Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljedice čekanja na vojnu pomoć

Ofenziva još nije ni počela: Rusi silovito pritišću, osvojili najveći dio Ukrajine u gotovo dvije godine

FILE PHOTO: Ukrainian servicemen self propelled howitzer towards Russian troops at a front line near the town of Chasiv Yar
Foto: Stringer/REUTERS
1/6
02.05.2024.
u 08:39

Mračne vijesti o napretku dolaze uoči očekivane ruske ofenzive krajem svibnja, koja bi mogla ugroziti prisutnost Ukrajine u regiji Doneck i teško izvojevane, iako skromne uspjehe u vezi s okupiranim lučkim gradom Mariupoljem.

Petomjesečno čekanje da američki Kongres odobri 61 milijardu dolara vojne pomoći Ukrajini možda je prouzročilo trajnu štetu koja će se osjećati na prvim linijama bojišnice još mjesecima. Ruske snage iskoristile su "topničku sušu" koja je ometala obranu Ukrajine od prosinca kako bi napredovale na istočnoj fronti u blizini Avdijivke, postigavši ​​najveći napredak od prvih mjeseci rata. Napredak ruskih snaga potaknuo je upozorenja visokih ukrajinskih vojnih dužnosnika o mogućoj prijetnji opskrbnim linijama i logističkim središtima na istoku, koji su sada opasno blizu dometa nadmoćne ruske vatrene moći.

Mračne vijesti o napretku dolaze uoči očekivane ruske ofenzive krajem svibnja, koja bi mogla ugroziti prisutnost Ukrajine u regiji Doneck i teško izvojevane, iako skromne, uspjehe u napretku prema okupiranom lučkom gradu Mariupolju. Rusija je bacila goleme resurse na slabu ukrajinsku obranu preko istočnih linija fronta, gurajući se prema tri ključne točke: vitalnom vojnom središtu Pokrovsku zapadno od Avdijivke te lokacijama na strateškim uzvisinama, kao što su Časiv Jar blizu Bahmuta i Kurakova na jugoistoku, piše CNN.

Dana 17. veljače Ukrajina je objavila da se povukla iz Avdiivke, grada za koji se vode borbe već desetljeće, za koji je Rusija, čini se, žrtvovala stotine vojnika da ga zauzme. Ipak, napredovanje Moskve nije tu stalo. Tijekom sljedećih 10 tjedana, kao što pokazuje analiza ukrajinske promatračke skupine DeepStateMap, ruske su snage polako zauzimale selo za selom na zapadu Avdijivke, iskoristivši neuspjeh Kijeva da izgradi utvrde i nevoljkost da javno iznesu razmjere svojih teritorijalnih gubitaka u tom području.

Tek je u nedjelju vrhovni ukrajinski vojni zapovjednik Oleksandr Sirskji priznao pad niza sela za koje su njegovi podređeni danima inzistirali da se za njih još uvijek vode borbe. To je potvrdilo da su ruske snage u nešto više od dva mjeseca postigle najveći i najbrži napredak od prodora kod Severodonjecka u srpnju 2022.

VEZANI ČLANCI:

Ukrajinsko oklijevanje da prizna te gubitke dovelo je do javnih kritika nekih proukrajinskih vojnih blogera i analitičara. DeepStateMap, koji svakodnevno ažurira situaciju na prvoj crti bojišnice, pokazao je značajne gubitke u blizini Avdiivke. Jedan od osnivača grupe, Ruslan Mikula, rekao je za CNN da su progovorili jer su smatrali da vojni "glasnogovornik ima priliku provjeriti stvarnu situaciju, ali on (još uvijek) daje neistinite informacije i to potkopava naš kredibilitet".

Mikula je rekao da je rusko napredovanje blizu Očeretinea, sela koje je Rusija zauzela proteklih tjedana zapadno od Avdijivke, "zasad taktički uspjeh", ali bi "mogao postati strateški". "U trenutačnoj situaciji bit će vrlo teško zaustaviti neprijatelja jer se probija tamo gdje obrana nije obraćala dovoljno pozornosti", rekao je. Dodao je da postoji nedostatak obrambenih utvrda duž Avdijivke na cijelom lijevom boku – što bi zapravo značilo da su otvorene ravnice sada ranjive gotovo do ključne autoceste koja vodi do strateškog ukrajinskog središta Pokrovsk.

Ukrajinski glavni stožer u utorak je objavio da njihove snage brane niz sela mnogo bliže Pokrovsku nego što su priznavale ranije. Volodimir Zelenski u utorak je u predsjedničkom obraćanju zahtijevao "značajno ubrzanje [zapadne] opskrbe kako bi se značajno ojačale sposobnosti naših vojnika". Rekao je da je obrani Kijeva potrebna snaga koja se mora dokazati u smjeru Pokrovska, zajedno s drugim opasnim linijama bojišnice na jugu kod Kurakova, ali i na sjeveroistoku u blizini Kupjanska.

Daljnje rusko napredovanje prema Kurakovu na jugoistočnom dijelu te linije bojišnice moglo bi ugroziti uspjehe koje je Ukrajina postigla tijekom ljetne protuofenzive. Na sjeveru, Rusija redovito bombardira drugi po veličini grad u Ukrajini, Harkiv, ali također snažno gura duž bojišnice u blizini Kupjanska, kako bi ponovno zauzela teritorij koji je Ukrajina oslobodila u munjevitoj protuofenzivi u kasno ljeto 2022.

VEZANI ČLANCI:

Ukrajinski dužnosnici također su javno upozorili na mogućnost pada Časiv Jara, malog grada u blizini grada Bakmuta, koji su Rusi prvo brutalno razorili, a potom osvojili prošlog svibnja. Časiv Jar nalazi se na uzvisini, a potpukovnik Nazar Vološin, glasnogovornik lokalnog ukrajinskog zapovjedništva, rekao je prekjučer na ukrajinskoj televiziji da ruske snage namjeravaju probiti duž kanala blizu njega i zauzeti ga kako bi stekle stratešku prednost nad vojno važnim obližnjim ukrajinskim gradovima.

"Za njih je jako važno da zauzmu Časiv Jar prije nego što dobijemo inozemnu pomoć, odnosno prije nego što se prekine aktualni manjak streljiva", rekao je Vološinza ukrajinsku televiziju. "Ako neprijatelj zauzme dominantne uzvisine i okupatori se tamo učvrste, bit će to veliki problem za nas, jer će se Kostjantinivka, Kramatorsk, Slovjansk i Družkivka odmah naći na udaru", zaključio je.

Ako bi se ta četiri grada, koja se nalaze uz istu autocestu, našla pod ozbiljnom prijetnjom, ruski cilj kontrole nad cijelom regijom Donjecka bio bi mnogo bliže ostvarenju. Jurij Fedorenko, zapovjednik satnije bespilotnih letjelica Achilles pri 92. zasebnoj jurišnoj brigadi u tom području, rekao je da su sljedeća dva mjeseca označila "prozor mogućnosti" za ruske snage. Rekao je da su ruske snage shvatile da će Ukrajina uskoro "imati potrebna sredstva protuzračne obrane i potreban raspon streljiva koncentriranog na prvoj crti bojišnice, što će onemogućiti neprijatelju izvršavanje zadaća intenzitetom koji ima sada."

GALERIJA Oklopna vozila privukla brojne Ruse: Izložena oprema koju je vojska zarobila u Ukrajini

FILE PHOTO: Ukrainian servicemen self propelled howitzer towards Russian troops at a front line near the town of Chasiv Yar
1/17
Ključne riječi

Komentara 29

EU
eurofil55
09:06 02.05.2024.

Mračne vijesti tek dolaze. Od kuda agresorima snaga i moral da ovako ratuju? Zašto Francuska, Amerika i Britanija ne mogu u Moskvi proizvesti ulične nerede a onda gađati mostove, infrastrukturu i tv tornjeve dok rulja Putina čereči na crvenom trgu? Dodatno Rusi uče svoju povijest od malih nogu, snimaju filmove na tu tematiku i ne prevrću i pišaju po svojim spomenicima.

PV
prcko.vita
10:00 02.05.2024.

Mogu li te Američke puške i ostalo sami da pucaju ili treba vojske da to koristi? Ako treba vojske, onda je tu problem, jer Ukrajina je u 2 godine došla s 45 na 10 milijuna stanovnika. A koliko vidim Plenki i ostali koji galame da su za Ukrajinu baš se ne spremaju da idu na front. Jako tužno sve to.

NO
nogobus2
10:08 02.05.2024.

Obozavam NATO, slobodu, demokraciju, gay parade, migrante, zelenu tranziciju, transrodnu... i sad me ubijate u pojam: "Rusi silovito pritišću, osvojili najveci dio Ukrajine..." - pa nemojte tako, meni to zvuci kao cista Ruska propaganda! Sto kazu Britanci?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije