Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSMU GODINU ZA REDOM

Ilica postala pozornica umjetnicima, glazbenicima, obrtnicima... U metropolu se vratio omiljeni festival

Zagreb: Održava se projekt Ilica Q'Art
Foto: Mia Slafhauzer/PIXSELL
1/16
21.04.2024.
u 15:30

Fasade i pročelja zgrada postali su tako galerijski prostori koji su prikazivali brojne radove umjetnika, dok se na ulici moglo uživati i u slikarskim performansima, živoj glazbi, plesnim izvedbama, revijama...

I ovu je nedjelju, osmu godinu za redom, glavna hrvatska metropola postala domaćin jedinstvenom kulturnom događanju. Radi se o festival-akciji Projekt Ilica: Q'ART koja spaja umjetnost, kulturu i zajednicu. No, to nije samo festival, već iskustvo koje slavi bogatstvo kreativnosti i raznolikost umjetnosti.

Jedna od najdužih i najstarijih zagrebačkih ulica, na čak šest sati, pretvorila se u pozornicu na otvorenom za umjetnike, glazbenike, obrtnike i ljubitelje kulture. A svi posjetitelji imali su priliku sudjelovati u raznim aktivnostima: od interaktivnih izložbi do radionica i performansa. Fasade i pročelja zgrada postali su tako galerijski prostori koji su prikazivali brojne radove umjetnika, dok se na ulici moglo uživati i u slikarskim performansima, živoj glazbi, plesnim izvedbama, revijama... A u sve su se uključili i lokalni restorani i obrti koji su nudili svoje specijalitete.

Ovogodišnji festival upotpunila je i glazba vrhunskih muzičara, kao što su Diego Ortiz, Lucrecia Aragon, Bernabe Romero koji su posjetitelje zabavili argentinskim tango klasicima. Jerko Jurin Trio, inače, čine tri sjajna mlada jazz glazbenika - Nikola Šantek na klaviru, Hrvoje Kralj na kontrabasu i Jerko Jurin na bubnjevima, a u Ilici su izveli glazbu velikih jazz kompozitora i glazbenika. Gypsy swing trio Špirologija čiju postavu čine gitaristi Ivan Grgić-Špiro, Mirko Prišlin i kontrabasist Mario Jamnić predstavili su glazbu s autorskog albuma "August… Rhythm changes". Joe Pandur - gitara donio je sve popularniju postavu u svjetskom jazzu, dok je Ljeljak Šantek & Golubić trio izveo interpretacije poznatih jazz standarda.

VEZANI ČLANCI:

U Second hand koncept reviji, na Britanskom su trgu, točno u podne, svoje radove predstavili studenti zagrebačkog Tekstilno tehnološkog fakulteta pod mentorstvom Ivane Bakal i Đurđice Kocijančić, Humana Nova, La Bestia i članovi ULUPUH-a, kao i Milenu Rogulj sa svojim konceptom Zeleni balon. Pažnju je ukrao i salon ljepote na cesti, to jest, Asaad Alhusein koji je, zapravo, frizer za muškarce, a u Ilici su se pobrinuli da i oni najmlađi imaju svoj program.

Projekt Ilica: Q'ART, dakle, održava se osmu godinu za redom zahvaljujući velikoj podršci umjetnika, izlagača i mikro donatora projekta kao i svesrdnoj podršci Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba i Obrtničke komore Zagreb. To je, inače, kolektivni public art projekt u procesu koji istražuje suvremeno i socijalno nasljeđe povijesnih avangardi, novih i progresivnih umjetničkih praksi, metoda i tehnologija, njihov utjecaj na društvene procese te istovremeno predstavlja suradnju umjetnika i građana na ključnim društvenim i ekološkim temama. Radi se o kolektivnom multidisciplinarnom projektu koji kroz društvene prakse, akcionizam, community art i public art postaje pokretač društvenog, ekološkog, estetskog i poetskog angažmana. 

Cilj mu je dugoročno promijeniti urbano iskustvo kroz društveno djelovanje umjetnika, udruga, sveučilišta, obrta i građana unutar zajednice. U 2024. godini projekt nastavlja s korištenjem praznih prostora i njihovog neiskorištenog potencijala.

VIDEO: Party za pamćenje u zagrebačkom tramvaju: Dubioza Kolektiv iznenadila putnike koncertom usred dana

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije