Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U UKRAJINI

Amerikanci u strahu: 'Rusija će biti veća, smrtonosnija i ljuća na Zapad nego prije invazije'

Aftermath of a Russian missile strike in Zaporizhzhia
Foto: Stringer/REUTERS
1/14
12.04.2024.
u 10:49

– Povećanje broja vojnika rezultat je toga što je Rusija podigla dobnu granicu za novačenje s 27 na 30 godina. To, rekao je Cavoli, znači da je mogla povećati bazen raspoloživih vojnih obveznika za dva milijuna u godinama koje dolaze – rekao je Cavolia.

Rat u Ukrajini više od dvije godine bijesni svom svojom snagom, pri čemu sve informacije s terena govore kako se ukrajinska vojska sa sve većim teškoćama, problemima i gubitcima suprotstavlja agresiji ruske vojske. U prilog tome govore i stalne informacije iz Ukrajine kako se njihova vojska suočava s manjkom vojnika, ali i opreme i tehnike. U isto vrijeme ruska vojska, suprotno svim najavama raznih analitičara, nema tih problema, pa tako na bojišnicu svako malo šalju nove i svježe snage vojske, a i gospodarstvo se prilagodilo ratnim potrebama tako da sada proizvode više granata, tenkova, raketa i drugoga naoružanja nego prije početka agresije na Ukrajinu.

Business Insider prenosi riječi generala američke vojske Christophera Cavolija, inače vrhovnog zapovjednika savezničkih snaga NATO-a u Europi, na saslušanju na Odboru za oružane snage Predstavničkog doma američkog Kongresa. Rekao je kako se ruske oružane snage nisu smanjile tijekom rata u Ukrajini nego su se i povećale.

– Ruska vojska sada je zapravo veća, i to za 15 posto, nego što je bila kada je izvršila invaziju na Ukrajinu. Prošle godine Rusija je povećala broj svojih trupa na prvoj liniji s 360.000 na 470.000. Povećanje broja vojnika rezultat je toga što je Rusija podigla dobnu granicu za novačenje s 27 na 30 godina. To, rekao je Cavoli, znači da je mogla povećati bazen raspoloživih vojnih obveznika za dva milijuna u godinama koje dolaze.

Pojasnio je kako je Rusija na putu da raspolaže s najvećom vojskom u Europi i da će bez obzira na ishod rata u Ukrajini u godinama koje dolaze Rusija biti veća, smrtonosnija i ljuća na Zapad nego kad je izvršila invaziju.

Business Insider podsjeća i na to kako ove tvrdnje nekog NATO generala nisu prve od američkih generala koji ističu prijetnju koju predstavlja jačanje ruskih snaga u budućnosti. Slično je prije nekoliko dana govorio i zamjenik državnog tajnika Kurt Campbell koji je rekao kako je Rusija gotovo potpuno obnovila svoju vojsku nakon što je pretrpjela teške gubitke u Ukrajini.

Aftermath of a Russian missile strike in Zaporizhzhia
1/6

– Njene novootkrivene sposobnosti predstavljaju dugoročan izazov za stabilnost u Europi i prijete saveznicima u NATO-u – rekao je Campbell.

Sve ovo dolazi u vrijeme uoči američkih predsjedničkih izbora i slabljenja američke potpore ukrajinskoj vojsci, kao i u vrijeme kada su Republikanci više puta blokirali pokušaje administracije Joea Bidena da pošalje pomoć Ukrajini. Predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski rekao je u nedjelju kako će Ukrajina izgubiti rat bez dodatne potpore SAD-a.

I general Cavoli govorio je o tome rekavši da će ukrajinska vojska ostati bez topničkih granata i protuzračnih projektila u prilično kratkom roku ako ne nastavimo podržavati Ukrajinu i naglasio da ako jedna strana u ratu može pucati, a druga ne može uzvratiti, onda strana koja ne može uzvratiti – gubi.

VIDEO Kotromanović: Ukrajina se dobro brani

 

Ključne riječi

Komentara 144

Avatar zapadna turska
zapadna turska
11:36 12.04.2024.

u svakoj normalnoj državi ovakvi enormni gubici kakve trpe rusi doveli bi do ustanka naroda i rušenja diktatora koje je stotine tisuća rusa poslao u smrt u tuđu zemlju...osim u rusiji gdje idu poslušno kao ovce na klanje

Avatar ŽutiKarton
ŽutiKarton
11:09 12.04.2024.

Svakodnevno se objavljuju videi ruske ofenzive... To više nije vojska nego nadničari nakon dva tjedna obuke. Prvi napad im je i zadnji. Juriš na bmpu do prve mine na prvoj crti i onda čekaju jeftini dron da ih dokrajči... Ako si u međuvremenu sami ne oduzmu život.

DA
darko122
11:28 12.04.2024.

Rusija je vratila svijet 200 godina unazad. No kao i uvijek do sada sama sebe uništava, iza nje ostaju milijuni grobova, laži i prevare.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije