Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SITUACIJA JE SVE TEŽA

Rusija iz dana u dan pojačava zračne udare, Ukrajina na mukama: 'Ovo nije rat, ovo je teror'

Ruski dronovi nanijeli nove štete ukrajinskoj energetskoj infrastrukturi
Foto: Madiyevskyy Vyacheslav/Ukrinform
1/4
12.04.2024.
u 22:11

Ruski predsjednik Putin kaže da su najnoviji ruski zračni udari na energetsku mrežu pokrenuti s ciljem "demilitarizacije" Ukrajine

S obzirom na pojačane ruske napade na Ukrajinu, gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko hitno je zatražio daljnje isporuke oružja od svojih saveznika. – Ovo je rat za resurse i zato nam je potrebna podrška naših partnera – rekao je Kličko na njemačkoj javnoj televiziji ZDF.

Uništena najveća elektrana

– Ukrajina hitno treba više sustava protuzračne obrane. Nemamo dovoljno. Napadi su svaki dan, a Rusi uništavaju infrastrukturu. Ovo nije rat, ovo je teror. Vladimir Putin počeo je paliti zemlju kako ljudi više ne bi mogli živjeti, jer je život nemoguć bez struje i vode – rekao je Kličko nakon što je ovog tjedna u ruskom raketnom napadu uništena i najveća ukrajinska elektrana Termoelektrana Tripilska (TPP), najveći opskrbljivač električnom energijom regija Kijev, Čerkasi i Žitomir.

Termoelektrana Tripilska u kijevskoj regiji, potpuno je uništena, navela je energetska tvrtka Centrenergo. Tvrtka je sada izgubila 100 posto svoje proizvodnje električne energije u svoje tri elektrane, koje je sve uništila ili okupirala Rusija.

>> VIDEO Kako izgleda rat u Ukrajini

Ruski dronovi nanijeli nove štete ukrajinskoj energetskoj infrastrukturi
1/6

"Crni dan u povijesti Centrenerga", stoji u priopćenju. "Razmjeri razaranja su strašni. U novcu se to ne može procijeniti. Ovo je najveći izazov za nas u povijesti tvrtke".

Napad na elektranu Tripilska uslijedio je nakon nedavnog ruskog napada koji je 22. ožujka uništio elektranu Centrenerga u regiji Harkiv; Zmijivska. I predsjednik Volodimir Zelenski iz dana u dan poziva Zapad za vojnom pomoći osvrnuvši se upravo na noćne ruske raketne napade na područja oko Harkiva, Odese, Zaporižja i Kijeva.

– Svi naši europski susjedi i drugi partneri vide kritičnu potrebu Ukrajine za sustavima protuzračne obrane – rekao je Zelenski, dodavši kako će, ako se Rusiji dopusti da nastavi s napadima na energetsku infrastrukturu, "to biti globalna dozvola za teror".

– Za nas je protuzračna obrana stavka broj 1, prioritet – dodao je u četvrtak nakon sastanka sa svojim litavskim kolegom Gitanasom Nausedom u Vilniusu.

Na sastanku u Vilniusu Zelenski je kod država Inicijative tri mora lobirao za daljnju pomoći u naoružanju. S latvijskim kolegom Edgarsom Rinkevicsom potpisao je bilateralni sigurnosni sporazum kojim se Latvija obvezuje Ukrajini osigurati godišnju vojnu potporu u vrijednosti od 0,25 posto njezine gospodarske proizvodnje. Baltička zemlja, inače članica EU i NATO-a, također će deset godina pružati podršku u područjima kibernetičke sigurnosti, razminiranja i razvoja bespilotnih letjelica.

Ukrajinski predsjednik također je pozvao druge zapadne partnere Ukrajine da pruže veću potporu i provedu inicijative za opskrbu oružjem.

– Sve inicijative, kad krenu, krenu jako glasno. No važno je to zaključiti rezultatom za Ukrajinu – rekao je Zelenski. Ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da se najnoviji ruski zračni udari na ukrajinsku energetsku mrežu provode i s ciljem "demilitarizacije" Ukrajine.

POVEZANI ČLANCI:

– Pretpostavljamo da ćemo time utjecati na vojno-industrijski kompleks u Ukrajini – rekao je Putin na sastanku s bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom u Moskvi.

Evakuacija iz Harkiva

Napadi su, dodao je Putin, također odgovor na napade Kijeva na rusku energetsku infrastrukturu, posebice rafinerije.

– Nedavno smo primijetili niz napada na naše energetske objekte i bili smo prisiljeni odgovoriti na njih – nastavio je Putin koji je dodao kako ove zime nisu gađali ukrajinske elektroenergetske sustave "iz humanitarnih razloga".

– Nismo htjeli prekinuti opskrbu strujom socijalnih ustanova i bolnica – rekao je čelnik Kremlja.

Paralelno s napadom na energetska postrojenja diljem ukrajine, pogoršana je, za Ukrajinu, i situacija uz granicu s Rusijom, na području Harkiva i Sumija. Situacija se znatno pogoršala nakon upada proukrajinskih ruskih dobrovoljačkih jedinica na ruski teritorij. Od tada su prekogranična granatiranja intenzivirana pa je regija Harkiv sada naredila evakuaciju obitelji s djecom iz 47 gradova u blizini granice. Vlasti su kao razlog navele da je ruska vojska gotovo svakodnevno granatirala gradove.

Ključne riječi

Komentara 61

IZ
izrazlica
23:23 12.04.2024.

dobili su veliku pomoč za ofanzivu koja nije uspjela a sada ameri imaju drugog posla .. ako iran napadne izrael a hoće, ukrajna će ostat na cjedilu

ZA
zagabria4
23:07 12.04.2024.

Zelenski će ratovati do zadnje američko europske granate, a onda će zatražiti da se Europljani mobiliziraju i ratuju za njega. Takav čudan rat svijet nije vidio. Otkud uopće ideja da je nekad ruska Ukrajina odjednom veliki zapadni saveznik. Zemlja koja je dala pola SSSR diktatora, od Hruščova nadalje. Ako Ukrajina može biti saveznik onda može i Rusija

Avatar Heisenberg
Heisenberg
00:02 13.04.2024.

Kada Kijev otkaže poslušnost Washingtonu može se početi pregovarati i pričati o miru. Isto tako zločinac i sluga tuđuh interesa Zelenski mora otići na ovaj ili onaj način.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije