Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jozo Radoš

Netko je više puta "popravljao" MORH-ov popis 56 imena iz 2001.

radoš (1)
Boris Ščitar/Večernji list
28.01.2011.
u 12:01

- Za slučaj J. Kosor saznao sam kad se njezino ime u tom kontekstu pojavilo u medijima, a za Nadana Vidoševića tek nekidan, kaže Radoš

"To nam nije bilo važno", tako je Jozo Radoš odgovorio na pitanje zašto je nakon njegova dolaska na čelo Ministarstva obrane objavljen popis od samo 56 spornih imena dobitnika vojnih stanova. Objasnio je ovako:

- Dobio sam tada dopis iz pravne službe da je revizija stanova nemoguća jer je sve rađeno po zakonu i pravilniku. Time je ta stvar za mene završila.

Zaustavili smo dodjele

Tvrdi da je, kad je preuzeo dužnost 2000. godine, zaustavio postupak davanja stanova te prekinuo dotadašnju MORH-ovu politiku.

– Pa mene je, kada sam ušao u ured, na stolu dočekao popis od desetak rješenja koja je samo trebalo potpisati. Uglavnom ljudi koji nisu bili u sustavu obrane nego u Uredu predsjednika. Ja sam to odbio učiniti – kaže.

Famozni "Popis 56" u medijima se pojavio sredinom 2001. godine, predočen javnosti kao službeni dokument koji je MORH predstavio novinarima nakon brojnih upita. Tim se popisom prvi put otvorila afera s vojnim stanovima. U njemu su redom navedeni generali, dobitnici stanova, vrijednosti stanova te svote po kojima su ih zaslužni otkupljivali. Također su navedena i neka poznata imena, primjerice Ante Belje ili Smiljka Šagolja. No, trebalo je proći još gotovo deset godina pa da Večernji list iskopa ime Nadana Vidoševića.

Upitan kako to da imena Jadranke Kosor ili Nadana Vidoševića nije bilo na popisu, Radoš je ustvrdio da to nije bio službeni popis.

– Osobno nikada nisam vidio popis vojnih stanova. Za slučaj Jadranke Kosor saznao sam kad se njezino ime u tom kontekstu pojavilo u medijima, a za Nadana Vidoševića tek nekidan, kada ste ga vi objavili. Ako je popis iz 2001. i "procurio" iz Ministarstva obrane, nisam to tada držao važnim. Stanje je bilo kaotično, s nekoliko mnogo važnijih problema kojima smo se morali pozabaviti. Što se dodjela stanova tiče, takvoj smo politici odlučili stati na kraj. Javno sam upozoravao na to kao na fenomen na načelnoj razini koji smo zaustavili – rekao je bivši ministar obrane.

Nakon prvih napisa, mediji su najavili i kako će unutar MORH-a biti osnovana službena komisija koja će sastaviti dokument s tristotinjak spornih stanova koji će potom pustiti u javnost. To se nije dogodilo.

Rađen "ispod žita"

Upitan za komentar, Radoš je ponovio da popis nije bio služben te kazao da se ne sjeća spominjanja bilo kakvog šireg popisa. Dodao je i kako mu se čini da je popis sa 56 imena bio rađen "ispod žita" te da je moguće da je u tom nekontroliranom procesu do izlaska u javnost više puta bio prepravljan. Upitan za mišljenje o moralnosti takvih dodjela stanova, Radoš je ministarstvo opisao kao deformirani sustav koji je izmjenom propisa pokušao postaviti na prave temelje.

Komentara 3

AL
alapača
14:48 28.01.2011.

koja lijena bitanga! puj!

ST
Stric
16:15 28.01.2011.

Kakav,koliki i čiji stan je dobio drug Radoš??? Možda je on vidoševićev susjed pa zato nije znao za njegov slučaj.

OB
-obrisani-
20:37 28.01.2011.

Koji qurac tom majmunu dajete prostora, koji ni sam ne zna u kojoj je stranci danas, a kreten je zajedno sa svojim pomoćnicima (udbašem Biščanom i sitnim kriminalcem Ružmanom izbačenim iz policije) odavao vojne tajne!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije