Portugal zajedno s Nissanom i Renaultom kreće u proizvodnju vozila na električni pogon

Foto: import
Portugal zajedno s Nissanom i Renaultom kreće u proizvodnju vozila na električni pogon
09.07.2008.
u 16:24
Pogledaj originalni članak

Portugal je u srijedu potpisao ugovor s francuskim proizvođačem automobila Renaultom i njegovim japanskim partnerom Nissanom o stvaranju nacionalne mreže za napajanje vozila na električni pogon, čime bi se potaknulo povećanje uporabe električnih vozila.

Portugal je prva zemlja koja je dogovorila ovakvu vrstu suradnje s dva proizvođača u automobilskoj industriji. Realizaciji ovog plana u prilog ide i veličina Portugala kao manje zemlje jer je tako mnogo lakše izgraditi mrežu postaja za napajanje električnih auta kroz cijelu zemlju.

Portugalski premijer Jose Socrates ističe kako je cilj ovog pothvata smanjenje ovisnosti o nafti s obzirom na globalnu situaciju opskrbe i cijenu nafte. Tijekom svečanosti na kojoj je objavljen ovaj zanimljivi ugovor, portugalski premijer se osvrnuo i na sveopću složenu situaciju u svijetu nazvavši je "naftnim šokom koji utječe na sve", pri čemu je napomenuo da Portugal neće mirno čekati rješenje nastale situacije, nego će stvoriti i povećati energijsku neovisnost zemlje koristeći i druge izvore.

Portugalska vlada, kao i proizvođači automobila na električni pogon proučit će koji je najbolji način da ova vrsta automobila postane atraktivna potrošačima, a napravit će i studiju o održivosti postavljanja nacionalne mreže postaja za punjenje vozila na električni pogon.

Proizvođači automobila složili su se da će od 2011. godine krenuti u masovnu proizvodnju električnih automobila za portugalsko tržište.

(ag)

Pogledajte na vecernji.hr