Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ORUŽJE DOLJE, ČAŠE GORE!

Sutra veliki skup europskih vinskih vitezova među kojima će biti i Karlo Habsburški, glavnu riječ ima Hrvat

Foto: ARHIVA MP
08.05.2024.
u 15:32

Vinski vitezovi skupljaju se na graničnom prijelazu između Slovenije i Austrije u povodu otvaranja prvog Viteškog spomenika mira, kojega je projektirao i izradio hrvatski biznismen Stjepan Šafran

U četvrtak 9. svibnja u 15,30 na Trgu mira kod Mosta mira preko rijeke Mure, na graničnom prijelazu između Slovenije i Austrije, odnosno između Gornje Radgone i Bad Radkersburga, održat će se ceremonija otvaranja prvog Viteškog spomenika mira. Manifestaciju organizira Red europskih vinskih vitezova, nestranačka udruga koja slavi vino kao simbol nositelja europske kulturne baštine. Članovi okupljeni u ovoj zajednici gaje entuzijazam za viteške vrline kao što su poštovanje, odanost, odgovornost, istina, dobrota, ljepota, vjera, ljubav, nada, plemenitost te pomoć potrebitima, bespomoćnim i slabima.

Otkrivanju će nazočiti visoki gosti Viteškog reda: zaštitnik reda nadvojvoda Karlo Habsburško-Lotarinški, I. konzul viteškog reda Magister Generalisa Alfred R. Tombor Tintera, II. konzul Generalkapitän Präs. Alois Paul, Consul h.c. Stjepan Šafran, Consul tit. Zlatko Franc Dreu, te Senator EU i Prokonzul za Sloveniju Tomislav Kovačić, kao i mnogih drugi uzvanici, prvenstveno gradonačelnica Gornje Radgone i gradonačelnik Bad Radkersburga. Ovaj događaj predstavlja priliku za međunarodnu suradnju i promicanje mira i dijaloga između Slovenije i Austrije, te dodatno jača veze između Viteškog reda i lokalnih zajednica.

Spomenik je projektirao poduzetnik Stjepan Šafran.

- Na vrhu spomenika je kalež, kao simbol vjere u Boga, a ispod kaleža kratica našeg slogana koji glasi: „In honorem Dei et in honorem vini“, što u prijevodu znači: „U slavu Boga i u slavu vina“. Naime, članovi našeg reda se moraju zalagati i za temeljne kršćanske vrijednosti, pa tako, primjerice, novi i promaknuti članovi prisežu uz ovaj slogan. Ispod toga je četvrtasto postolje koje je zapravo tijelo mača, na kojemu je na sve četiri strane grb našeg reda, a mač je okrenut prema dolje, što je simbolična poruka: „Oružje dolje, čaše gore! - objasnio je Šafran, u čijim je tvorničkim pogonima Metal Producta i urađen ovaj spomenik. Članom reda inače može postati svatko tko je to zaslužio uzornim životom i koga predloži jedan od vitezova.

 

GALERIJA U Splitu otvorena najviša građevina u Hrvatskoj: 'Sreća da ovaj toranj nije postojao kad sam osvojio Wimbledon'
1/41

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije