Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
600 tisuća eura

Grad Zagreb jedini u Hrvatskoj dobio EU sredstva za projekt ozelenjavanja dvorišta, ovo su detalji

Poslijepodnevna panorama Novog Zagreba
Zvonimir Barisin/PIXSELL
04.02.2024.
u 11:30

Vrijednost projekta ozelenjivanja gradskih dvorišta je 600,000 eura, a Grad Zagreb će ga provoditi u partnerstvu s Agronomskim fakultetom, Hrvatskim društvom krajobraznih arhitekata i organizacijom civilnog društva Odraz.

Grad Zagreb jedini u Hrvatskoj dobio EU sredstva za ozelenjavanje gradskih dvorišta, pohvalili su se ove nedjelje iz gradske uprave na Radićevom trgu. Osigurana su, naime, bespovratna sredstva iz EU programa Horizon Europe za testiranje inovacija za brzu dekarbonizaciju u okviru platforme Net ZeroCities, kao jedini grad u Hrvatskoj među 26 gradova na području država članica Europske unije i pridruženih zemalja.

– Okosnica projekta su pilot aktivnosti revitalizacije i ozlenjivanja gradskih dvorišta koja će biti odabrana putem poziva za iskaz interesa, a velika dodana vrijednost je participativni pristup i uključenost lokalne zajednice u dizajniranje buduće namjene i izgleda dvorišta – rekao je Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika.

Vrijednost projekta ozelenjivanja gradskih dvorišta je 600,000 eura, a Grad Zagreb će ga provoditi u partnerstvu s Agronomskim fakultetom, Hrvatskim društvom krajobraznih arhitekata i organizacijom civilnog društva Odraz.

– Vrlo smo sretni što su prepoznati naši napori da slijedimo put prema klimatski neutralnoj Europi do 2030. i što je Grad Zagreb odabran za provedbu inovativnog projekta Aktivacija zelenih dvorišta za ugljičnu neutralnost. Uključivanje građana i stručnjaka iz različitih područja, kao i dijeljenje znanja i iskustva s pilot-gradovima, ojačat će kapacitete Grada Zagreba za uspješno testiranje inovativnih pristupa osmišljenih za stvaranje pozitivne promjene i osiguranje ugodnijeg, zdravijeg i ljepšeg urbanog i životnog okruženja koje podržava društvenu interakciju – pojasnio je Korlaet.

Kroz provedbu projekta Grad Zagreb će kao i ostali pilot-gradovi dobiti izravnu podršku stručnjaka, kao i priliku za učenje od drugih gradova tijekom dvogodišnjeg programa. Rezultati će se dijeliti s drugim gradovima, umnožavajući time utjecaj programa na nastojanja europskih gradova da postanu klimatski neutralni. Grad Zagreb je podršku za ovu prijavu dobio i kroz pilot projekt „Funkcionalna područja u EU“, koji su pokrenule Europska komisija i Svjetska banka, a kojim se jačaju kapaciteti za planiranje i financiranje ulaganja za zelenu tranziciju i održivi razvoj, navodi se u priopćenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije