NAJŠTEDLJIVIJI AUTOMOBILI

Auti koji najmanje troše

21.04.2009.
u 15:20
Pogledaj originalni članak

Osim što su za naš kućni proračun mnogo prihvatljiviji, automobili koji troše manje goriva, razumljivo, manji su onečišćivači okoliša. Više nego ikad europske države na razne načine honoriraju proizvođače i vlasnike takvih automobila, a proizvođači se natječu tko će napraviti automobil koji ispušta manje CO2 u atmosferu. Mnogi proizvođači razvijaju vozila na alternativni pogon, ali usporedno s time rade konvencionalne motore koji troše sve manje.

Smart najbolji
Mali automobili i dizelski motori manjih obujma pokazali su se kao najbolji spoj u potrazi za najštedljivijim automobilima koji se mogu kupiti na našem tržištu. Među 15 najštedljivijih automobila 13 je dizelaša, a dva su automobila na hibridni pogon (benzinski i električni motor).

Toyota Prius i Honda Civic Hybrid - osim što se razlikuju po hibridnom pogonu - najveći su automobili u društvu štedljivaca. Ostali su uglavnom mali gradski automobili čija je masa mala, što uvelike smanjuje potrošnju goriva. Najštedljiviji je automobil koji se može kupiti u nas Smart ForTwo sa 0.8-litarskim turbodizelskim motorom, koji na 100 km troši samo 3,4 litara goriva.

U stopu ga slijedi njegov najljući konkurent, Toyota iQ, japanski gradski mališan koji je tek stigao na tržište. S dvostruko jačim motorom (90 KS) od Smartova, na 100 km troši 3,9 litara dizela. A što tek reći o 1.6-litarskom turbodizelskom motoru koji pogoni Mini Cooper? Razvija 110 konjskih snaga, a troši samo 3,9 litara goriva na 100 km, koliko i minijaturni iQ.

Benzinci napadaju
Na popisu najštedljivijih još nema nijednog benzinca, ali mogli bismo ubrzo dočekati i taj dan. U modi je downsizing benzinskih motora (iz što manjeg obujma izvući što više snage i time posredno smanjiti potrošnju i onečišćenje okoliša). Nešto što su već doživjeli dizelski motori u posljednjih 15-ak godina dobivajući turbo punjače, sada se sve masovnije događa i benzincima.

Pogledajte na vecernji.hr