UNOSAN POSAO

Apple za 3,2 milijarde dolara kupuje servis za prodaju glazbe

Foto: Christoph Dernbach/DPA/Pixsell
Apple za 3,2 milijarde dolara kupuje servis za prodaju glazbe
10.05.2014.
u 14:35
Tvrtku Beats osnovali su 2008. poznati reper i producent Dr. Dre i direktor Interscope-Geffen-A&M Records, Jimmy Iovine
Pogledaj originalni članak

Iako o tomu još nema službene potvrde, Apple za sljedeći tjedan planira najveće preuzimanje u svojoj povijesti. Prema informacijama kojima raspolaže Financial Times, Apple će isplatiti vrtoglavih 3,2 milijarde dolara za kupnju Beatsa, tvrtke specijalizirane za proizvodnju audioelektronike, ali i vlasnika jednog od najvećih sustava za online prodaju glazbe.

Beats Electronics osnovali su 2008. poznati reper i producent Dr. Dre i direktor Interscope-Geffen-A&M Records, Jimmy Iovine, a prvi posao bio im je plasman linije audioslušalica pod brendom “Beats by Dr. Dre”.

Tek prije dvije godine proširili su područje djelovanja na internetsku prodaju glazbe i u vrlo kratko vrijeme ovladali dobrim dijelom tržišta. Koliko je to bio unosan posao govori i podatak da je Forbes Dr. Dreovu imovinu procijenio na 550 milijuna dolara. U posljednjih godinu dana Apple i Beats su se već počeli polako približavati. Beatsova je linija proizvoda bila nuđena u Appleovim prodavaonicama, a direktori dviju kompanija u tajnosti su se sastajali. Zbližavanje i pregovore nije omela ni to što je Beats Electronics istodobno dio svoje tehnologije za internetsku prodaju glazbe nudio i Appleovim najvećim konkurentima poput Samsunga. Činjenica da je streaming glazbe u vrhunskoj reprodukciji uz Beatsovu tehnologiju bio moguć i na android telefonima, kao i na Windows Phoneu, zasigurno je ubrzao Appleovu odluku o kupnji.

Tom akvizicijom Apple će zagospodariti većim dijelom tržišta online glazbe, tržišta koje je već uvelike preuzelo primat u glazbenoj industriji izguravši standardne oblike distribucije poput prodaje CD-a. Taj će posao zasjeniti sve dosadašnje Appleove akvizicije poput kupnje računalne tvrtke NeXT za koju je div iz Cupertina 1997. platio ukupno 404 milijuna dolara.

>> Samsung mora Appleu 'iskeširati' 119,6 milijuna dolara zbog kršenja patenata

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ZA
zagabria1
22:53 15.05.2014.

Nema t veze sa tehnologijom, svi imaju jednako kvalitetnu AAC+ tehnologiju. Stvar je u imenu Dr Dre-a koji svojim imenom privlači korisnike i time uzima kolač Apple-u