Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REGRUTACIJA 'VUKOVA'

Vodio ih je heroj Ukrajine, a sada slavna postrojba ima novi plan: 'Odmah nam se javilo 1000 ljudi!'

Da Vinci Wolves
Foto: Reuters
1/11
16.02.2024.
u 22:20

Ukrajina se bori s nedostatkom vojnih snaga dok se približava druga godišnjica ruske invazije, pa pokušava poboljšati mobilizaciju i privući nove regrute. Stvari u svoje ruke uzela je i postrojba "Da Vincijevi vukovi".

Godinu dana nakon što je Dmitro "Da Vinci" Kotsjubailo, osnivač i zapovjednik ukrajinskog bataljuna Da Vinci Wolves (Da Vincijevi vukovi), poginuo u borbi protiv ruskih snaga, njegov portret sada krasi novu regrutacijsku kancelariju u Kijevu, gdje motri nad potencijalnim članovima. Ukrajina se bori s nedostatkom vojnih snaga dok se približava druga godišnjica ruske invazije, pa pokušava poboljšati mobilizaciju i privući nove regrute. Za bataljun Da Vinci Wolves, koji je predvodio ratni junak Dmitro "Da Vinci" Kotsjubailo sve do svoje smrti prošlog ožujka u blizini istočnog grada Bakhmuta, to znači oslanjanje na svoj ugled kako bi privukli nove članove.

"Posebno tražimo ljude koji se žele boriti, pridružiti se našoj jedinici i razumiju što ih čeka", rekao je nedavno Serhij Filimonov, novi zapovjednik jedinice, prilikom predstavljanja ureda. Također žele, piše Reuters, pokazati Ukrajincima koji su u vojnoj obvezi da imaju mogućnost odabrati gdje i s kim će služiti.

Unatoč kontraofenzivi pokrenutoj prošlog lipnja, Ukrajina nije ostvarila značajne dobitke i suočava se s ruskim napadima duž većeg dijela bojišnice. Njihova mobilizacijska inicijativa otežana je optužbama za korupciju i čestim medijskim izvještajima o grubim postupcima regrutacijskih časnika koji nepristojno ulaze u domove ili prisiljavaju muškarce na vojnu službu.

Parlament razmatra prijedlog zakona kojim bi se dob za regrutaciju spustila s 27 na 25 godina i pooštrile kazne za izbjegavanje vojne službe. Ministarstvo obrane također je angažiralo privatne regrutere radi pomoći. Da Vinci Wolves, dobrovoljna jedinica koja se borila duž većeg dijela fronte, provodi vlastitu regrutaciju i nada se privući nove članove zbog svog ugleda kao iskusne i motivirane borbeno spremne jedinice.

VEZANI ČLANCI:

Kotsjubailo "Da Vinči", čiji nadimak potječe od njegova obrazovanja u umjetnosti, borio se protiv ruskih snaga od 2014. kao dio nacionalističke jedinice te ga je 2021. Volodimir Zelenskij imenovao junakom Ukrajine, a ukrajinski predsjednik također je prisustvovao njegovu pogrebu. Filimonov, također poznat u Ukrajini kao nacionalistički vođa i aktivist, izjavio je da u bataljunu postoje i druge javne osobe - od glumaca do političara - koji imaju veliku podršku u društvu.

"Zahvaljujući tome, možemo komunicirati što želimo putem interneta", rekao je Filimonov za Reuters, dodajući da je Kotsjubailovovo naslijeđe ključno za privlačenje novih regruta. Neke druge istaknute jedinice, poput 3. zasebne napadačke brigade, također su uložile slične napore u regrutaciju, proizvodeći atraktivni medijski sadržaj i organizirajući događaje kako bi popularizirali službu u vojsci.

Da Vinci Wolves
1/11

Filimonov je izjavio da su Da Vinci Wolves primili više od 1.000 prijava i trenutno traže oko 500 novih članova. Također je napomenuo da su članovi drugih jedinica pokazali interes za prelazak u njihov bataljun. Među potencijalnim kandidatima je i Anatolij Kvaša, 48-godišnjak, koji se bataljunu javio jer je želio odlučivati o tome gdje će služiti i zato što je ured za novačenje u koji se prvotno javio bio pretjerano birokratiziran. Kvaša, koji je inače stručnjak za mehaniku, izjavio je: "Jednostavno ne vjerujem regrutacijskim dužnosnicima, bez obzira na to koliko su dobri ili loši."

Regruteri su rekli da će pažljivo paziti na način komunikacije s novopridošlicama koje dolaze u njihov ured u središnjem dijelu Kijeva, samo nekoliko koraka udaljen od europskih veleposlanstava. "Ako primijetite da je osoba napeta i da im je neugodno... onda, naravno, trebate im malo privući pažnju kako bi se opustili - tako da ih razumijem i oni mene", rekao je časnik Maksim Kiričenko. Kandidati moraju proći intervju i medicinski pregled prije nego što budu poslani na obuku. Bataljun je također otvorio ured u zapadnom gradu Lvivu. Još jedan potencijalni regrut, koji je zatražio od Reutersa da bude identificiran samo kao Andrij, rekao je da ga je privukao bataljun jer poštuje aktivizam nekih njegovih trenutnih članova u mirnodopskom razdoblju. "Želim biti s onima koji su motivirani, s najboljima", rekao je.

VIDEO Veliki Putinov intervju

Komentara 15

BI
billynik
00:13 17.02.2024.

Komedija od članka.

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
23:55 16.02.2024.

Haaaaahaaaa...Da Vinci Wolves...to ime im je dao Boris Johnson. Komedija.

OT
otrovnijezik
05:34 17.02.2024.

Navodim iz gornjeg članka: "Volodimir Zelenskij imenovao junakom Ukrajine, a ruski predsjednik također je prisustvovao njegovu pogrebu." Možete li mi objasniti Putinov posjet Da Vincijevom pogrebu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije