako će kandidatima davati svoje zvjezdice, nešto slično kao što se daju hotelima, ali će davati samo pet i to samo onima koji po njemu zavrjeđuju takvu ocjenu) već ima svoga načelnika u mjestu Sarego pokraj Vicenze, a na ovim izborima osim Parme načelnike je dobio i u mjestima Mira pokraj Venecije i Comacchio pokraj Ferrare. Protustranačka stranka Pet zvjezdica, kada bi se gledao nacionalni prosjek na osnovu ovih djelomičnih lokalnih izbora, imala bi više od 10 posto potpore Talijana. Svakako su na uspjeh pokreta utjecale prilike u talijanskoj politici, situacija u kojoj stranke uzimaju novce od države i troše ga u privatne svrhe. Sjeverna liga na ovim je izborima propala jer se otkrilo kako je njezin čelnik Umberto Bossi trošio novce iz proračuna za sebe i svoju djecu.

Protustranačko raspoloženje koje vlada u Italiji vidi se i po odazivu na birališta. Samo 51,38% upisanih birača izašlo je na birališta u drugom krugu glasovanja za nove načelnike.

Komentara 1

TT
The Time of Troubles 1612
14:37 22.05.2012.

...narod je \"fed up\" s ovim holivudom sto Amerikanci zovu demokracijom...demokracija je imati posao, imati mogucnost za imati obitelj i skolovati djecu zatim u starosti imati penziju...Zivjela Kuba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije