Maranello

Ferrari uskoro počinje koristiti turbopunjače

Ferrari uskoro počinje koristiti turbopunjače
17.11.2009.
u 10:00
Prema riječima Jean-Jacquesa Hisa, Ferrarijeva vodećeg inženjera za razvoj motora, uklonjena je mogućnost upotrebe sustava Multiair.
Pogledaj originalni članak

Supersportski automobili s logotipom propetog konjića uskoro bi se mogli nuditi s agregatima oplemenjenim turbopunjačima. Taj radikalan potez može se opravdati činjenicom da se potrebno na što manju razinu svesti emisiju ispušnih plinova, a da se istodobno ne umanjuju performanse. To bi se moglo riješiti korištenjem turbopunjača.

No, da bi ipak do toga i došlo potrebno je razviti tehnologiju uz koju bi se riješio problem tzv. turbo rupe jer – bilo bi neprihvatljivo da vozači ove legendarne marke moraju čekati na isporuku snage.

Prema riječima Jean-Jacquesa Hisa, Ferrarijeva vodećeg inženjera za razvoj motora, uklonjena je mogućnost upotrebe sustava Multiair koji je nedavno predstavio Fiat.

Neslužbeno se govori kako se već pripremaju neke izvedbe opremljene twin-turbo tehnologijom.

Kako doznaje britanski magazin Autocar, Ferrari je pri kraju i s pripremom mjenjača s dvije spojke, koji se trenutačno koristi kod V8 motora, a uskoro će biti dostupan i s V12 agregatima.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

VI
visio
10:14 17.11.2009.

Štedljivi Ferrari? Ferrari je zamišljen da troši... što će još staviti dizelaša ispod haube?

KO
korisnickoime222
10:33 17.11.2009.

ajde ti visio prvo nauči čitati, pa onda ostavljaj komentare. gdje se spominje štedljivi ferrari?