Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravila odijevanja

Tadžikistanke više ne smiju nositi hidžab, minisuknje: Štikle su dopuštene, crni šalovi zabranjeni i na pogrebima

storyeditor/2023-03-14/PXL_NEW_210321_32242605.jpg
16.03.2023.
u 11:24

Na sprovodima u Tadžikistanu nije dopuštena crna odjeća - ženama se preporučuje da nose plavu odjeću s bijelim šalom preko glave. I time pravila ne prestaju jer vodič određuje pravila odijevanja i za rad, za nacionalne praznike, vjenčanja i privatne zabave, za odlazak na ručak, u kazalište i na koncerte, druženje vikendom pa čak i za šetnju parkom

U kampanji "Mi se odijevamo u tadžikistanskom stilu" koja traje do 30. svibnja, vlasti Tadžikistana u Dušanbeu izdale su brošuru s novim smjernicama o odijevanju za žene, potičući ih da poštuju tradicionalnu tadžikistansku nošnju i suzdrže se od neželjenog utjecaja zapadne mode i konzervativnih muslimanskih tradicija.

Vlasti te devetomilijunske muslimanske zemlje, čiji je teritorij 93 posto planinski, savjetuju ženama da ne nose crnu odjeću pod utjecajem konzervativne tradicije islama, uključujući hidžab, izvijestilo je tadžikistansko ministarstvo kulture. Žene također ne bi trebale hodati "polugole u odjeći europskog stila" i nositi sintetičku odjeću. Ne preporučuju se uske hlače, topići, minisuknje i tanka odjeća. Žene također ne bi trebale nositi gumene papuče u javnosti. Preporučuje se da porub na suknji treba biti 15-20 centimetara ispod koljena, ali i najviše 20 centimetara iznad gležnja. Rukavi ne smiju biti kraći od 10 centimetara, a ovratnik ne smije biti dublji od 15 centimetara naprijed i pet centimetara otraga. Balerinke također nisu prihvatljive, uključujući i jeftine i popularne udobne mokasinke poznate kao cipele irinka.

Štikle su dopuštene, šareni šal ili marama su opcije, ali "moraju biti vezani na glavi u nacionalnom tadžikistanskom stilu" i ne bi trebali pokrivati lice i vrat. Crni šalovi na glavi potpuno su zabranjeni, čak i na sprovodima. Naime, na sprovodima nije dopuštena crna odjeća - ženama se preporučuje da nose plavu odjeću s bijelim šalom preko glave. I time pravila ne prestaju jer vodič određuje pravila odijevanja i za rad, za nacionalne praznike, vjenčanja i privatne zabave, za odlazak na ručak, u kazalište i na koncerte, druženje vikendom pa čak i za šetnju parkom.

Mnoge civilne i ženske udruge u Tadžikistanu bile su zabrinute da bi se islamske fundamentalističke ideje mogle proširiti iz susjednog Afganistana. Novi vodič s 11 poglavlja i 367 stranica namijenjen je samo ženama, počevši od djevojčica od sedam godina, ali su dužnosnici jasno dali do znanja da pripremaju sličan vodič i za muškarce.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije