Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plombirana je po zahtjevu ukrajinskih vlasti

Obrat oko ruske jahte vrijedne 200 mil. eura: Privezana u Trogiru, odvjetnici tvrde da vlasnik uopće nije Putinov prijatelj

Jahta Royal Romance uhićenog ruskog oligarha Viktora Medvedchuka u Trogiru
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/2
25.01.2024.
u 09:00

Odvjetnici nastoje dokazati da je Lanelia Holdings jahtu kupio od Medvedčuka znatno prije nego što je oligarh stavljen pod sankcije

Odvjetničko društvo Gajski, Grlić, Prka i partneri zatražilo je od pomorskih vlasti Republike Hrvatske skidanje plombe s megajahte Royal Romance, koja se nalazi na popisu sankcionirane imovine osoba bliskih ruskom režimu. Megajahta dugačka 90 metara trenutačno je usidrena u trogirskom brodogradilištu. Plombirana je po zahtjevu ukrajinskih vlasti nakon početka ruske invazije na Ukrajinu zbog sumnje da je vlasništvo ukrajinskog oligarha, bivšeg ukrajinskog zastupnika i Putinova saveznika Viktora Medvedčuka, u Ukrajini optuženog za veleizdaju.

Jahtu je RH zaplijenila na temelju zamolnice glavnog tužitelja Ukrajine u sklopu pružanja međunarodne pravne pomoći. Ukrajinska agencija ARMA zahtijeva povrat imovine u vlasništvo ukrajinske države, nakon čega bi bila prodana. U Hrvatskoj je u tijeku kazneni postupak koji se vodi protiv Viktora Medvedčuka na temelju spomenute zamolnice ukrajinskog tužitelja. Nadležni sud donio je privremene mjere u smislu oduzimanja i pečatiranja jahte.

Odvjetničko društvo Gajski, Grlić i Prka i partneri zastupa tvrtku Lanelia Holdings, koja je prema dostupnoj dokumentaciji pravi vlasnik sankcionirane megajahte. U postupku u kojem tvrde da vlasnik luksuzne jahte nije Medvedčuk već Lanelia Holdings, odvjetnici nastoje dokazati da je Lenelia Holdings jahtu kupio od tvrtke povezane s Medvedčukovom ženom znatno prije nego što je oligarh stavljen pod sankcije. Lanelia Holdings u vlasništvu je nesankcioniranog ruskog državljanina Alekseja Inkina.
Inače, održavanje ovakve megajahte stoji 20 milijuna eura godišnje, a stručnjaci tvrde da ona svakim danom propada u trogirskom škveru jer se ne koristi.

Zahtjevu za skidanjem plombe prethodilo je nekoliko inspekcijskih nadzora lučke kapetanije Split. Royal Romance još je 2017. bila usidrena u Rijeci i zatim je prebačena u Trogir gdje je i ostala kao “zaplijenjena imovina ruskog oligarha Medvedčuka”. U studenome 2022. jahta je pretražena po nalogu splitskog Županijskog suda. Kako su tada izvijestili mediji, nalog za pretragu izdan je na zahtjev američkog Ministarstva pravosuđa, a u pretrazi su sudjelovali i agenti američke federalne policije FBI.

POVEZANI ČLANCI:

Ranije te godine Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture potvrdilo je da su, zbog osnovane sumnje u povezanost vlasnika s osobama koje su sankcionirane, izdane mjere privremene zabrane korištenja i isplovljavanja za tri jahte. Osim na Royal Romance, to se odnosilo i na jahte u marini u Betini te u ACI-jevoj marini u Skradinu. Jedna od te dvije jahte, Irina VU, nestala je iz betinske marine u nikad razjašnjenim okolnostima. Irina VU tada je bila u vlasništvu ruske oligarške obitelji bliske Vladimiru Putinu – Alishera Usmanova i Irine Usmanove. 

VIDEO: Kandidat za šefa DORH-a Emilijo Kalabrić dolazi na razgovor

Komentara 18

Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
09:58 25.01.2024.

Ukrajinski lopovi.

ZA
zagabria5
09:40 25.01.2024.

Zahvaljujući ovoj vlasti postali smo američka karipska kolonija koja poslušno izvršava naredbe gazde. Jadno, svi na izbore i vratimo suverenost Hrvatskoj

Avatar messerschmidt
messerschmidt
11:37 25.01.2024.

Uostalom, po kom to paragrafu plijeniš imovinu nekog samo zato što je državljanin zemlje koja ratuje? Nismo rekli da se privatna imovina ne dira?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije