talijanska raketa

Labuđi pjev razjarenog bika Gallarda - do stotke za 3,4 s

Foto: Lamborghini
lamborghini gallardo (1)
Foto: Lamborghini
lamborghini gallardo (1)
Foto: Lamborghini
lamborghini gallardo (1)
Foto: Lamborghini
lamborghini gallardo (1)
Foto: Lamborghini
lamborghini gallardo (1)
06.08.2013.
u 07:55
Posebna oproštajna serija: LP 570-4 Squadra Corse kao oproštaj od modela Gallardo
Pogledaj originalni članak

Lamborghini, kultna talijanska manufaktura supersportskih automobila, ove godine obilježava 50. godina postojanja. Malo je tko mogao te 1963. godine pretpostaviti da će Ferruccio Lamborghini, dotadašnji proizvođač traktora i nezadovoljni vlasnik Ferrarija, postati jedan od najznačajnijih proizvođača sportskih automobila.

Najprodavaniji model

Gospodin Lamborghini bio je fasciniran borbenim bikovima pa otuda i znak razjarenog bika kao simbol tvrtke. Od trećeg modela, legendarne Miure (nazvana prema uzgajivaču bikova za koridu), sa središnje postavljenim motorom kojim je ispunio san, modele naziva prema borbenim bikovima koji su se proslavili. Jedan od njih je i Gallardo, ulazni model predstavljen 2002. godine i trenutno najdugovječniji u Lambovoj gami.

Gallardo je ujedno i daleko najprodavaniji model u Lamborghinijevoj povijesti sa više od 10.000 proizvedenih automobila. Drugi je Murceilago s 5000 primjeraka. Podsjetimo, do 1998. godine Lamborghini je bio sasvim mali proizvođač iz čijih je pogona izlazilo oko 250 automobila godišnje. Tada ga je preuzeo njemački Audi koji je povećao proizvodne kapacitete. Gallardo je poslužio i kao predložak za prvi supersportski Audi, model R8, s kojim je zapravo brat blizanac.

Nakon više od 10 godina proizvođnje Gallarda bi trebao uskoro zamijeniti novi model Cabrera, a njegova oproštajna posebna serija je prošli tjedan predstavljen LP 570-4 Squadra Corse.

Uskoro nasljednik

Model koji je dobio naziv po Lamborghinijevom trkaćem odjelu baziran je na modelu trkaćem Super Trofeo. Pokreće ga 5.0-litreni V10 motor sa 570 KS pri 8000 okretaja u minuti. Korištenje lakih materijala postignuta je masa od 1.340 kg, što u kombinaciji sa snažnim motorom rezultira najbržim Gallardom u povijesti. Do stotke stiže za 3.4 sekunde i postiže brzinu od 320 km/h. Cijena još nije poznata.

>> Dubaijska policija u Lamborghiniju od 360 tisuća funti

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.