Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'On postaje nacionalna opasnost'

Macron novom idejom iznova razbjesnio javnost: 'Europa bi mogla umrijeti'

French President Macron meets Serbian President Vucic in Paris
Foto: Sarah Meyssonnier/REUTERS
1/3
29.04.2024.
u 08:53

Macron je u zadnje vrijeme oštriji po pitanju obrambenih pitanja, a u četvrtak je pozvao na snažniju, integriraniju europsku obranu, dok je iznosio svoju viziju nametljivije Europske unije na globalnoj pozornici, rekavši "Europa bi mogla umrijeti".

Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju. Macron je u zadnje vrijeme oštriji po pitanju obrambenih pitanja, a u četvrtak je pozvao na snažniju, integriraniju europsku obranu, dok je iznosio svoju viziju nametljivije Europske unije na globalnoj pozornici, rekavši "Europa bi mogla umrijeti".

U intervjuu koji je organizirala EBRA, skupina francuskih regionalnih novina s istoka zemlje, rekao je da bi "uvjerljivija europska obrana" trebala ići dalje od zaštite koju nudi NATO. "To bi moglo značiti korištenje proturaketnih štitova, no moramo se pobrinuti da blokiraju sve projektile i odbiju korištenje nuklearnog oružja", rekao je.

Po pitanju nuklearnog oružja, i dok je francuska doktrina da ih se koristi u trenutku kad se zaprijeti francuskim vitalnim interesima, Macron je rekao da je otvoren tome da tim interesima pridoda više "europsku dimenziju". "U korist sam otvaranja ove debate, koja bi stoga trebala uključivati proturaketnu obranu, oružje dugog dometa i nuklearno oružje za one koji ga imaju ili koji na svome tlu imaju američko nuklearno oružje", rekao je.

Njegovi oponenti s desnice i ljevice su ga kritizirali u nedjelju. "Macron postaje nacionalna opasnost", rekao je europski zastupnik krajnje desnice Thierry Mariani na X-u. 

VEZANI ČLANCI:

"Ovi komentari posebice su ozbiljni", rekao je eurozastupnik Francois-Xavier Bellamy, koji će predvoditi desničarsku stranku LR na EU izborima. "Zadiremo u živac francuskog suvereniteta", dodao je u intervjuu na radijskoj stanici Europe 1. "Nuklearno odvraćanje ne može biti dijeljeno", rekao je ljevičarski francuski zastupnik Bastien Lachaud na X-u. "Pod krinkom obrane europskog tla, Macron želi likvidirati francusku stratešku autonomiju."

GALERIJA Petar je spasio život dvjema medvjedicama i sada su mu ljubimice: 'Nerazdvojne su, a ljude obožavaju'

French President Macron meets Serbian President Vucic in Paris
1/35

Komentara 4

Avatar barba_barba
barba_barba
12:18 29.04.2024.

budu li svi tako plodni kao vi gospodine.

DU
Deleted user
19:03 29.04.2024.

Smiješan čovjek, ja ga iskreno žalim zbog događaja u vrijeme njegove mlađe maloljetnosti. No ne mora zato izazvati nuklearni rat.

V0
Vlaskoulicanec4.0
08:58 29.04.2024.

Najbolje rješenje je da se sve te političare koji zagovaraju rat pošalje na neki pusti otok pa neka se tamo međusobno obračunavaju. A nas sve skupa neka ostave na miru. Rat i sukobi ne kreću od naroda, nego od političara...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije