Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKNADA ZA INFLACIJU CO2

Njemačka će građanima isplaćivati tzv. 'klimatski novac': Evo koliko će iznositi po stanovniku

Euro - nova službena valuta u Republici Hrvatskoj
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
08.05.2024.
u 11:05

Klimatski novac će se navodno početi izravno isplaćivati građanima od početka 2025. godine, poručili su iz Ministrastva financija.

Njemačka će početi svojim građanima isplaćivati takozvani klimatski novac, odnosno "klimageld". Naime, sve što se oslanja na fosilna goriva postaje sve skuplje radi rasta cijena CO2 stoga će građani početi dobivati naknade za inflaciju. U koalicijskom sporazumu se eksplicitno spominje klimatski novac te piše kako će se razviti mehanizam socijalne kompenzacije, piše Fenix magazin.

„Kako bismo kompenzirali buduća povećanja cijena i osigurali prihvaćanje tržišnog sustava, razvit ćemo mehanizam socijalne kompenzacije izvan ukidanja EEG nameta (klimatski novac). Cilj je kompenzirati rast cijena tako da se građanima godišnje osigura klimatski novac od države“, stoji u priopćenju.

Međutim provedba ovakve naknade nije baš toliko jednostavna te Ministarstvo financija trenutno razmatra opcije kada, kome i koliko će se novaca isplaćivati. U Njemačkoj još ne postoji paušal koji bi se trebao isplatiti svim građanima, a nedavno je uvedena i fiksna cijena energije koja ima neke sličnosti s klimatskim novcem. Ta cijena energije se većim dijelom dijelila među stanovništvom preko plaće, a postojala su i odvoje rješenja za umirovljenike i studente te mogućnost dobivanja paušala putem porezne prijave.

POVEZANI ČLANCI:

Klimatski novac će se navodno početi izravno isplaćivati građanima od početka 2025. godine, poručili su iz Ministarstva financija. To treba učiniti putem Saveznog središnjeg poreznog ureda. Neće se morati podnijeti porezna prijava, već se radi na bazi koja objedinjuje porezni broj i IBAN. Još nije sigurno koliko će iznositi naknada, ali prema prvim izračunima bi to trebalo biti 155 eura godišnje s tim da se očekuje kako bi taj iznos mogao rasti. Za 2027. godinu bi to moglo iznositi 260 eura godišnje po glavi stanovnika.

Naime, klimatski bonus već postoji u Austriji te iznosi najmanje 110 eura, a u nekim regijama i dvostruko više. Isplaćuje se svim osobama koje su u Austriji najmanje 6 mjeseci u godini, bez obzira na državljanstvo i dob. 

FOTOGALERIJA Tko ima najnižu, a tko najvišu plaću u Hrvatskoj: Za ovo zanimanje plaća je čak 3120 eura

Euro - nova službena valuta u Republici Hrvatskoj
1/10

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije