Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBJEGAO SUSRET

Premijer Plenković odbio doći u Predsjedništvo BiH zbog nelegitimnog Komšića

Sarajevo: Zajedničko fotografiranje Borjane Krišto, Ursule von der Leyen, Marka Ruttea i Andreja Plenkovića
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/35
23.01.2024.
u 10:24

Zajedno s europskim dužnosnicima, predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i nizozemskim predsjednikom Vlade Markom Rutteom nastoji potaknuti europski put BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković odbio je jutros doći u Predsjedništvo BiH zbog Željka Komšića kojega službeni Zagreb, kao i Hrvati u BiH, smatraju nelegitimnim članom državnog vrha jer je izabran glasovima Bošnjaka u četiri navrata. O tome je službeno očitovanje uputio i ured predsjednika Vlade.  

"Što se tiče sastanka s tročlanim Predsjedništvom BiH, konzistentna linija predsjednika Vlade jest da se ne sastaje sa Željkom Komšićem, koji nije izabran za hrvatskog člana Predsjedništva voljom hrvatskog naroda u BiH i s kojim nikakvog kontakta nemaju ni druge institucije Republike Hrvatske. Predsjednik Vlade jednako je postupio i prigodom radnih posjeta 2021. i 2023. godine, kada je održao sastanke s Vijećem ministara i Zastupničkim domom i Domom naroda PS BIH. Uzimajući u obzir da se praksa preglasavanja hrvatskog naroda u izboru člana Predsjedništva BiH ponovila i na općim izborima 2022., predsjednik Vlade nema namjeru promijeniti svoj pristup", ističe se u reakciji. 

23.01.2024., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Clanovi Predsjednistva BiH Zeljko Komsic, Zeljka Cvijanovic i Denis Becirovic primili su predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen i premijera Kraljevine Nizozemske Marka Ruttea. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

VEZANI ČLANCI 

Inače, predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković , predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i nizozemski predsjednik Vlade Mark Rutte borave u radnom posjetu BiH. Cijeli posjet odvija se na inicijativu Hrvatske u cilju pružanja podrške političkim akterima u BiH za provedbu reformi radi otvaranja pristupnih pregovora. Na posljednjem sastanku Europskog vijeća u prosincu 2023. usvojen je zaključak kojim će Vijeće otvoriti pregovore s BiH slijedom izvješća Europske komisije, a koje treba biti pripremljeno najkasnije do ožujka 2024. Tijekom boravka u Sarajevu, predsjednik Vlade Plenković održava sastanke s Vijećem ministara i Zastupničkim domom i Domom naroda PS BiH, poglavarima vjerskih zajednica, visokim predstavnikom za BiH i predstavnicima civilnog društva.

VIDEO Jandroković pobjesnio zbog onoga što je Orešković izrekla o Plenkoviću

 

Komentara 23

DU
Deleted user
11:09 23.01.2024.

Dobar potez!

Avatar Korto Malteze
Korto Malteze
10:35 23.01.2024.

Premijer Plenković bolje skrbi o interesima BiH Hrvata od Nina Raspudića. Raspudićeva ideja zaštite Hrvata u Bosni je prisajedinjenje Hercegbosne Dodikovoj "Republici srpskoj".

KA
Kako
11:09 23.01.2024.

Sve pohvale Plenkovicu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije