Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRANE TRAŽE IZDVAJANJE NEZAKONITIH DOKAZA

Nije potvrđena optužnica protiv HSP-ovog gradonačelnika Popovače

Turistička patrola iz moslavačkog vinogorja i Lonjskog polja
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/2
14.03.2024.
u 09:01

USKOK Miškovića i ostale tereti za zloporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje  isprava, poticanje i pomaganje u zloporabi položaja i ovlasti koje su počinjene od lipnja do prosinca 2015.

Kako se moglo i očekivati, optužnica protiv Josipa Miškovića, dugogodišnjeg HSP-ovog  gradonačelnika Popovače te njegove trojice suoptuženika - Ivana Podgorskog, Valentina Jakovljevića i Romana Rosaveca, na zagrebačkom Županijskom sudu nije potvrđena. Jer su obrane Podgorskog i Jakovljevića tražile da se kao nezakonit dokaz iz spisa izdvoje nalazi i mišljenje vještaka. Optužno vijeće je to odbilo, obrane će se vjerojatno žaliti na tu odluku, o žalbi će odlučivati Visoki kazneni sud (VKS), pa će vjerojatno proći koji mjesec prije no što optužnica, podignuta lani u kolovozu, postane pravomoćna. 

USKOK Miškovića i ostale tereti za zloporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje  isprava, poticanje i pomaganje u zloporabi položaja i ovlasti koje su počinjene od lipnja do prosinca 2015. Prema optužnici, Mišković se tereti da je, nakon što ga je Rosavec, koji je tada bio i predsjednik Nogometnih kluba iz Osekova te HDZ-ov dožupan Sisačko-moslavačke županije, dogovorio s Podgorskim, koji je bio vlasnik tvrtke, da će njegova tvrtka obavljati radove na rekonstrukciji svlačionica kluba, pristao da na traženje Rosavca angažira baš tvrtku od Podgorskog. U toj tvrtki Podgorski je bio direktor, a Miškovića se tereti da je spomenutu tvrtku za navedene poslove angažirao tijekom srpnja 2015. iako je znao da prije toga treba provesti postupak nabave bagatelne vrijednosti. Optužen je i da je s Podgorskim i Rosavcem dogovorio da će nabavu i postavljanje elektroinstalacija na svlačionicama kao podizvođač obavljati tvrtka u kojem je gradonačelnikova supruga  direktorica.

VEZANI ČLANCI: 

Nadalje, USKOK tereti Miškovića  da je, kako bi prikazao da su radovi ugovoreni sukladno odredbama gradskog pravilnika, 8. rujna 2015. donio Odluku o početku postupka nabave bagatelne vrijednosti, iako je bio svjestan da su radovi na rekonstrukciji svlačionica u tijeku i da su započeli u srpnju 2015. Potom je naložio da se poziv za davanje ponude, osim tvrtki Podgorskog uputi i još dvjema tvrtkama. Za jednu je tvrtku, tvrdi USKOK, Mišković unaprijed znao da neće podnijeti ponudu, dok je s drugom tvrtkom Podgorski dogovorio da se sačini nepotpuna ponuda. 

Nakon što su stvoreni uvjeti da ponuda tvrtke Podgorskog bude odabrana, Mišković je 18. rujna 2015.u ime Grada Popovače sklopio ugovor  s tom tvrtkom o izvođenju radova. Podgorski se tereti da je sačinio građevinski dnevnik u kojem je neistinito naveo da su radovi izvedeni od 21. rujna 2015. do 19. studenoga 2015. Taj je dnevnik svojim potpisom ovjerio i Jakovljević, kao nadzorni inženjer, iako su tvrdi USKOK, obojica znali da su radovi započeli još u srpnju 2015. Na koncu, Podgorski je gradu ispostavio račun na 344.680 kuna, iako je znao da je vrijednost izvedenih radova bila 263.853. To mu je  i plaćeno pa USKOK tvrdi da je grad Popovača oštećen za oko 80.827 kuna. Inače, spomenute svlačionice nisu dovršene do danas, a Rosavec koji je bio HDZ-ov dožupan, na Županijskom sudu u Zagrebu je nepravomoćno osuđen i jer je proračunskim novcem platio nabrijavanje prijateljeva automobila.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije