Problem manje

Revolucionarno otkriće: Studentica pronašla način da baterije traju do 400 godina

Foto: Youtube Screenshot
Baterija
Foto: Youtube Screenshot
Baterija
Foto: Youtube Screenshot
Baterija
Foto: Youtube Screenshot
Baterija
Foto: Shutterstock
Baterija
Foto: Shutterstock
Baterija
30.11.2016.
u 12:15
Studentica Mya Le Thai zaključila je da spoj zlatnih žica i elektrolitnog gela stvara bateriju koja izdrži čak 200 tisuća punjenja bez smanjenja učinka ili kvalitete
Pogledaj originalni članak

Znanstvenici s američkog Sveučilišta Carolina osmislili su bateriju koja bi mogla potrajati i do 400 godina, navodi Business Insider.

Do otkrića je došlo slučajno tijekom razvijanja nanožica za punjive baterije. Budući da su one dobri provodnici struje, ali zadržavaju elektrone na površini, osjetljivije su i često prestaju raditi nakon nekoliko punjenja.

Studentica Mya Le Thai u laboratoriju je zlatne nanožice premazala elektrolitnim gelom te zaključila je da takva baterija kroz tri mjeseca izdrži čak 200 tisuća punjenja bez smanjenja učinka ili kvalitete. Znanstvenici nisu sigurni zašto je spoj zlatnih nanožica i gela toliko djelotvoran, a zbog skupoće zlata planiraju pronaći alternativne materijale kako bi baterija mogla krenuti u proizvodnju.

>> Baterija mobitela uskoro bi mogla trajati danima i napuniti se za samo nekoliko sekundi

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

IS
Iszrian
12:23 30.11.2016.

I tako propadne industrija baterija. Ako stuentica želi doista napraviti promjenu neka svoje otkriće učini open-sourceom tj. neka ga stavi na internet gdje ga svi mogu vidjeti, inaće če se brzo nači načina de se to otkriće ''zaboravi''.