Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki uspjeh

KBC Sestre milosrdnice prvi u Hrvatskoj izveo zahvat zaleđivanja malignog tumora na dojci

KBC Sestre milosrdnice prvi u Hrvatskoj izveo zahvat zaleđivanja malignog tumora na dojci
Foto: KBC Sestre milosrdnice
1/3
08.05.2024.
u 14:13

Zahvat je pogodan za pacijentice koje zbog svoje dobi i rizika od anestezije nisu idealni kandidati za klasični zahvat

Krioablacija ili zaleđivanje tumora jedna je od važnijih inovacija u svijetu u području minimalno invazivnih intervencijsko-radioloških zahvata za onkološke pacijente, a u Hrvatskoj se u KBC-u Sestre milosrdnice primjenjuje unatrag dvije godine. Postupak krioablacije u tom se periodu koristio za liječenje karcinoma bubrega, pluća i kosti. Od danas se taj zahvat koristi i za maligni tumor, karcinom dojke, objavili su ravnatelj KBC Sestre milosrdnice prof. Davor Vagić i predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, prof. Ivica Sjekavica

Zahvat su izveli dr. Luka Novosel, voditelj Odjela za intervencijsku radiologiju u KBC-u Sestre milosrdnice, dr. Karolina Bolanča Čulo specijalistica radiologije na Klinici za tumore te dr. Sanja Baršić Ostojić, voditeljica Odjela za dijagnostiku dojke u KBC-u a sam je zahvat izveden na Klinici za tumore, navodi ravnatelj Vagić.

"Krioablacija je tehnika kojom se zaleđuju isključivo štetna tkiva i tumori te tako ciljano uništavaju, a bez implikacija na okolno zdravo tkivo. Sam postupak krioablacije na malignom tumoru dojke sastojao se od preciznog navođenja iglenih sondi kroz kožu, koje se pomoću UZV uređaja postavljaju u tumor, nakon čega je slijedilo stvaranje ledene zone promjera do 3 centimetra, koje su uzrokovale uništenje tumorskih stanica. Ovim zahvatom pacijentici je pošteđen preostali dio dojke, obzirom da nisu ustanovljene metastaze", opisao je dr. Novosel. 

 

VEZANI ČLANCI:

Ovaj zahvat pogodan je za pacijentice koje nisu idealni kandidati za klasičnu resekciju dojke zbog svoje dobi i komorbiditeta ili rizika anestezije, te za tumore do dva cm ili manje metastaze. Dodatna prednost zahvata krioablacije tumora dojke je što se radi ambulantno, bezbolno je te traje samo sat vremena, nakon čega pacijentica može ići kući.  

KBCSM jako je ponosan na svog intervencijskog radiologa dr. Luku Novosela, dok je on sam prilično samozatajan i izbjegava hvaliti se. Međutim, već nekoliko puta zabilježili smo uspjehe tog mladog liječnika. U veljači 2021. uspješno je izveo prvi zahvat perkutane bezivertebralne radiofrekventne ablacije, inovativne metode terapije kronične lumbačne boli i to na tri pacijenta te ih riješio degenerativne boli u kralježnici bez velikog reza. Prije dvije godine dr. Novosel dvoje pacijenata podvrgnuo je krioablaciji i jednom od njih spasio preostali bubreg, a drugoj, starijoj pacijentici na taj način uklonio tumor s bubrega.

 

GALERIJA U Splitu otvorena najviša građevina u Hrvatskoj: 'Sreća da ovaj toranj nije postojao kad sam osvojio Wimbledon'

KBC Sestre milosrdnice prvi u Hrvatskoj izveo zahvat zaleđivanja malignog tumora na dojci
1/41

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije