Burger od odojka, odnosno praseći burger – prva nam je asocijacija bila kako je riječ o marketinškom triku, odnosno običnom burgeru sa svinjskim mesom, umjesto junetine ili govedine. Prevarili smo se. Burger skriva krišku sočnog rolanog odojka, prekrivenu kiselim krastavcima, zelenom salatom, kečapom ili majonezom i "uokvirenu" pecivom. Neuobičajena kombinacija iz adventskih kućica u Osijeku odmah nas je zaintrigirala, ali i ispunila očekivanja. Jedina nam je zamjerka pomalo suho pecivo, no i to je samo stvar ukusa. Burger od odojka (ili 'praseći burger' kako mu je pravi naziv) može se pojesti za šest eura.
Kobasica i prženi luk
Barokna osječka Tvrđa i ovih je blagdana glavna kulisa Adventa u Osijeku. Sadržajno i programski podijeljen je u tri zabavne i čarobne lokacije. Na Trgu Jurja Križanića, podno baroknih tornjeva crkve sv. Mihovila, "niknule" su drvene kućice koje posjetitelje mame slatkim i slanim delicijama, kuhanim vinom, pivom, sokovima... Miris kobasica i fritula lako preuzme prostor. Domaću kobasicu sa senfom, posutu prženim lukom koji podiže cjelokupan dojam, uklopljenu u pecivo, pronašli smo za pet eura i pojeli u trenu. Pecivo je zapečeno, što mu daje hrskavu notu.
VEZANI ČLANCI:
Kuhana rakija
Posute šarenim mrvicama, ali i popularnim Oreo keksima, još vruće fritule mogu se pojesti za četiri ili pet eura. Smrznemo li se šetajući Tvrđom od crkve sv. Mihovila, preko Trga Svetog Trojstva, gdje je "izrasla" šuma svjetlucavih jelki, pa do Franjevačke ulice, gdje nas također čekaju adventske kućice s hranom i pićem, možemo se ugrijati kuhanim vinom ili kuhanim džinom za 3 eura. Ako niste nikada pili kuhanu rakiju, i to možete doživjeti za 3 eura.
U Franjevačkoj je ulici i glazbena pozornica na kojoj se ovoga Adventa u Osijeku izmjenjuju popularni izvođači pa će tako večeras (petak) nastupiti Klapa Intrade, a u subotu Vatra.
VIDEO Kušali smo delicije sa zagrebačkog Adventa
U Italiji se to zove "il panino con la porchetta", samo što su fete tanko izrezane i unutra nema tih dodatnih američkih "porkarija".