Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Modeliran po zvijezdi reality emisija

Prva diplomatkinja stvorena umjetnom inteligencijom

storyeditor/2024-05-04/glasnogovornica.jpeg
screenshot X/ MFA of Ukraine
06.05.2024.
u 01:00

Avatar, modeliran po zvijezdi reality emisija, davat će izjave u ime ukrajinskog MVP-a.

Ukrajina od sada ima glasnogovornicu stvorenu umjetnom inteligencijom: avatar, modeliran po tamošnjoj zvijezdi reality emisija, nazvan Victoria, davat će službene izjave u ime ministarstva vanjskih poslova. To je ministarstvo priopćilo da će "prvi put u povijesti" koristiti digitalnog glasnogovornika za čitanje njegovih izjava. U videu koji su objavili na društvenim mrežama glasnogovornica se predstavila kao "digitalna osoba" Victoria Shi. Odjevena je u tamno odijelo, gestikulira rukama i pomiče glavu dok govori.

Tiskovna služba ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova rekla je za AFP da izjave koje daje Victora Shi neće biti generirane umjetnom inteligencijom, nego da će ih "napisati i potvrditi stvarni ljudi".

"Umjetna inteligencija pomaže nam generirati samo vizualni dio", rečeno je.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je nova glasnogovornica "tehnološki iskorak koji nijedna diplomatska služba u svijetu još nije napravila".

Glavni razlog za njezino stvaranje bila je "ušteda vremena i resursa" za diplomate, rekli su iz ministarstva.

Victoriju Shi stvorio je tim pod nazivom The Game Changers, koji je stvorio golemu banku sadržaja hiperrealistične virtualne stvarnosti o ukrajinskom ratu kako bi se "bolje osjetili događaji i razumjele njihove posljedice". Ime glasnogovornice temelji se na riječi pobjeda i ukrajinskog naziva za umjetnu inteligenciju: shtuchniy intelekt.

Njezin izgled i glas modelirani su po uzoru na stvarnu osobu: Rosalie Nombre, pjevačicu i bivšu natjecateljicu ukrajinske verzije reality showa "Gospodin Savršeni". Nombre je rođena u gradu Donjecku u istočnoj Ukrajini, koji je sada pod kontrolom Rusije, ima 54.000 pratitelja na Instagramu, koji koristi za diskusiju o stereotipima o Ukrajincima miješanog podrijetla i onima koji su odrasli kao govornici ruskog jezika.

VEZANI ČLANCI: 

Ministarstvo je priopćilo da je Nombre sudjelovala u projektu besplatno, da su ona i Shi "dvije različite osobe" i da samo figura umjetne inteligencije daje službene izjave. Kako bi se izbjegle manipulacije, izjave će biti popraćene QR kodom koji ih povezuje s tekstualnim verzijama na web-stranici ministarstva. 

>>> FOTO Strašne posljedice velike poplave u Brazilu: Najmanje 37 poginulih, više od 70 nestalih...

storyeditor/2024-05-04/glasnogovornica.jpeg
1/20

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije