SIMULACIJE Simulator letenja skriven u Google Earthu

Letite s Googleom

Foto: import
Letite s Googleom
09.09.2007.
u 10:28
Pogledaj originalni članak

Najnovija inačica Google Eartha uz svoju famoznu opciju "sky", koja omogućuje istraživanje zvjezdanog neba, ima i jednu skrivenu deliciju čistokrvni simulator leta!

Premda zvuči posve nevjerojatno, simulator je stvarno tu, a aktivira se istovremenim pritiskom na tipke "ctrl" + "alt" + "A". Ako to slučajno ne uspije, u kombinaciju valja ubaciti i "shift" te "windows". Uglavnom, kada jednom proradi, simulator postaje standardni dio padajućeg izbornika "tools" kako bi ga se poslije moglo prizvati s potpunom lakoćom.

Inače, prije samog leta treba odabrati avione; brzi mlažnjak F16 Viper ili sporiji i stabilniji SR22. Nakon toga se odabire početna pozicija, i to ili jedna od ponuđenih pista ili bilo koja druga točka na planetu Zemlji.

U tome leži i najveća čar; korisnici napokon mogu letjeti oko vlastitih sela i gradova te doslovce promatrati svoju kuću ili stan! Naime, prilikom leta, svi su kartografski podaci identični onima iz moda standardnog pretraživanja, samo što se sada promatraju iz druge perspektive. Što se tiče kontrola, simulator je prilično realan fizikalni model je korektan, a kontrole taman dovoljno precizne da ne budu neozbiljne.

Letjeti se može s pomoću tipkovnice, miša ili joysticka, a tu su i neke rudimentarne komande poput podizanja flapsova ili spuštanja kotača... Nažalost, za sada ne postoje nikakvi vanjski pogledi niti slične napredne mogućnosti. Nevažno, jer je sama zamisao leta po detaljnoj kartografiranoj Zemlji bila nešto o čemu se maštalo svih ovih godina.

Na kraju ipak jedno upozorenje Google Simulator zahtijeva priličnu internetsku propusnost kako bi u realnom vremenu mogao iscrtavati kartu. Brza ADSL veza stoga je i više nego dobrodošla, no ako je ikada bilo razloga za nadogradnju internetske konekcije, tada je to definitivno Google Flight Simulator. Neka istraživanje neba započne!

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr