Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UBIJENA PETINA

Ukrajinci namjerno ciljaju ruske generale? Analitičari objasnili koji je razlog tomu

Russia's invasion of Ukraine, near Lviv
Foto: ROMAN BALUK/REUTERS
1/4
17.03.2022.
u 16:28

Vrlo je neobično što se ruski generali nalaze gotovo na prvoj crti bojišnice, govore analitičari, no moguće je da to rade kako bi uspjeli dobiti kontrolu

Potvrde li se sve smrti o kojima govore Ukrajinci, ruska vojska u 21 je dan borbe u Ukrajini izgubila čak petinu svojih generala koji vode ovaj rat. 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je kako je vojka ubila četvrtog ruskog generala, dok je dužnosnik u ukrajinskom ministarstvu unutarnjih poslova potvrdio kako se radi o generalu Olegu Mitajevu kojeg je ubio desničarski Azov bataljun. 

Kako prenosi BBC, analitičari vjeruju da oko 20 generala vodi rusku vojnu operaciju u Ukrajini, što bi značilo da je od početka invazije ubijena petina generala. Vjeruje se da to nije slučajnost, već da se radi o ciljanim napadima na visoko rangirane ruske vojnike. 

''Mislim da to nije slučajnost. Jedna smrt je slučajnost, ali ova brojka znači da je to bilo ciljano'', objasnila je stručnjakinja Rita Konaev. 

I ranije je za Wall Street Journal jedan suradnik Zelenskog potvrdio kako Ukrajina ima obavještajni tim koji je usmjeren isključivo na ruske generale i zapovjednike. 

''To je nešto što podiže moral Ukrajincima. Njima to znači pobjedu, inspirirajuće je'', objasnila je Konaev. 

A kako bi točno znali gdje se oni nalaze, Ukrajinci se koriste određenim tehnikama. 

''Ako Rusi koriste mobilni telefon ili analogni radio kako bi komunicirali s generalima i zapovjednicima, Ukrajinci imaju sve na pladnju'', objasnio je analitičar Konrad Muzyka. 

Vrlo je neobično što se ruski generali nalaze gotovo na prvoj crti bojišnice, govore analitičari, no moguće je da to rade kako bi uspjeli dobiti kontrolu nad područjima gdje nisu ostvarili veliki uspjeh.

''No to ne znači nužno da su se generali tamo nalazili. Moguće je da su bili u tranzitu ili su pregledavali opskrbu kojom raspolažu'', objasnila je Konaev. 

>> VIDEO Kina poručila da nikada neće napasti Ukrajinu. Medvedev: Zaustavit ćemo zapadnu rusofobnu zavjeru

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar antikomunist10
antikomunist10
16:37 17.03.2022.

Da se u krvavom i namtnutom ratu cilja na protivničke generale apsolutna je nvost kaj ne? Naprijed ukrajici jednog po jednog. Što oni traže u vašoj domovini.

AM
Amen
16:58 17.03.2022.

General kad prede na okupirani teritorij jest samo Terorist s visokim činom.

HR
hrza
19:55 17.03.2022.

Zmiju tuci u glavu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije