Astra Sports Tourer

Astra karavan pruža bitno aktivniji život

Foto:
astra
Foto: Arhiva VL
astra ST
Foto: Arhiva VL
astra ST02
Foto: Arhiva VL
astra ST01
16.11.2010.
u 14:09
Dobra ideja iza uspješne hatchback sestre trebala bi Opelu osigurati uspjeh na za karavane suhom domaćem tržištu
Pogledaj originalni članak

Izazov kod izrade karavanskih vozila jasan je - razbiti stereotip o karavanu kao prvenstveno radnom vozilu, a onda ga pokušati pretvoriti u automobil koji je, osim za posao, iskoristiv i za “slobodne” aktivnosti. Dobar Opelov način razmišljanja, očekivan, reklo bi se, jer riječ je o kompaniji koja ima 50-godišnje iskustvo u proizvodnji karavana. S Astrom Sports Tourer nastojalo se dobiti visokoiskoristiv karavan s kojim vas neće biti sram izaći u grad ili odvesti obitelj na izlet. Prvi dojmovi govore da se u tome i uspjelo, jer Sports Tourer dobro je dizajniran, čime se zadovoljio onaj drugi zahtjev, a kada otvorimo stražnja vrata, čini se da je udovoljeno i prvom zahtjevu.

Prtljažnik do 1550 litara

Prtljažni prostor ima 500 litara koji se može povećati na 1550. Pa što onda, netko će upitati, sada već postoji poveći broj vozila koja se time hvale? Možda. Ali niti jedan karavan u ovom cjenovnom razredu nema daljinsko preklapanje sjedala (u Opelu to zovu FlexFold), kojim se jednim dodirom na odgovarajuće dugme stražnja sjedala “poruše” (omjer je standardnih 60:40), čime se onda dobije prtljažnik dužine čak 1835 mm, za 23 mm više od odlazeće karavanske Astre. Tu nije kraj, jer ćemo u prtljažniku pronaći i dodatni prtljažni podložak, zatim FlexOrganizator koji je zapravo set mrežica i pregrada za laku i brzu organizaciju prtljažnog prostora, a rukovanje pokrovom koji zatvara prtljažni prostor s gornje strane sada je nadasve lako. Nema ni problema s njegovim odlaganjem, jer je za to predviđen prostor u dvostrukom dnu. Od sljedeće godine bit će dostupan i novi FlexFix dodatak za prijevoz bicikala.

6000 kuna skuplja

Uz odličan prtljažnik u kabini će se naći brojni pretinci čiji ukupni kapacitet doseže 25 litara, što je, kažu u Opelu, najbolje u klasi. U vratima ćemo tako naći džepove za boce od čak 1,5 litre. Kada je o tehničkim karakteristikama riječ, Astra ST zadržava odlike klasične Astre, u vožnji se osjeti da imate “dodatak straga”, ali ne toliko da bi vozilo od vas tražilo više. Ponuda je motora ista kao i kod kompaktne verzije, a sljedeće će godine biti dostupan i sustav Start/Stop, koji će biti predstavljen s motorom 1,3 CDTi. S novom Astrom Sports Tourer u Opelu se nadaju nadmašiti tržišni udio od 25%.

Raspon snage i potrošnja u izboru motora vrlo su bitni pri kupnji vozila koje bi trebalo biti i radno. S Astrom ST dolaze četiri dizelaša, pet benzinaca i jedan plinaš u rasponu snaga od 95 do 180 konjskih snaga. Nova Astra ST stajat će 6000 kn više u odnosu na odgovarajući kompaktni model. U Opelu ističu da najviše očekuju od 1,7-litrenoga dizelskog modela te od benzinskih 1,4 i 1,6 turbaka.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MO
moshmislit
19:20 28.11.2010.

kako to auto pruža bitno aktivniji život?