Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JE LI DOŠAO DO VAS?

Saharski pijesak stigao do Hrvatske, DHMZ objavio satelitske snimke: 'Atmosfera će biti zamućena'

Saharski pijesak
Foto: Pixsell/DHMZ
1/8
30.04.2024.
u 08:20

Meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak nedavno je pojasnila kako dolazi do pojave saharskog pijeska: "Iznadprosječna toplina kao posljedica pritjecanja osjetno toplijeg zraka u jugozapadnoj struji. Ta struja seže iz Afrike i već danima traje, riječ je o saharskom pijesku u atmosferi", rekla je.

U Hrvatsku je stigao saharski pijesak, što je potvrdio Državni hidrometeorološki zavod. Zahvaljujući satelitskim snimkama, jasno se vidi kako se pijesak prostire nad našim područjem, što će rezultirati zamućenjem atmosfere u dijelovima zemlje. "No, danas još puno sunčanih sati i ugodne topline", dodaje DHMZ.

Da će nad Hrvatsku stići saharski pijesak, DHMZ je najavio već ranije. "Rano jutros prevladava vedrina nad Hrvatskom. Preko Sredozemlja se vidi dotok saharskog pijeska koji će u manjoj količini već noćas početi stizati i do nas. Danas i sutra uživajte u suncu, nabacite naočale i pripazite na UV index", pisali su u ponedjeljak. 

Meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak nedavno je pojasnila kako dolazi do pojave saharskog pijeska: "Iznadprosječna toplina kao posljedica pritjecanja osjetno toplijeg zraka u jugozapadnoj struji. Ta struja seže iz Afrike i već danima traje, riječ je o saharskom pijesku u atmosferi", rekla je.

"Atmosfera je zamućena zbog povećane koncentracije saharskog pijeska", nastavila je, pa dodala da je vidljivost zbog toga loša, samo nekoliko kilometara, te da je tako u većem dijelu zemlje. "Tako nije samo na zagrebačkom području nego i na većem dijelu Jadrana. Isto je tako u većem dijelu unutrašnjosti. Naši motritelji kodiraju one visoke oblake, međutim, između njih je zamućena atmosfera", dodala je.

VEZANI ČLANCI:

Što se tiče vremenske prognoze, danas će biti sunčano i u većini krajeva poslijepodne vrlo toplo vrijeme. Najviše dnevne temperature kretat će se između 23 i 28 Celzijevih stupnjeva, prognoziraju iz DHMZ-a. U unutrašnjosti će vjetar biti slab i umjeren, većinom istočni jugoistočni, a na istoku zemlje u drugom dijelu dana prolazno i jak. Ujutro će uz obalu puhati burin, a potom do umjeren jugozapadnjak.

Sutra će biti oblačnije, nestabilno, na Jadranu i razmjerno vjetrovito. Od sredine dana mjestimice kiša, lokalno i pljuskovi s grmljavinom, moguće i izraženiji, osobito poslijepodne navečer. Vjetar u unutrašnjosti slab i umjeren istočni i jugoistočni, uz nestabilnosti prolazno i jak, a na Jadranu umjereno i jako jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, na Jadranu između 14 i 18 °C. Najviša dnevna uglavnom od 19 do 24 °C, ponajprije na istoku moguće i malo toplije.

Saharski pijesak
1/51

Komentara 3

Avatar Pravi Hrvat Extra Klase
Pravi Hrvat Extra Klase
09:02 30.04.2024.

Saharski pijesak stigao do Hrvatske a hrvatska mladost i sposobnost stigla do Irske.

NE
nemanatrag
18:47 30.04.2024.

Već drugi put ove godine. Bude i treći i četvrti. Klimatske promjene sve gore i gore.

ČI
Čife
12:20 30.04.2024.

Kao što u Dubaiju pada po prirodi kiša tako i pijesak iz Sahare dolazi prirodno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije