Prijevare

LinkedIn je pravi eldorado za cyber-kriminalce

Foto: Borna Filić/PIXSELL
LinkedIn je pravi eldorado za cyber-kriminalce
03.04.2016.
u 09:16
Neki su lažni profili zastrašujuće uvjerljivi pa tako imaju više od 500 kontakata i brojne preporuke
Pogledaj originalni članak

Na najvećoj društvenoj mreži za poslovno umrežavanje LinkedInu u posljednje vrijeme zabilježen je trend porasta pokušaja prijevara, tvrde u tvrtki Forenzika Prima.

Mogućnost povezivanja s poslovnim ljudima iz cijelog svijeta, promocija vlastite ekspertize i poslovnih uspjeha može otvoriti put prema uspjehu, ali i prema online krađi identiteta, phishingu. LinkedIn je pravi eldorado za cyber-kriminalce, primjerice, haker se lažno predstavi nekom niže pozicioniranom zaposleniku tvrtke i izdaje nalog o prebacivanju sredstava na račun; svoj račun, naravno. Ista se stvar može izvesti i s dobavljačem nekog društva, što prijevaru čini još težom za otkrivanje te samim time pogubnijom.

Korisnici LinkedIna često traže i bolja radna mjesta, primjetan je trend prema kojem se prevaranti lažnim profilima predstavljaju kao headhunteri i tako prikupljaju podatke. Neki su lažni profili zastrašujuće uvjerljivi pa tako imaju više od 500 kontakata i brojne preporuke. Nakon što se uspostavi inicijalni kontakt, vještiji haker bez većih problema zadobiva povjerenje žrtve, a nakon toga je otvoren put prema prijevari.

>> Razmišljate o promjeni zanimanja? Evo što savjetuje suosnivač LinkedIna

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

NJ
njofra51
10:20 06.04.2016.

notorne glusposti!