VEČERNJAKOVA NAGRADNA PRIČA

23. priča: Boris B. Hrovat: Promaknuće

Foto: import
23. priča: Boris B. Hrovat: Promaknuće
19.09.2008.
u 13:20
Pogledaj originalni članak

Ljudi često zloupotrebljavaju pravo slobodnog mišljenja, pa za druge govore da su neznatni, nevažni ili sasvim zanemarivi. Ja, usuđujem se reći, nikad tako nešto nisam činio. Zašto? Jednostavno je: ako uopće postoje takvi ljudi, koje opće mišljenje (ili barem iskazano stajalište određena broja njihovih bližnjih) drži neznatnima, sasvim malima, skoro nezamjetnima – ja sam jedan od njih. Dakle, radilo se o elementarnoj solidarnosti, a ujedno (možda) i o nevažnome i nezamijećenome činu pobune protiv onih koji tako olako sude, pa čak i ako nisu posve u krivu.
Srednjih sam godina, bliži starosti negoli mladosti, malo povijenih leđa, oženjen, otac dviju kćeri i vlasnik stančića u otrcanoj stambenoj zgradi na rubu grada. Svakoga jutra uzimam crnu kožnu torbu, kišobran i šešir, spuštam se stubištem do kućne veže, izlazim na ulicu i sjedam u svoj neugledni mišje sivi automobil. Za pola sata već sjedim u uredu, u velikoj i svijetloj prostoriji na sedamnaestome katu nedavno izgrađena stakleno-metalna nebodera. Naravno, nisam sam: ukupno je nas činovnika u sobi desetak (uvijek netko izostane), svi sjedimo za jednakim stolovima, ispred nezdrava svjetla računala, a pored jeftine police s registratorima. Posao je monoton i sasvim nezanimljiv: čitav dan treba provjeravati jesu li brojke u jednome stupcu identične brojkama u drugom, potom sve zbrojiti, otisnuti na papir i odložiti u posebnu mapu koju pripravnica povremeno odnosi šefu na pregled i konačan pravorijek. Zapravo, taj bi posao mogao obaviti stroj – ali, živim od te nevelike plaće, i ja i moja obitelj, te je bolje što nas nepoznati vlasnici ipak zadržavaju.
Unutar zgrade, ne krećem se odviše. U određeno vrijeme, nakon znaka, vadim u novinski papir umotanu skromnu i prilično bezukusnu užinu (koju mi je priredila moja vječito nezadovoljna žena), ustanem, odem do stola nekog kolege, ili do aparata za kavu. Ni mi, jedni o drugima, ne znamo mnogo; zato se naši razgovori ne udaljavaju od općenitosti ili trivijalnosti – sport, televizija, s nužnim oprezom, ponešto i politike, ili katkad koji bezazleni komentar o ženama. Nitko ne govori o sebi, nitko ne spominje svoju obitelj; naime, svi znamo da smo u toj staklenoj prostoriji samo slučajni zarobljenici, stranci koje su spojili nevolja i slučaj. Kad bi mogao odatle otići (jer je u tome uredu sumorno i pored silne svjetlosti), kad bi imao kamo i kako, tko to ne bi učinio? Zar bi i dalje sjedio pogrbljen i neprimjetan nad stupcima brojaka, gledajući u blijedo i titravo svjetlo zaslona? Promatrao sam kako moji kolege stare, kako im lica postaju izborana, kako im se naočale jeftinih okvira sve dublje usijecaju u nos, kako se sve više udaljuju i zatvaraju. Druženja i razgovora bivalo je sve manje, nelagode, tišine i neke naoko čudne odsutnosti sve više. Trebalo je vidjeti kako smo napuštali zgradu! Točno u pet sati, ni minutu prije ni kasnije, pred dizalima je nastajala nezamisliva gužva, pa čak i ona razmjerno tiha, gotovo sablasna u svojoj nečujnoj neumoljivosti. Okrutno smo se gurali laktovima, jedni drugima zadavali podle udarce, pa bi nerijetko tkogod i pao, ili se dahćući savio od bola. Da; tako je to bilo.
I ja sam žurio sa svima, nastojeći ugrabiti mjesto kraj zida dizala (tamo je bilo najviše zraka, a najmanje udaraca), tražio svoj neugledni sivi automobil izgubljen negdje na asfaltu golema i bezlična parkirališta, hitao kući – iako me ni u tom brižno čuvanom svetištu zvanom “osobni život”, nije očekivalo ništa što bi me osobito privlačilo ni radovalo. Sudeći po ozračju u našem domu, mirne sam duše mogao ostati u uredu. Žena i ja davno smo se udaljili jedno od drugoga (ako smo ikada i bili doista bliski), ona mi je predbacivala neznatna primanja i gotovo neznatan ugled u društvu, a ja sam joj, sa svoje strane, uzvraćao tihim izmicanjem: što manje riječi, što manje pogleda, što manje dodira. Dvije kćeri, opet, već su bile skoro odrasle: nisu se odvajale od telefona, vodeći tajnovite razgovore s nepoznatim muškarcima, s kojima su navečer izlazile da bi se vraćale tek duboko u noći. Mogao sam, u to gluho doba, ponekad načuti njihov grlen i raskalašen smijeh; očinskog autoriteta, kao neznatan čovjek, naravno, nisam imao. Nisam im zato postavljao nikakva pitanja, a njihova majka, moja supruga, i tako je uvijek stajala na njihovoj strani.
Sredinom jednoga kišnog dana, koji se u početku ničim nije razlikovao od svih ostalih, ipak se dogodilo nešto neobično. Prošla je stanka, i upravo sam se vratio svojim brojkama na zaslonu, kad se pripravnica (nova, nikada je ranije nisam vidio) približila mome stolu. Zastala je, nije tek pokupila onu mapu s “riješenim” spisima, već se oslonila i pogledala me.
– Javite se Šefu, rekla je tihim, bezličnim glasom, s kojim ipak nisu bile u skladu njezine sive oči, koje su odavale trunak znatiželje. – Odmah, preduhitrila je moje pitanje, prije no što se udaljila do sljedećega stola.
U našem uredu, naravno, poznavali smo Šefa. Lijepo odjeven, naočit muškarac četrdesetih godina, sjedio je na povišenom mjestu, iza poluzatvorena staklena paravana. I on je pozorno motrio brojke na zaslonu i papiru, ali je katkada skretao pogled svojih vodnjikastih očiju i neodređeno njime prelazio preko naših lica i stolova, da bi se trenutak potom opet vraćao ranijem poslu. Bio je nadzornik brojaka i ljudi. Podizao je, s vremena na vrijeme, gotovo svečano, slušalicu masivna telefona, i nešto (za nas nečujno) razgovarao s onima za koje smo radili. A tko su oni... o tome su se već mišljenja razlikovala, i nije ih bilo uputno glasno iznositi. Svi osim neiskusnih početnika, toga smo se klonili.
Uzeo sam, dakle, svoju mapu, tiho ustao potajice praćen pogledima devetorice ostalih, i polagano krenuo prema njegovome postolju. Pokucao sam, klimnuo je glavom; ušao sam, zatvorio za sobom pokretno krilo toga čudnoga paravana, i ostao stajati. Šef neko vrijeme nije obraćao pažnju na mene. Potom je naglo podigao glavu, pogledao me i neodređeno rukom pokazao na uredski stolac ispred njegova masivna pisaća stola.
– Sjednite, rekao je glasom hladne, poslovne ljubaznosti. Sjeo sam i položio svoju mapu na stol. Htio sam je otvoriti, kad ju je on blago odgurnuo. – Ne, ne radi se o tome.
Nakon nekoliko časaka tišine, drugom je rukom otvorio bočnu ladicu, i izvukao korice na kojima je (s neobjašnjivim sam užasom zamijetio) pisalo moje ime. Otvorio ih je i zagledao se u svega nekoliko dokumenata koji su se ondje nalazili. Ništa nisam govorio, ali...
– Vidite, napokon je progovorio, vaši papiri nisu sasvim u redu. Moji papiri? Zar je netko vodio računa o meni? Skupljao dokaze o mome postojanju, koje bi inače bilo (razmišljao sam) teško dokazati, toliko malo tragova…
– Ali, to nam odgovara, nastavio je, sad već glasnije i nekako brže i odlučnije – tako vam možemo... Odmahnuo je rukom, i oblikovao usnama neku grimasu koja je sličila poluosmijehu ili podsmijehu. Iznenada me pogledao u oči, i zapitao: – Želite li nam se pridružiti?
– Kome?, uzvratio sam mu pitanjem, u kojem je vjerojatno zazvučala moja zbunjenost pomiješana s čuđenjem.
– Nama, koji upravljamo ovim – jednim od svojih širokih pokreta obuhvatio je ljude iza stakla, moje kolege. – Odabrani ste: oprostite, ali nikad vas ranije nisam posebno zamijetio, i upravo je to presudilo.
– Preselit ćete se u moju sobu, dobit ćete odgovarajuću plaću i povlastice... uvjeravao me, iako sam imao dojam da mu je u konačnici stvar posve nezanimljiva.
– A vi?, zapitao sam ga.
– Ja odlazim kat više. Ili kat niže, uglavnom…
– Što bi se od mene očekivalo?
– Ono isto što sam ja radio, odgovorio je i iznenada prema meni okrenuo zaslon. Brojke su promicale u brzom slijedu. On ih je puštao da promiču, ne gledajući. Nisam posve shvaćao. Zato smo neko vrijeme šutjeli. Onda je on polagano vratio zaslon u uobičajeni položaj i počeo skupljati nekoliko porazbacanih stvari sa stola.
– Drugim riječima, među nama govoreći – opet mi je dobacio jedan od svojih prezirnih poluosmijeha – što god želite.
Ustao je. Naravno, tada sam to isto učinio i ja. Pružio mi je ruku. – Pristajete?
Rukovali smo se.
– U povjerenju, smatram da je Šef figura. Ja osobno svih ovih godina nisam zbrojio ni dvije brojke. A sad vi sjedite u mom naslonjaču, i pazite da vas vide, dodao je uzimajući aktovku. Odlazeći, klimnuo je glavom, i još jednom tiho ponovio: – Važno je da vas vide.
Polaganim je korakom prošao kroz dvored uredskih stolova, stupio u hodnik i krenuo (u to neoubičajeno vrijeme) prema dizalu. Kad sam sjedao u naslonjač, još je bio ugodno topao od njegova krupna tijela. Zazvonio je telefon. Morao sam podići slušalicu. Možda su oni gore, kojima ne znam...
– Dobrodošli, začuo sam nepoznati (gotovo ljubazni) glas neodređena spola. – Dobrodošli među nas...
Vratio sam se kući u redovito vrijeme. Ni ženi, ni kćerima ništa nisam govorio. Neka me i dalje smatraju sivim neuglednim, bezličnim, dosadnim. Onaj višak novca zadržat ću za sebe, odlučio sam. I zaista, navečer sam izašao, prvi put nakon mnogo godina. Kamo sam otišao – to namjeravam zadržati za sebe. Sad kad sam Šef, na to imam pravo.

Pogledajte na vecernji.hr