Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Redovni remont završen

NE Krško ponovno opskrbljuje električnom energijom

02.05.2024.
u 12:48

Iz NE Krško javljaju priopćenjem kako je električni generator danas ponovo priključen na elektroenergetsku mrežu te nuklearka nastavlja opskrbljivati strujom. Priopćenje prenosimo u cijelosti

Električni generator Nuklearne elektrane Krško u  četvrtak, 2. svibnja 2024., ponovno je priključen na elektroenergetsku mrežu. Nakon provjera pri niskoj snazi, a sukladno postupcima postepeno ćemo povećavati snagu elektrane. Tijekom redovnog remonta koji je započeo 1. travnja zamijenili smo gorivo i obavili planirane radove  na održavanju , nadzorna testiranja i osuvremenjivanja. Radnici NEK-a i poslovni partneri iz lokalnog i međunarodnog okoliša svojim stručnim i predanim radom su kvalitetno obavili sve remontne radove i tako omogućili nastavak pouzdanog rada elektrane. Ovogodišnji plan proizvodnje iznosi 5,4 milijarde kilovat sati električne energije.

U jezgri reaktora zamijenili smo 53  goriva elementa od 121  sa svježim gorivom i tako osigurali izvor energije za nesmetano odvijanje do jeseni 2025. kada će biti sljedeći remont. Obavili smo planirane radove održavanja, provjerili cjelovitost materijala opreme i struktura te obavili više stotina nadzornih testiranja koja su potvrdila   besprijekorno djelovanje komponenti i sustava. I u produljenom pogonskom vijeku nastavljamo sa politikom stalnih tehnoloških poboljšanja. Osuvremenjivanja, koja smo završili tijekom remonta, povećavaju nuklearnu sigurnost te raspoloživost i kapacitet elektrane.

- Po uspješno zaključenom remontu, nuklearna elektrana Krško ponovo proizvodi električnu energiju i uspješno je priključena na elektroenergetsku mrežu. U remontu smo uspješno zamijenili 53 gorivna elementa te izveli više od 30 tisuća aktivnosti, čime smo osigurali da ćemo pouzdano i sigurno dobavljati električnu energiju za narednih 17 mjeseci. Na taj način će Slovenija i Hrvatska ponovo moći računati na energiju iz nuklearne elektrane Krško, kao što su i do sada to uredno i redovito mogli raditi, kazao je Saša Medaković, član Uprave NE Krško.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije