Zbog većih trošarina UNP od Nove godine poskupljuje za pola kune

Autoplin će u osam mjeseci poskupjeti za čak 30 posto

Foto: Robert Anić/Pixsell
Autoplin će u osam mjeseci poskupjeti za čak 30 posto
23.11.2009.
u 18:00
Umjesto dosadašnjih 0,05 kuna po litri autoplina kupci će državi plaćati 0,49 kuna po litri.
Pogledaj originalni članak

Još jedan udar države na vozače koji se voze na autoplin! Prema novom Zakonu o trošarinama koji je Sabor donio u srpnju, a na snagu će stupiti 1. siječnja 2010. godine uvode se nove veće trošarine na UNP. Umjesto dosadašnjih 0,05 kuna po litri autoplina kupci će državi plaćati 0,49 kuna po litri. Ako novu trošarinu uračunamo u prošlotjednu cijenu na Ininim benzinskim postajama (4,27 kuna) i na to obračunamo PDV, litra plina bi koštala 4,81 kunu.

Naknada od 550 kuna
Kako prema novom Zakonu o trošarinama visina trošarina na benzin i dizel uključuje iznos naknade za građenje i održavanje javnih cesta, vozači auta na autoplin očekuju ukidanje naknade za ceste koju sada plaćaju 550 kuna godišnje pri registraciji. Ta naknada za “plinaše” se plaća povrh naknade za ceste koju plaćaju sva motorna vozila zbog toga što u cijeni UNP-a nema naknade za ceste.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture čiji Pravilnik propisuje obvezu plaćanja te naknade odgovaraju da se na izmjenama Pravilnika radi, ali potvrdu da će naknada biti ukinuta nismo dobili.

U Hrvatskoj ima oko 55.000 vozila na plin, što pomnoženo sa 550 kuna znači punjenje proračuna županijskih uprava za ceste sa 30,25 milijuna kuna godišnje.

Ako se naknada ukine, poskupljenje zbog nove trošarine pogodit će samo one koji godišnje prelaze više od prosječnoga hrvatskog vozača. Naime, ako uzmemo da automobil troši 10 litara UNP-a na 100 kilometara (za prosječni auto) i da godišnje prelazite 11.000 kilometara (prosječna hrvatska godišnja kilometraža), iznos od 550 kuna potrošit ćete plaćajući državi taj namet nakon otprilike 11.000 kilometara.

Podsjetimo, cijena autoplina se od 1.svibnja određuje po formuli sličnoj onoj za izračun cijena benzina i dizela, a obračunava se svakoga prvog dana u mjesecu za cijeli idući mjesec. Do tada je država štitila fiksnu cijenu autoplina kao ekološkog goriva. Tako je u samo šest mjeseci autoplin sa 3,35 kuna poskupio na 4,27 kuna, a za mjesec dana zbog trošarine će poskupjeti za još pola kune. Ukupno će cijena porasti za 30 posto.

Manipulativni troškovi

– Ministarstvo gospodarstva je pogriješilo već donošenjem Pravilnika o utvrđivanju cijena UNP-a dozvolivši obračun prevelikih manipulativnih troškova PROplinu kao monopolistu na našem tržištu. Kad bi se samo manipulativni trošak za autoplin izjednačio s onim za spremnike, litra UNP-a ne bi stajala više od 3,5 kuna – rekao je Branimir Palunko iz Hrvatske udruge za UNP.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

GO
gonzales2009
18:56 23.11.2009.

čudna je ta poslovna politika..ili ipak nije ali je drugi cilj...nisu naime toliko glupi da nemogu zaključiti da više nitko neće ugrađivati autoplin....ili su zaključili da je ovaj broj vozila dovoljan da se može fino zarađivati tako da se nemoralno poskupi pa će ovi šta su ugradili i dalje točiti pa dokle traje ili je jednostavno svejedno....ako ne troše plin trošit će benzin pa opet svejedno. SAMO JE J+++NO PITANJE....A ZAŠTO TO RADITE....ZAŠTO STE PREVARILI LJUDE? ........

TE
Testera
18:22 23.11.2009.

Pošto živimo u neekološkoj i lopovskoj državi, ovakve odluke nikoga više i ne čude.

GO
gonzales2009
18:48 23.11.2009.

da da....sve je to dobro zamišljeno samo je problem tko će više uopće htjeti ugrađivati plin tj. prerađivati svoja vozila. Problem je sada i prodati vozila na plin jer ih nitko neće htjeti kupiti...država bi sada umjesto subvencioniranja UGRADNJE plinskih instalacija kako to rade u drugim zemljama trebala subvencionirati DEMONTAŽU UGRAĐENIH instalacija jer s ovim nanosi veliku štetu tim ljudima koji su navučeni na to. Prema naputku europske unije cijen aauto plina bi se trebala kretati cca 50 % cijene benzina a kod nas se uz taj namet od 550 kuna približava cijeni benzina (potrošnja plina je cca 10 % veća od benzina). Uz ugradnju od cca 11-14 000 kn + rizici + kvarovi + dodatni servisi + atestiranje + ispitivanje boce na tlak AUTOPLIN POSTAJE NAJSKUPLJE GORIVO. Ali tu je naravno ekološka osviještenost...vlada računa na to....svi će navaliti na autoplin. RIJEČ JE O SABOTAŽI U REŽIJI PROPLIN - INA....da se troši više benzina.