Olimpijske igre budućnosti

Tokio 2020.: Roboti vodiči, automatski prevoditelji jezika, rekordni levitirajući vlakovi i umjetna meteorska kiša na otvorenju Igara

Foto: Andrej Sokolow/DPA/PIXSELL
Japan
Foto: Andrej Sokolow/DPA/PIXSELL
Japan
08.09.2016.
u 16:15
Od Japana se očekuje da Olimpijske igre 2020. budu uigrane i tehnološki najmoćnije do sada
Pogledaj originalni članak

Budućnost je stigla, samo nije ravnomjerno raspoređena. Ta izjava slavnog pisca Williama Gibsona često se potvrđuje. Ako postoji jedna nacija koja tehnološki živi više u budućnosti od ostalih, to je zasigurno Japan.

Od Tokija i Japana svijet očekuje čuda u organizaciji i prezentaciji Olimpijskih igara 2020. Koliko se strahovalo da će Igre u Riju biti u kaosu, toliko se sada očekuje da Igre u Tokiju budu – uigrane do savršenstva i istovremeno tehnološki najmoćnije do sada. 

Ništa manje ne planiraju Japanci ni ostvariti. Upravo je Tokio 1964. svijetu donio revoluciju u masovnom javnom prijevozu uvođenjem slavnog Shinkansena, prvog superbrzog vlaka na svijetu. Sličan efekt Japanci priželjkuju ostvariti i ovog puta. 

Tokio je već ionako tehnološki iznimno razvijen grad. Željeznička stanica Shinjuku smatra se najprometnijom željezničkom stanicom na svijetu – kroz nju svakodnevno prođe 3,64 milijuna ljudi. Tokio je dom čak 13 milijuna ljudi, a opet je često pri vrhu svjetskih izbora kvalitete življenja.

Predstavit ćemo vam najzvučnije tehnološke planove i inovacije koje Tokio namjerava ostvariti. Ako uspije u svemu tome, doista će biti riječ o tehnološki najbogatijem sportskom događaju u povijesti. No ne namjeravaju trošiti neograničeno. Iako će i Tokio debelo premašiti prvotno planirani budžet od tri milijarde dolara (sada je na 4,5 milijardi), organizatori itekako paze da troškovi ne izmaknu kontroli i da sve ima svoju iskoristivu svrhu.

Zbog skupoće odustalo se od glamuroznog dizajna novog olimpijskog stadiona, a mnoga su natjecanja usmjerena na postojeće stadione i dvorane. Ekonomisti su davno izračunali da svaki organizator Olimpijskih igara probije početni budžet, i to za čak 100 posto! Gradonačelnica Tokija već je u Riju najavila da će sljedeće igre biti brižno organizirane.

– Smanjit ćemo emisije zagađenja, koncentrirat ćemo se na recikliranje i obnovljive izvore energije. Ključne vrijednosti bit će nam briga za okoliš i kontroliranje troškova – najavila je Yuriko Koike, a japanski premijer Shinzo Abe oduševio je svijet kao Super Mario na zatvaranju Igara u Riju. Jedva čekamo Tokio i 2020.! 

>> Tokyo Toy Show 2016.: Od čudovišta na solarni pogon do minijaturnih akvarija

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.