Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEZAPAMĆENA SITUACIJA

Kosor Milanovića usporedila sa Sanaderom: 'Evo što bi izazvalo potpuni kaos'

Zagreb: Predsjednik Milanović uručio odlikovanje Jadranki Kosor
Robert Anic/PIXSELL
16.03.2024.
u 14:59

Ako Ustavni sud odluči da je ovo protuustavno, možda bi plan B mogao biti da se sastave liste, ali da će Milanović biti mandatar, kaže Kosor

"Rijetko kad se u hrvatskoj političkoj povijesti dogodio trenutak općeg šoka i nevjerice. Mogla bih ga usporediti s presicom bivšeg premijera Ive Sanadera gdje je rekao da je njegova dionica završena i vlast predao meni. Ovog puta to nije šok za mene. O tom događaju će se pričati desetljećima kao o jednom političkom trenutku bez presedana. Evidentno je da je apsolutno zaprepastio i Andreja Plenkovića", za N1 komentirala je dosad neviđenu političku situaciju, najavu Zorana Milanovića da ide na parlamentarne izbore i bivša premijerka Jadranka Kosor. Za rasplet bi trebalo pričekati odluku Ustavnog suda. 

"Ako Ustavni sud odluči da je ovo protuustavno, možda bi plan B mogao biti da se sastave liste, ali da će Milanović biti mandatar, tu se povlači paralela s Timom Oreškovićem koji nije bio na izborima, ali je bio mandatar. Postavlja se pitanje na koji bi se način Milanović mogao uključiti u kampanju. Ustavni sud bi trebao jednostavno reći može li to ili ne može", dodala je. 

Smatra da bi najgora situacija bila da se ništa ne dogodi do predaje lista i da onda Ustavni sud nakon njihove predaje poništi neku od lista utvrdivši da je ona protuustavna. "To bi izazvalo potpuni kaos", kaže Kosor. 

"Plenković se pitao i kad je bio na pozornici i kad je sjedio u publici što se to zapravo dogodilo i što ga je snašlo. Njemu takva mogućnost ne bi odgovarala. Plenković dobro zna da je jedina osoba koja bi ga verbalno mogla nadjačati Zoran Milanović. To bi bilo silno zanimljivo, ne bi se moglo uspoređivati sljedećih 10,15 godina. Sigurno nije sasvim spokojan. Vjerojatno se pita do koje granice je građanima dokuferilo", zaključila je, piše N1.

Ustavni sud u ponedjeljak odlučuje o Milanovićevoj kandidaturi

Ustavni sud izvijestio je da će se u ponedjeljak izjasniti o najavi kandidature predsjednika Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima na SDP-ovoj listi. Predsjednik Ustavnog suda sazvao je za ponedjeljak u 11 sati Stručni sastanak sudaca i nakon toga Sjednicu Suda na čijem je dnevnom redu točka - Nadzor nad ustavnošću i zakonitošću izbora u povodu izjave Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da će se kandidirati na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor, raspisanih odlukom Predsjednika Republike od 15. ožujka 2024., navodi se u priopćenju Ustavnog suda. 

FOTOGALERIJA Milanovićev život u slikama - od malih nogu do političke karijere

Zagreb: Predsjednik Milanović uručio odlikovanje Jadranki Kosor
1/42

Grbin: Nema formalno-pravne zapreke da Milanović bude na našoj listi

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u subotu je, nakon sjednice Glavnog odbora, ustvrdio da nema pravno-formalne prepreke da Zoran Milanović bude kandidat na izborima, ali je izvijestio da je poslao dopis Ustavnom sudu te da će nakon njihova očitovanja odlučiti što dalje. „Ako Ustavni sud tako odluči, onda ćemo sazvati naša tijela i donijeti odluku“, poručio je u subotu nakon sjednice Glavnog odbora SDP-a čelnik te stranke Peđa Grbin na pitanje novinara što će učiniti ako Ustavni sud odluči da Zoran Milanović ne može biti njihov kandidat na izborima za Hrvatski sabor dok istodobno obnaša funkciju predsjednika Republike.

Iako smatra da za to nema zapreke, Grbin je uputio dopis Ustavnom sudu da se očituje „bez obzira što je Franjo Tuđman to nekad bio ili Vlatko Pavletić kao v.d. predsjednika Republike i bez obzira na činjenicu da niti u jednom propisu takve formalne zabrane nema“. Na pitanje da li im je onda jedna od opcija da Milanović bude samo kandidat za premijera, a ne i nositelj liste u I. izbornoj jedinici i ima li plan 'B', Grbin je odgovorio kako ima i plan 'C'.

„Kada bude odluka, onda ćemo odlučiti što dalje, sada je prioritet da Ustavni sud tu odluku donese što prije“, rekao je. Neslužbeno se može čuti da je među opcijama u slučaju da se Ustavni sud negativno izjasni o Milanovićevoj kandidaturi, da on ne bude na listi, ali bi i dalje ostao SDP-ov kandidat za premijera.

FOTOGALERIJA Nepoznati Milanović: Baka ga je potajno krstila, tukao se u kvartu, a do faksa ga je pratio nadimak

Zagreb: Predsjednik Milanović uručio odlikovanje Jadranki Kosor
1/36

Komentara 14

EJ
ejStef
15:13 16.03.2024.

A gdje ste nju izvukli. Da nije bilo Milanovića ona bi bila najgori premijer u povijesti Hrvatske. A Milanović je ovime puno bliži jednom Vučiću nego Sanaderu.

LJ
LjevičareUbijatikozečeve
15:36 16.03.2024.

Milanović kao Vučić, s pozicije predsjednika želi ući u izbornu trku! Sasijecite to u korijenu! Hrvatska NIJE Srbijatrija ma koliko on god citirao srpske pesme i "igrao" s Vučićem za Rusiju! Uostalom, baza iz koje potječe, i kojoj se kao petokraka stavlja na čelo, glasala je protiv zakona o hrvatskom jeziku i protiv pomoći Ukrajini! Oni Hrvatsku živu ne mogu smisliti! Ovaj komunistički gojenac izvrće Ustav RH i pokušava vas uvjeriti da će on stvoriti Vladu Nacionalnog jedinstva. S ljudima koji su anacionalni. S ljudima kojima je jedina nacija kojoj pripadaju-Jugoslaven. Sad je vrijeme da se pometu ovi komunistički brabonjci jednom za svagda!!!

DI
dino85
15:57 16.03.2024.

To je prvi dio filma o Sanaderu, sad još da uslijedi drugi dio, pa da se i ovoga riješimo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije