Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'PREUZET ĆU NJENU DUŽNOST'

Charlesov prvi govor pun emocija: Oprostio se od majke sa suzama u očima, spomenuo i Harryja i Meghan

Britain's Queen Elizabeth dies aged 96
Foto: POOL/REUTERS
1/4
09.09.2022.
u 19:01

"Godine 1947., na svoj 21. rođendan, obećala je u emisiji iz Cape Towna Commonwealthu da će posvetiti svoj život, bio on kratak ili dug, služenju svom narodu. To je bilo više od obećanja. Bila je to duboka osobna predanost koja je definirala cijeli njezin život"

Novi britanski kralj Charles III. stigao je u Buckinghamsku palaču nakon smrti njegove majke kraljice Elizabete II. U londonskom Hyde Parku ispaljeni su plotuni u čast pokojne kraljice, a zvonila su i zvona u Westminsterskoj opatiji i katedrali sv. Pavla, kao i Sevastopoljsko zvono u dvorcu Windsor, zarobljeno tijekom Krimskog rata u 19. stoljeću. 

Kralj Charles III. sastao se s novom britanskom premijerkom Lis Truss, a potom je emitiran njegov prvi govor od stupanja na dužnost. Govor je, naime, snimljen u Buckinghamskoj palači.

- Tijekom svog života, kraljica, moja majka, bila je inspiracija i primjer meni i cijeloj mojoj obitelji - kazao je kralj Charles III. uvodno, dodajući kako se javnosti obraća s osjećajima duboke boli. Dodao je kako je Elizabeta II. imala "dobro proživljen život".

- Dugujemo joj za njezinu ljubav, privrženost, vodstvo i primjer - navodi. Kazao je da je te kvalitete kombinirala s toplinom i humorom te uvijek vidjela najbolje u ljudima.

- Njezina predanost i odanost kao suverena nikada se nije pokolebala, u vremenima promjena i napretka, u vremenima radosti i slavlja, u vremenima tuge i gubitka. Godine 1947., na svoj 21. rođendan, obećala je u emisiji iz Cape Towna Commonwealthu da će posvetiti svoj život, bio on kratak ili dug, služenju svom narodu. To je bilo više od obećanja. Bila je to duboka osobna predanost koja je definirala cijeli njezin život. Znam da njezina smrt donosi veliku tugu mnogima od vas. Dijelim taj osjećaj neizmjernog gubitka sa svima vama - istaknuo je. 

Kazao je kako je tijekom posljednjih 70 godina, koliko je kraljica Elizabeta II. bila na vlasti, društvo napredovalo i procvjetalo. 

- Naše su vrijednosti ostale i moraju ostati konstantne - ističe. 

Osvrnuo se na nasljeđivanje prijestola i obećao kako će, kao i njegova majka, "podržavati ustavna načela".

- Gdje god da živite u Ujedinjenom Kraljevstvu ili u teritorijima diljem svijeta i bez obzira na vaše podrijetlo i uvjerenja, nastojat ću vam služiti s odanošću, poštovanjem i ljubavlju, kao što sam to činio tijekom svog života - kaže. 

- Moj život će se, naravno, promijeniti kada preuzmem svoje nove odgovornosti. Više neću moći toliko vremena pružati dobrotvornim organizacijama i problemima do kojih mi je toliko stalo, ali znam da će taj važan posao biti u pouzdanim rukama. Ovo je, također, vrijeme promjena za moju obitelj. Računam na pomoć punu ljubavi moje drage supruge Camille. U znak priznanja za njezinu odanu javnu službu od početka našeg braka prije 17 godina, ona postaje moja kraljica supruga. Znam da će ispuniti zahtjeve svoje nove uloge nepokolebljivom predanošću na koju sam se toliko oslanjao - nastavio je u govoru. 

Kralj Charles III. predao je svom sinu Williamu titulu princa od Walesa

- S Catherine pokraj sebe, naš novi princ i princeza od Walesa će, znam, nastaviti nadahnjivati ​​i voditi naše nacionalne razgovore - naveo je te se osvrnuo na svog mlađeg sina, vojvodu od Sussexa, i njegovu suprugu.

- Izražavam svoju ljubav prema princu Harryju i Meghan dok nastavljaju graditi svoje živote u inozemstvu - rekao je. 

Govoreći o predstojećem sprovodu svoje majke, istaknuo je: "U našoj tuzi sjetimo se i crpimo snagu iz svjetla njezina primjera".

- U ime cijele moje obitelji, mogu samo najiskrenije i najsrdačnije zahvaliti na vašoj sućuti i podršci. To nam znači više nego što mogu izraziti. A mojoj dragoj mami, dok započinješ svoje posljednje veliko putovanje da se pridružiš mom dragom pokojnom tati, želim jednostavno reći - hvala ti. Hvala na ljubavi i odanosti prema našoj obitelji i narodi kojeg si marljivo služila sve ove godine. Nek te jata anđeoska s pjesmom otprate na počinak - zaključio je.

>> VIDEO Ljubavna priča kraljice Elizabete i princa Philipa jedna je od najljepših, nisu im presudili ni brojni skandali

Situaciju iz minute u minutu pratite OVDJE.

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar possibilis
possibilis
19:23 09.09.2022.

Nema nista o sutrasnjem prosvjedu? Da se ne bi slucajno ljudi pojavili. To izgleda nije vrijedno vijesti

PK
Posljednji Komšikanac
19:45 09.09.2022.

Hrvatska je dobila kralja, prapraunuka Osječanina koji je pradjed pokojne drugarice kraljice. Čestitam.

DU
Deleted user
08:34 10.09.2022.

Sjajna zena,nacin na koji je komunicirala,slusala obicne ljude,zahvaljujuci njoj britansko drustvo je danas najuređenije u svijetu! R.I.P. Elizabeta ll

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije